Kestävä kehitys
Lempäälän kunta edistää aktiivisesti kestävää kehitystä eli jatkuvaa ja ohjattua yhteiskunnallista muutosta. Ympäristö, ihminen ja talous otetaan tasavertaisesti huomioon päätöksenteossa ja toiminnassa.
Lempäälä sitoutunut kestävän kehityksen Sitoumukseen 2050
Kestävän kehityksen sitoumuksen tavoitteena on luonnon monimuotoisuuden turvaava, hyvinvoiva ja globaalisti vastuullinen Suomi. Lempäälän kunta on sitoutunut Suomen kestävän kehityksen toimikunnan ylläpitämään kestävän kehityksen sitoumukseen, jossa kunta sitoutuu vähentämään hiilidioksidipäästöjään 80 %:lla vuoteen 2030 mennessä.
Kestävän kehityksen toimintaa kouluissa ja päiväkodeissa
Vihreä lippu on kestävän kehityksen ohjelma, jota toteutetaan päiväkodeissa, kouluissa, oppilaitoksissa ja lasten ja nuorten vapaa-ajan toiminnassa. Ohjelman tavoitteena on kannustaa ja tutustuttaa lapsia ja nuoria kestävän kehityksen näkökulmiin. Vihreä lippu -ohjelmalla on viisi periaatetta, jotka ovat: lasten ja nuorten aktiivinen osallisuus, ympäristökuormituksen vähentäminen, kestävän kehityksen kasvatus, jatkuva toiminnan parantaminen ja yhteistyö ympäröivän yhteiskunnan kanssa.
Toiminta jakautuu eri teemoihin, joista päiväkoti tai oppilaitos valitsevan yhden. Näitä teemoja ovat esimerkiksi vesi, ilmastonmuutos, energia ja jätteiden vähentäminen. Kun yksi teema on käyty projektin muodossa läpi, voi siirtyä seuraavaan. Yksi projekti kestää vuodesta kahteen vuoteen. Projektin onnistuessa, salkoon nostetaan Vihreä lippu ja toimija palkitaan sertifikaatilla. Lempäälässä on kolme Vihreä lippu -ohjelmaan sitoutunutta toimijaa – päiväkodit Kuusimäki ja Vilma sekä Sääksjärven koulu.
Vihreä lippu -toimijoiden lisäksi jokaisella koululla ja päiväkodilla on oma kestävän kehityksen yhteyshenkilö. Yhdyshenkilö pitää yllä koulun tai päiväkodin kestävän kehityksen toimintaa ja vie kunnan antamaa informaatiota eteenpäin.
Lempäälä on Reilun kaupan kunta
Lempäälä edistää omalla toiminnallaan Reilun kaupan tavoitteiden toteutumista. Lempäälä on ollut Reilun kaupan kunta vuodesta 2015 lähtien. Syksyisin vietetään kansallista Reilun kaupan viikkoa, jolloin muistutetaan Reilusta kaupasta ja kuluttajan vaikuttamismahdollisuuksista.
Reilu kauppa on kehittyvissä maissa tuotettujen tuotteiden sertifiointijärjestelmä. Siinä tuottajille maksetaan Reilun kaupan asettama korvaus työstä ja heitä koulutetaan. Lisäksi huolehditaan turvallisesta ympäristöstä ja työoloista eikä käytetä lapsi- tai pakkotyövoimaa.