Tampere-talo sai Lempäälän Kuljuun oman hiilinielun – puiden kasvua voi käydä seuraamassa lähimetsässä
Lempäälässä aloitettiin tänään konkreettisella puiden istutuksella yhteistyöhanke Tampere-talon, Puuni Oy:n ja Lempäälän kunnan kesken. Tampere-talo sai oman 1,9 hehtaarin kokoisen hiilinielun Lempäälän Kuljusta Mesikämmenpuiston alueelta. Alueelle istutetaan kaikkiaan 3670 puuntainta tapahtuma-asiakkaiden ja Tampere-talon oman liiketoiminnan päästökompensaatiota varten yhteistyössä Puuni Oy:n ja Lempäälän kunnan kanssa.
Katso videolta istutustunnelmia
Istutettava maa-alue ei metsittyisi luonnollisesti, joten hiilinielu on aidosti lisäyksellinen. Se erottaa kompensaation olennaisesti monista muista päästöhyvityskeinoista.
– Kompensaatiomahdollisuus ja hiilineutraalin tapahtuman järjestäminen vastaavat asiakkaidemme tarpeeseen. He ovat entistä valveutuneempia ja vaativampia vastuullisuus- ja ympäristöasioissa. Myös meille yhtiönä vastuullisuus ja kestävä liiketoiminta on strateginen valinta ja tavoitteenamme on koko toimintamme hiilineutraalius, sanoo Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas.
Maailmalta ostetun hiilidioksidikompensaation vaikuttavuus saattaa monesti jäädä asiakkaille epäselväksi, mutta toisin on Tampere-talon hiilinielussa: Asiakas voi mennä itse paikan päälle Lempäälän metsään katsomaan, missä päästökompensaatiolla istutetut ”omat puut” kasvavat.
Hiilinielun toteuttaa Puuni Oy. Se on tuonut kestävän tavan hiilinielujen kasvattamiseen ja päästöjen kompensointiin suomalaisissa metsissä.
– Istutamme metsää kuntien joutomaille, jotka eivät voimakkaan heinänkasvun takia metsittyisi luontaisesti ja teemme sopimuksen hiilinielun pysyvyydestä sadaksi vuodeksi. Tämä erottaa meidät olennaisesti monista markkinoilla olevista muista kompensaatiovaihtoehdoista. Hiilinielut ovat ensinnäkin aidosti lisäyksellisiä ja toisekseen sopimukseltaan poikkeuksellisen pitkiä, sanoo Puunin Juha Siitonen.
Lempäälän hiilinielu on toinen Puunin käynnistämä metsäistutus. Aiemmin tässä kuussa se istutti hiilinielun Mikkeliin. Yhtiöllä on neuvottelut käynnissä joutomaiden metsittämisestä useiden kuntien kanssa. Istutustyöllä on myös työllistävä vaikutus, sillä siinä käytetään metsänhoitoyhdistyksiä ja kuntien työntekijöitä.
– Lempäälän kunta lähti toimintaan mukaan erityisesti sen takia, että haluamme tälläkin tavalla olla mukana edistämässä ilmastotyötä, mutta toki Lempäälän kunta hyötyy sopimuksesta siinäkin mielessä, että saamme taajamaan lisää lähimetsiä kuntalaisille mm. virkistyskäyttöön, sanoo yhdyskuntajohtaja Tiia Levonmaa Lempäälän kunnasta.
Tampere-talon hiilinieluun on istutettu tervaleppää, mäntyä ja rauduskoivua. Tapahtumien hiilijalanjälki lasketaan kestävällä ja läpinäkyvällä tavalla Suomen luonnonvarakeskuksen LUKEn mallilla kompensoitavan määrän todentamiseen.
Teksti: Anne Sivula, Tampere-talo