Leader-rahoitus
Kantri ry on Tampereen seutukunnan Leader -ryhmä eli maaseudun kehittämisyhdistys. Sen yhtenä tarkoituksena on jakaa rahoitusta maaseudun kehittämiseen. Kantri toteuttaa Leader -toimintaa osana Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa.
Kantri on tehnyt kehittämistyötä toiminta-alueellaan vuodesta 1997 saakka, ja menestyksellä harjoittanut Leader -työtä jo kolmella ohjelmakaudella. Toiminta-alueella asuu yli 365 000 asukasta, joista maaseutualueella yli 100 000. Alueen kunnat ovat Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Tampere, Vesilahti ja Ylöjärvi. Kaikkiaan Kantri on rahoittanut jo noin 500 maaseudun hanketta tai yritystä. Lempäälä kuuluu kokonaisuudessaan rahoitettavaan alueeseen, eli rahoitusta on mahdollista saada myös Lempäälän keskustaajama-alueille.
Mitä on Leader?
Leader on toimintaa, neuvontaa ja rahoitusta paikkakunnan parhaaksi. Kantavana ajatuksena on paikallisen asiantuntemuksen ja osaamisen hyödyntäminen kehittämistyössä. Suomessa on 54 Leader-ryhmää, jotka tekevät omat kehittämisohjelmansa ja valitsevat toteutettavat hankkeet. Leader -rahoituksella voidaan tukea mm. yritysten perustamista, kehittämistä ja investointeja, kylien elinvoimaisuutta, harrastusmahdollisuuksia ja kansainvälistä toimintaa. Näin lisätään maaseudun mahdollisuuksia ja vetovoimaa.
Kenelle ja mihin tarkoitukseen Leader -rahoitusta myönnetään?
Leader -rahoitusta voivat hakea esimerkiksi yhdistykset, yritykset ja säätiöt investointi- ja kehittämishankkeiden toteuttamiseen, Lempäälässä koko kunnan alueella. Kaikkien Kantri ry:n rahoittamien hankkeiden on sovittava Kantrin omaan ohjelmaan. Tukea voi saada hankkeesta riippuen 20 % – 90 % kuluista.
Leader -rahoitusta voi hakea
- yleishyödylliseen investointi- tai kehittämishankkeeseen ja
- yrityshankkeeseen (investoinnit ja perustaminen)
Kantrin työntekijöiden tehtävänä on johtokunnan ohjauksessa avustaa hankkeiden hakijoita sekä suunnittelussa että haussa. Työntekijät vierailevat tarvittaessa hankehakijoiden luona. Kantrin toimistolle voi myös poiketa keskustelemassa ideoista ja hankkeista.
Kauden 2014-2020 kehittäminen ohjataan kolmen päätavoitteen tai toimintalinjan mukaan. Hankkeiden yleisin tukiprosentti on yleishyödyllisissä investoinneissa 50 ja kehittämishankkeissa 80. Yrityksen investoinneissa 20 %.
Ympäristövastuinen asuminen
Rahoitetaan hankkeita, jotka parantavat ympäristön tilaa tai vähentävät sen kuormitusta. Esimerkiksi maankäyttöön tai ympäristöön liittyviä suunnitelmia, siihen liittyvää tietoisuuden lisäämistä sekä ympäristöön, energiaan ja erityisesti vähähiiliseen talouteen liittyviä investointeja
Yhteisöllisyys, osallisuus ja nuoriso
Rahoitetaan hankkeita, jotka lisäävät yhteisöllisyyttä ja osallisuutta. Esimerkiksi yhteisön käytössä olevia tiloja tai uusia toimintamuotoja, nuoriin ja/tai muihin erityisryhmiin kohdistuvia hankkeita, kulttuuria tai kansainvälistymistä
Paikallinen yrittäjyys
Rahoitetaan hankkeita, joilla edistetään paikallista yritystoimintaa tai siihen liittyvää osaamista, erityisesti yrityksiä, jotka edistävät myös muita Kantrin tavoitteita tai yrityksiä, jotka ovat innovatiivisia
Kantrin strategian läpileikkaavina periaatteina ovat innovatiivisuus, mahdollistavuus ja kokeilevuus. Tavoitteena on ohjelma, joka ei liian tiukasti sido alueen toimijoita. Kehittämistä pitää pystyä tekemään myös vuonna 2020 paikallislähtöisesti ja paikallisiin ideoihin perustuen. Erityisen tärkeää Kantrin ja alueen kehittämistavoitteiden kannalta on paikalliskehittäjän roolin vahvistaminen ja hakijan kannalta nopeampi, helpompi ja ennustettavampi hankeprosessi.