Terveyden- ja hyvinvoinnin edistäminen
Hyvinvointi koostuu monesta eri tekijästä. Yksi keskeinen hyvinvointia lisäävä tekijä on ruoka. Muita hyvinvointia edistäviä tekijöitä on mm. riittävä uni, kohtuullinen liikunta ja sosiaaliset suhteet. Hyvinvointia lisäävistä tekijöistä ruoka on asia, johon jokainen voi omalta osalta vaikuttaa, koska jokainen tietää itse parhaiten, millainen ruoka minulle sopii. Omissa valinnoissa on kuitenkin hyvä yhdistää tutkittu tieto omiin oivalluksiin, joihin suomalaiset ravitsemussuositukset pohjautuvat. Oman kehon kuuntelu harvoin riittää kertomaan riittävästi ravintoaineiden tarpeista. Monen tuntema ruokapyramidi taipuu hyvin moneen eri muotoon ja lopputuloksena on monipuolinen ja terveyttä edistävä ruokavalio.
Suomessa joukkoruokailua ohjaa ruokasuositukset, jotka pohjautuvat suomalaisiin ravitsemussuosituksiin. Perusruoan merkitystä ei voida korostaa liikaa hyvinvointia edistävänä tekijänä, koska ainoastaan syöty ruoka on se, joka ravitsee. Ei ole mitään yhtä ainoaa ruoka-ainetta, jolla pystyttäisiin laittamaan kokonaisuus kuntoon.
Kunnan hyvinvointityö
Ruokapalvelu toimii osana kuntien hyvinvointityötä. Ruokapalvelun toiminnassa on tärkeää löytää keinot, jolla pyritään vaikuttamaan, tiedottamaan, ohjaaman sekä osallistamaan asiakkaat terveellisiin ruokavalintoihin, jotka tukevat terveyserojen kaventumista pidemmällä aikavälillä. Hyvällä ravitsemuksella on isot vaikutukset kuntalaisten terveyteen ja pidemmällä tähtäimellä osana kuntatalouteen.
Ruokapalvelun hyvinvointimatriisi 2020