Lempäälä-talo – Energiatehokkuus ei tule sattumalta
Kun suunnitellaan ja rakennetaan uutta rakennusta, niin energiatehokkuuteen kuin muihinkin tärkeisiin asioihin tulee kiinnittää aktiivisesti huomiota jo hankesuunnitteluvaiheessa. Tärkeää on asettaa tavoitteet, jotka ovat kunnianhimoiset, mutta realistiset.
Lempäälä-talossa tärkeitä tavoitteita olivat terveelliset, turvalliset, viihtyisät ja muuntojoustavat tilat energiatehokkaasti elinkaari huomioiden. Elinkaari huomio hinnan, energiakulutuksen ja tuotteen laadun lisäksi huollettavuuden ja siivottavuuden. Lempäälä-talo –hankkeessa elinkaarisuunnittelija kiinnitettiin hankkeeseen jo varhaisessa vaiheessa.
Lempäälä-talo toteutettiin uudenlaisella toteutusmallilla, eräänlaisella allianssin ja prosessijohtourakan välisellä räätälöidyllä mallilla. Uudenlainen toimintatapa istutti samaan pöytään tilaajan, palvelutuottajan, eri alojen suunnittelijat ja valvojat etsimään parhaita ratkaisuja. Ratkaisuja haettiin ja päätökset tehtiin yhdessä hankkeen parhaaksi. Energiatehokkuuteen vaikuttavia asioita pohdittiin usein talotekniikan suunnittelupalavereissa.
Jotta hankesuunnitteluvaiheessa asetettuihin tärkeisiin päätavoitteisiin päästiin, kirjattiin hankkeen alkuvaiheessa tärkeimmät tavoitteet laatutietokorttiin. Laatutietokortin seuranta oli systemaattista läpi projektin. Esimerkiksi kaikissa muutoksissa ja laitevalinnoissa varmistettiin, että edelleen rakennukset pääsevät A-energialuokkaan.
Miten Lempäälä-talon energiatehokkuusratkaisut toteutettiin?
- Energiatehokkuuden osalta hankkeen tavoitteiden asettamiseksi tehtiin alkuvaiheessa monitavoitelaskenta (MOBO) energiakulutuksen ja elinkaarikustannusten optimoimiseksi.
- Laskennan avulla valittiin ratkaisut ikkunoiden osalta (U- ja G-arvot), valittiin ulkopuolisen ikkunasäleiden peittoaste, ulkoseinien lämmönjohtavuus (U-arvo), aurinkopaneelien määrä sekä jäteveden lämmöntalteenotto.
- Ratkaisuilla pyrittiin sekä pieneen lämmitystarpeeseen että passiivisten keinojen käyttämiseen, jotta jäähdytystä rakennuksessa tarvittaisiin mahdollisimman vähän.
- Laskennassa päästiin elinkaaritarkastelulla edullisimpaan ratkaisuun. Tämä ratkaisu myös täytti A-energialuokan vaatimukset.
- Myöhemmin hankkeessa jouduttiin valitettavasti jättämään jäteveden lämmöntalteenotto pois, koska toteutussuunnittelussa tuli esille, että tämä olisi vaatinut jätevesien ylimääräistä pumppaamista.
- Lisäksi tehtiin yksittäisten rakennusosien valintaa elinkaaritarkastelujen avulla.
- Esimerkiksi Lempäälä-talon toimisto- ja kirjasto-osan välillä menevän Telkäntaipaleen pintamateriaalina on käytetty leimabetonia, jonka valinnassa huomioitiin hinnan ja kestävyysominaisuuksien lisäksi lämmönjohtavuus, koska Telkäntaipaleella on sulanapitolämmitys.
- Suunnittelupalavereissa käytiin läpi esimerkiksi optimaalista mitoitusta taloteknisille laitteistolle. Esimerkiksi sulanapitojärjestelmän ohjaamiseen ja seurantaan kiinnitettiin paljon huomiota, koska sen energiankulutus on suurta. Säädön ja ohjauksen optimointia varten on Lempäälä-talon katolle asennettu sääasema.
#lempäälä #EarthHour #kyllä #hinku #kets #rati #yhdessä
Earth Hour on ympäristöjärjestö WWF:n järjestämä maailmanlaajuinen kaikille avoin ja ilmainen ympäristötapahtuma, jossa jokainen voi puolustaa luontoa ja ilmastoa – Näytämme valomerkin yhteisen planeettamme puolesta 27.3.2021 kello 20.30–21.30.
Koska me Lempäälässä koemme asian hyvin tärkeäksi, olemme päättäneet pyhittää koko viikon tälle tärkeälle asialle, joten viikkoa 12 vietetään tänä vuonna Earth Hour #Lempäälä –viikkona!
Haluamme tehdä tätä viikkoa yhdessä kuntalaisten ja paikallisten yritysten kanssa! Lue lisää verkkosivuiltamme: lempaala.fi/lempaala-tietoa/osallistu-ja-vaikuta/earth-hour/