Lempäälän terveyskeskusten toiminnassa siirrytään tiimimalliin – Lempäälä jaetaan kolmeen uuteen alueeseen
Lempäälän terveyspalveluissa on päätetty luopua pitkään käytössä olleesta väestövastuujärjestelmästä. Väestövastuujärjestelmän tilalle on 31.8. alkaen käynnistymässä uusi tiimimalli, jossa Lempäälä jaetaan kolmeen alueeseen. Kullakin alueella on oma tiiminsä, johon kuuluu 3-5 lääkäriä ja hoitajaa.
3 uutta aluetta: Lempoinen itä, Lempoinen länsi ja Kulju
Uudet aluerajaukset astuvat voimaan 31.8.2020. Ohessa karttakuva aluerajauksista.
Jokaisella alueella oma ajanvaraus- ja neuvontanumero
Uudessa mallissa kullakin alueella on oma ajanvaraus- ja neuvontanumeronsa, johon vastaavat oman tiimin hoitajat ja osin myös lääkärit. Puhelimeen vastaava henkilö hoitaa mahdollisuuksien mukaan potilaan asian valmiiksi asti. Tavoitteena on, ettei asiakkaan tarvitse selittää asiaansa moneen kertaan eri ammattilaisille.
Jos vastaanottokäynti on tarpeen, asiakas voidaan ohjata esimerkiksi suoraan fysioterapeutin, hänen puheluunsa vastanneen hoitajan tai jonkun oman tiimin lääkärin vastaanotolle. Satunnaiskävijälle, eli henkilölle, jolla on jokin yksittäinen hoidon tarve, tarjotaan aikaa sille tiimin lääkärille, jolla on ensimmäisenä vapaa aika.
Jos henkilöllä on jokin pitkäaikaista hoitoa ja seurantaa vaativa oire tai sairaus, hoidon jatkuvuus saman hoitajan ja lääkärin toimesta pyritään mahdollisuuksien mukaan säilyttämään.
Myös neuvolan terveydenhoitajat jakautuvat jatkossa uusien alueiden mukaisesti. Aluemuutokset eivät noudata kokonaisuudessaan vanhojen väestövastuupiirien rajoja, eli myös osalla neuvola-asiakkaista lääkäri ja oma terveydenhoitaja vaihtuvat.
Tarkemmin aluerajauksista
Lempoinen jakaantuu itäiseen ja läntiseen alueeseen. Junarata toimii rajana itäisen ja läntisen alueen välillä. Kolmas alue on pääosin nykyinen Kuljun terveysaseman alue, lukuun ottamatta pientä siirtymää Vanattarassa etelän suuntaan. Siirtymän myötä raja ei kulje enää tiiviin asuinalueen keskeltä, vaan sen eteläreunasta. Vallinmäentien asukkaat kuuluvat vielä Kuljun terveysaseman alueeseen.
Mitä vaikutuksia muutoksella on?
Elokuussa uuden järjestelmän rakentaminen ja käynnistyminen tulee aiheuttamaan lisätyötä ja sitä kautta haasteita aikojen riittävyydessä, mutta pidemmän päälle uusi malli tasaa hoidon saatavuutta koko kunnan alueella ja sujuvoittaa hoitoon pääsyä tiimin yhteistyön myötä.
Malli ei myöskään ole yhtä haavoittuva, kuin omalääkäripohjainen toiminta – yksittäisen työntekijän poissaolo tai vaihtuminen ei aiheuta katkosta hoitoon pääsyssä.