Huoli on yhteinen – olemme kunta, joka sanoo kyllä myös välittämiselle
Maatiloilla huolet lisääntyvät – apua silti tarjolla
Osa viljelijöistä on hädässä, osalla menee paremmin. Joidenkin maatilojen kriisiytymiseen on muun muassa vaikuttanut raaka-aineiden ja tuotteiden markkinahinnat, yrittäjätulojen raju lasku, Eu:n asettamat pakotteet, maatalouden rakennemuutos ja lisääntyvä byrokratia. Apua hätään on tarjolla, mutta osataanko ja tiedetäänkö sitä hyödyntää.
Lempäälän kunnan maaseutu- ja lomituspalvelut lähtivät edelläkävijänä mukaan Välitä viljelijästä -verkoston toimintaan ja solmivat 13.12.2018 yhteistyösopimuksen Maatalousyrittäjien eläkelaitos Melan kanssa. Mela on perustanut Välitä viljelijästä -verkoston tehostamaan maatalousyrittäjien työssä jaksamista tukevaa työtä. Sopimuksella virallistetaan nyt jo vakiintunut varhaisen välittämisen toiminta, jolla edistetään maatalousyrittäjien työhyvinvointityötä.
– Hienoa, että Lempäälän kunnan tulosyksiköt edelläkävijänä ovat kiinnittäneet huomiota näin tärkeään asiaan ja huolehtivat osaltaan maatalousyrittäjien asioista, heidän hyvinvointinsakin kannalta. Lempäälän kunta pitää tärkeänä, että kuntalaiset ja asiakkaamme voivat hyvin. Viljelijöiden hyvinvointi on erittäin tärkeää myös kotimaisen ruoantuotannon kannalta, toteaa Lempäälän kunnanjohtaja Heidi Rämö. – Lempäälä on kunta, joka sanoo kyllä! – strategiansa mukaisesti myös tälle asialle.
Sopimus ei lisää merkittävästi verkostokumppanin työtä
Verkostossa sitoudutaan varhaisen välittämisen toiminnan edistämiseen. – Verkostoituminen ei aiheuta kumppanille lisätyötä, jos tätä työtä tehdään jo nyt. Varhaisen tukemisen malli on mutkaton ja välittävä tapa toimia silloin, jos herää huoli viljelijän työssä jaksamisesta. Kenenkään ei tarvitse itse ryhtyä terapeutiksi, vain tarvittaessa ohjata avuntarvitsija eteenpäin esimerkiksi keskustelemaan alueellisen hanketyöntekijän tai Melan projektityöntekijän kanssa. Verkoston tuella työstä tulee systemaattisempaa ja tarjoamme tähän tärkeään työhön myös maksutonta koulutusta, kertoo työterveyshuollon asiantuntija Arja Peltomäki-Vastamaa Maatalousyrittäjien eläkelaitos Melasta.
Lempäälän kunnan alueellinen maaseutuhallinto mukana
Lempäälän maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueella pidetään hyvänä asiana, että viljelijöille on varhaisen tuen tarjontaa ja niissä edistetään ja välitetään hyvää toimintatapaa työkyvyn ja työhyvinvoinnin tukemisessa. – Yhteistoiminta-alueen maaseutuviranomaistyön ohessa havainnoimme ja otamme välittämistä puheeksi. Viljelijän suostumuksella ohjaamme heidät tarvittaessa ammattiavun piiriin, jota ansiokkaasti Pirkanmaalla jo järjestetäänkin Voimaa Farmarille -hankkeen turvin, toteaa Lempäälän maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueen johtaja, maaseutupäällikkö Timo Perälampi.
Yhteistyökumppaneita tarvitaan
Valtakunnallisesti kattavat maaseutu- ja lomitushallinto ovat tärkeitä maatalousyrittäjää lähellä olevia yhteistyökumppaneita ja toisivat näin merkittävää vahvistusta verkostoon, toteaa Peltomäki-Vastamaa.
Maatalouslomittajat lähellä välittämässä
Lomituspalveluilla on kotieläintuotantoa harjoittavien maatalousyrittäjien työhyvinvoinnille ratkaiseva merkitys. – Onkin tärkeää, että maatalousyrittäjien varhaisen välittämisen kulttuuri on lomituspalveluiden käytännön arjessa mukana. Monesti juuri maatalouslomittaja on se, joka aistii ensimmäisenä mahdolliset avun tarpeet maatiloilla. Onkin luonnollista, että lomituspalvelut ovat mukana Välitä viljelijästä -verkostossa ensimmäisten joukossa, Lempäälän lomituspalveluiden paikallisyksikön lomituspalvelupäällikkö Sakari Eerola kertoo.
Melan tiedote: Välitä viljelijästä -verkostosta voimaa maatalousyrittäjien tueksi.
Lisätietoja:
Mela: työterveyshuollon asiantuntija Arja Peltomäki-Vastamaa, puh. 0400 320 535
Lempäälän kunta: maaseutupäällikkö Timo Perälampi, puh. 050 383 9624
Lempäälän kunta: lomituspalvelupäällikkö Sakari Eerola, puh. 050 383 0633