Lautakuntia, neuvostoja ja valtuustoa – miten asioista päätetään Lempäälässä?
Kunnanvaltuustolla on jälleen käsillä tärkeitä päätöksiä kun kunnanhallituksen toimikausi on päättymässä. Valtuuston käsiteltävänä 29.5.2019 on kunnanhallituksen, lautakuntien ja valiokuntien jäsenten vaalit. Mutta miksi eri toimielimet ovat olemassa ja miten kuntalainen voi osallistua päätöksentekoon?
Kunnanvaltuusto
Kunnanvaltuusto päättää strategisista linjoista ja on kunnan ylintä päätösvaltaa käyttävä elin. Sen jäsenet eli valtuutetut valitaan neljän vuoden välein kuntavaaleilla. Toimikauden alussa kunnanvaltuusto valitsee itselleen puheenjohtajan, jonka tehtävä on kutsua koolle valtuuston kokoukset ja johtaa niissä puhetta.
Kunnanhallitus
Kunnanhallitus on kunnanvaltuuston valitsema hallitus, joka valmistelee valtuuston käsittelemät asiat sekä vastaa kunnan hallinnosta ja taloudesta. Kunnanhallitus valvoo kunnan etua, edustaa kuntaa ja käyttää sen puhevaltaa. Toimikausi kunnanhallituksella on kaksi vuotta, jonka päättyessä kunnanvaltuusto valitsee vaalilla uudet jäsenet.
Lautakunnat
Lautakunnat ovat kunnan valmistelu- ja asiantuntijaelimiä, joita on Lempäälässä yhteensä kuusi. Niiden tehtävänä on valmistella kunnanhallitukselle asioita mutta lautakunnilla on myös itsenäistä päätösvaltaa.
Keskusvaalilautakunta on vaalilaissa säädetty kunnanvaltuuston asettama toimielin, joka huolehtii vaalien yleisjärjestelyistä kunnassa.
Tarkastuslautakunta on kuntalaissa säädetty kunnanvaltuuston valitsema toimielin, joka vastaa kunnan hallinnon ja talouden tarkastuksesta.
Sivistyslautakunta vastaa lasten ja nuorten tukipalveluista, varhaiskasvatuksesta, esi- ja perusopetuksesta, aamu- ja iltapäivätoiminnasta, lukiokoulutuksesta ja muusta toisen asteen koulutuksesta, vapaasta sivistystyöstä, taiteen perusopetuksesta, liikuntapalveluista, nuorisopalveluista, kirjastopalveluista ja kulttuuripalveluista.
Hyvinvointilautakunta vastaa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä sekä kunnan sosiaalipalveluista ja terveyspalveluista.
Viranomaislautakunta vastaa rakennusvalvonnan, ympäristönsuojelun, hulevesien valvontaviranomaisen ja leirintäalueviranomaisen viranomaistehtävistä sekä hoitaa kunnan tielautakunnan tehtävät.
Yhdyskuntalautakunta vastaa maankäytön suunnittelun ja kaavoituksen valmistelusta, rakennusvalvonnasta, ympäristönsuojelusta, kiinteistöjen ylläpidosta ja uudisrakentamisesta, kunnallistekniikan suunnittelusta ja rakentamisesta, mittaustoimesta, joukkoliikenteestä, liikenneväylistä, viheralueista, virkistysalueista, ulkoilualueista, jätehuollosta, maa- ja metsätilojen ylläpidosta, hulevesien hallinnasta, palo- ja pelastustoimesta sekä puhtaanapidosta.
Vammaisneuvosto, nuorisovaltuusto ja seniorineuvosto
Vammaisneuvosto, nuorisovaltuusto ja seniorineuvosto ovat Lempäälän kunnan vaikuttamistoimielimiä. Vaikuttamistoimielimet ovat edustamansa ryhmän kuulemis- ja vaikuttamiskanavia.
Valiokunnat
Valiokuntien teemoista päättää valtuusto talousarvion yhteydessä. Näiden teemojen mukaisesti valiokunnat järjestävät osallistumismahdollisuuksia kuntalaisfoorumien muodossa. Valiokunnat toimivat kahden vuoden kausissa. Tulevaisuus-, lähipalvelu- ja yhteisövaliokunnissa kuntalaiset pääsevät vaikuttamaan asioihin jo niiden valmistelun alkuvaiheessa. Kaikilla lempääläisillä on osallistumis- ja puheoikeus avoimiin tapaamisiin.
Kuntalaisfoorumeita voidaan toteuttaa eri tavoin (tilaisuudet, työpajat, digitaaliset kanavat, pop-up osallistaminen jne. ) Tapaamisia ei ole sidottu yhteen paikkaan, vaan teemojen mukaan eri puolilla kuntaa.
Elinkeinopoliittinen yhteistyöryhmä
Yhteistyöryhmä on neuvoa-antava ja tiedonkulkua edistävä elinkeinopoliittinen foorumi. Yhteistyöryhmän varsinaisille kokouksille asiat valmistelee kunnan elinkeinotoimen johtoryhmä.
Kuntalaisen vaikuttamismahdollisuudet – kohtaamisia ja sähköisiä kanavia
Lempäälässä päätöksenteossa voivat kuntalaiset olla vahvasti mukana. Kuntalaiset saavat äänensä kuuluviin osallistumalla valiokuntien kuntalaisfoorumeihin. Esimerkiksi 21.5 Kohtaamisia digiajassa -tilaisuuden avulla saatiin sähköisten palveluiden kehittämiseen paljon tietoa ikäihmisten tarpeista ja toiveista. Tilaisuuksista ilmoitetaan hyvissä ajoin muun muassa paikallislehdessä sekä kunnan tapahtumakalenterissa.
Kuntalaisaloitteen voi jättää vaikkapa kuntalaisaloitepalvelun kautta tai kirjallisesti. Kuntalainen voi osallistua palveluiden kehittämiseen myös esimerkiksi antamalla palautetta tai ideoita kunnan sähköisen palautekanavan kautta. Palautekanavassa voi myös lukea jo annettuja palautteita vastauksineen. Mikäli sähköisten palveluiden käyttö ei ole tuttua, voi palautetta antaa myös kirjallisesti tai puhelimitse.
Jäsenet ja muuta tietoa toimielimistä löydät täältä. Kunnan esityslistat ja pöytäkirjat ovat luettavissa kunnan verkkosivuilla. Päätöksenteko-osion alta löydät myös linkin videokanavalle, josta voi seurata suorana lähetystä kunnanvaltuuston kokouksesta.