Lempäälän kunnan ruokapalveluissa ympäristöasiat ovat keskiössä – hankinnat ja hävikkiruokakäytännöt toteutetaan vastuullisesti
Lempäälän kunnan ruokapalvelussa ilmasto- ja ympäristöasioihin kiinnitetään huomiota sekä ruokatuotannon, että tarjoilun eri vaiheissa. Raaka-aineiden hankinnassa kiinnitetään erityisesti huomiota siihen, minkälaisia ympäristövaikutuksia käytettävien elintarvikkeiden tuotanto- ja logistiikkaketjut aiheuttavat. Yhteistyötä ruoantoimittajien kanssa tehdään aktiivisesti keskustellen muun muassa tuotantomenetelmistä ja pakkausmateriaaleista.
– Ruoan tuotannon aiheuttamia ympäristövaikutuksia emme pysty kokonaan poistamaan, mutta ruokahävikin, eli suoraan jätteeksi joutuvan ruoan määrän minimointi on tehokas keino pienentää ympäristökuormaa. Lempäälän kunnan ruokapalvelussa seurataan ja raportoidaan säännöllisesti tarjoilusta syntyvän ruokahävikin määrää ja sitä minimoidaan hyvällä suunnittelulla ja ennakoinnilla. Kannustamme asiakkaitamme kiinnittämään huomiota lautastähteiden määrään tuomalla ruokahävikki näkyväksi palautuspisteisiin sijoitettujen biovaakojen avulla. Ruokahävikin hyötykäyttöä tuetaan järjestämällä yhdessä seurakunnan ja Lempäälä-Vesilahden työttömien yhdistyksen kanssa ruokahetkiä, jossa tarjotaan ruokapalvelukohteista lounaalta jäänyttä hävikkiruokaa, kertoo Lempäälän kunnan ruokapalvelupäällikkö Liisa Belaid.
Kunnan ruokapalvelu on mukana Vastuulliset ruokapalvelut –kehitysohjelmassa
Vastuulliset ruokapalvelut-kehitysohjelma on kansallisen ilmastoruokaohjelman suurin hanke. Kolmevuotisen hankkeen aikana ruokapalveluissa tullaan ottamaan käyttöön uusia, konkreettisia ja vastuullisuutta edistäviä toimintamalleja.
Yksi tärkeistä toiminnan kehittämisen painopisteistä on kasvisruoan osuuden lisääminen ruokatarjonnassa, jota ohjaavat myös valtakunnalliset ravitsemussuositukset. Kasviproteiinien suosiminen lihan sijaan on merkittävä ilmasto- ja ympäristöteko, jonka kautta voimme osaltamme vaikuttaa Lempäälän kunnan vähähiilisyystavoitteiden saavuttamiseen. Kasvisten tarjontaa on lisätty ottamalla käyttöön uusia kasviproteiinipohjaisia ruokalajeja, lämpimiä kasvislisäkkeitä sekä monipuolisempaa salaatti- ja tuorepalatarjontaa.
Millaisia kokemuksia Lempäälässä on Biovaa’asta?
- Hävikin hallinta alkaa jo ruokaa ottaessa. Ravitsemuksen kannalta olisi tärkeää koota lautasmallin mukainen annos. Lisäämällä tietoisuutta oppilaille lautasmallista ja annoskoosta voidaan vaikuttaa parhaiten hävikin hallintaan. Periaatteena ”Otetaan se mitä syödään ja lisää saa hakea.”
- Hävikin lisäksi Lempäälässä asiakkaille on aloitettu viestimään positiivisessa hengessä myös ruoan menekistä. Biovaaka ei suoraan mahdollista tätä, mutta positiiviseen kannustamiseen halutaan erikseen panostaa.
- Positiivisella viestinnällä pyritään myös kertomaan siitä, että eri ruokien menekki on erilaista ja hyvin vaihtelevaa.
- Sääksjärven koululla syksyn hävikkiviikko sujui hienosti, 40% vähennys keskimääräisestä viikon hävikistä saavutettu, oppilaiden ympäristöraadit ideoivat ja tekivät hienoja esitteitä, hävikkimonsterin, videon ja Kahoot-pelin.
- Seuraava hävikkiviikko on sovittuna huhtikuulle 2021.
- Tärkeää on vahva yhteistyö koulun kanssa biovaakojen aktiivisen käytön suhteen.
- Sääksjärvellä keittiö raportoi kuukausittain koululle biovaa’an tuloksista, jotta sitä voi käyttää opetuksessa apuna.
- Biovaaka nimetty ”Nakkipiiloksi” oppilaiden ympäristöraadin toimesta.
- Toimintamallina on se, että jos ei ole biohävikkiä, saa ohittaa biovaakajonon ja viedä astiat suoraan tiskiin. Tämäkin kannustaa lautasen tyhjentämiseen.
- Vaakaan on ohjelmoitu valmiiksi hävikin luokittelu, hinnat ja astiat, joilla hävikki punnitaan. Käyttö on helppoa ja nopeaa.
- Linjastohävikin pystyy punnitsemaan tarjoiluastioissa.
- Pilottikokeilussa punnitaan vain lounas.
Kuntalainen, vietämme Earth Hour #Lempäälä -viikkoa 22.-28.3.2021, osallistu some-kampanjaan ympäristöteko lautasella! Lisätiedot: www.lempaala.fi/lempaala-tietoa/osallistu-ja-vaikuta/earth-hour/