Pohjavesi
Pohjavesi on tärkeä uusiutuva luonnonvara, jota hyödynnetään sekä yhdyskuntien että yksittäisten kiinteistöjen vedenhankinnassa. Lempäälän Vesi-liikelaitoksen vedenhankinnan omavaraisuusaste eli omista pohjavedenottamoista otettavan veden määrä on noin 30-35 % vuosittain hankitun veden kokonaismäärästä.
Pohjavesi on vettä, joka täyttää avoimet tilat maa- ja kallioperässä. Pohjavettä syntyy, kun sade- tai pintavesi imeytyy maakerrosten läpi tai virtaa kallioperän rakoihin. Pohjavesivarastot täydentyvät keväällä lumen sulamisvesistä ja syksyllä syyssateista.
Suomessa pohjavettä on lähes kaikkialla, mutta runsaimmin sitä muodostuu alueilla, joissa maaperä koostuu hyvin vettä johtavista sora- ja hiekkamuodostumista. Pohjaveden pinnan etäisyys maanpinnasta vaihtelee noin yhdestä jopa yli kolmeenkymmeneen metriin, mutta on yleensä noin 2–5 metrin syvyydessä maanpinnan alapuolella.
Muutokset pohjaveden pinnankorkeudessa kuvastavat muutoksia pohjaveden määrässä. Pohjaveden määrää voivat vähentää esimerkiksi kuivuus, pohjaveden runsas käyttö ja maaperän voimallinen muokkaus
.
Pohjavesien suojelun tavoitteena on turvata hyvälaatuisen talousveden saanti myös tulevaisuudessa. Luonnontilaiset pohjavedet halutaan säilyttää entisellään ja ihmisen toiminnan vuoksi huonontuneen pohjaveden laatua parannetaan.
Pohjavesien laatua uhkaavat ihmisen toiminnan seurauksena maaperään joutuvat aineet, kuten jätevedet, lannoitteet, torjunta-aineet, vaaralliset kemikaalit, maantiesuolat jne. Näiden aineiden pohjaveteen joutumisen ehkäiseminen on tärkeää, sillä likaantuneen pohjaveden puhdistaminen on vaikeaa ja kallista. Likaantumisen seuraukset voivat tulla näkyviin pohjavedessä vasta vuosikymmenien jälkeen.
Pohjaveden suojelua koskee mm. vesilaki (pohjaveden muuttamiskielto) ja ympäristönsuojelulaki (pohjaveden pilaamiskielto).
Lempäälän kunnassa on laadittu yhdyskunnan vedenhankinnan kannalta tärkeiden luokiteltujen pohjavesialueiden suojelusuunnitelma. Leukamaan, Lempäälä-Mäyhäjärven ja Hennerin pohjavesialueet sijaitsevat kaakko-luodesuuntaisella harjujaksolla, joka kulkee Valkeakosken rajalta luoteeseen Lempäälän Kirkkojärven rantaan.