Operaatio Pirkanmaan ensimmäinen ohjelmistojulkaisu juhlistaa yhteisöllisyyttä ja alueen kuntayhteistyötä
Kulttuuripääkaupunkihaun jatkohankkeen, Operaatio Pirkanmaan ensimmäinen ohjelmistojulkaisu tehtiin tiistaina 22.2.2022. Ensimmäisessä aallossa julkaistava ohjelmisto sisältää runsaasti yhteisöllistä toimintaa, jonka tarkoitus on lisätä kuntalaisten kulttuurihyvinvointia ja osallisuutta. Erityisenä painopisteenä ohjelmiston valinnassa on ollut myös 20 Pirkanmaan kunnan yhteistyön aloittaminen alueelle levittäytyvien projektien myötä.
– Yhteistä kaikille toimijoille on vakaa usko ihmisten suureen kohtaamisen tarpeeseen ja yhdessä tekemiseen kahden vuoden osittaisen pandemiaeristäytymisen jälkeen. Tarkoitus ei ole kerätä massoja, vaan ”pieni on kaunista” -ajattelu on vahvaa pandemiatilanteen yhä eläessä, summaa kokonaisuutta Operaatio Pirkanmaan tuottaja Satu Keltanen.
Lapset ja nuoret toteuttavat omannäköisiä taidesisältöjä
Ensimmäiseen julkaisuun otettiin erityiseksi kulmaksi lasten ja nuorten äänen kuuluminen, ja heidän aktiivinen osallistumisensa taidetoiminnan sisältöjen suunnitteluun sekä toteutukseen.
Näitä näkökulmia nostavat työpajatoiminnassa esiin muun muassa Suomen Nuorisoseurat Resonanssi-hankkeessa, Esteetön Taide ja kulttuuri -yhdistys vuoden 2023 ACCAC Next Generation -tapahtuman suunnittelussa, sekä lempääläläinen kulttuurikeskus PiiPoo Minä olen toivo -projektissa, joka tarkastelee nuorten elämän merkityksellisyyden kokemusten rakentumista taidetoiminnan avulla.
Mänttä-Vilppulassa koululaiset pääsevät osallistumaan Taidelinna-hankkeessa paitsi kuvataiteen tekemiseen Serlachius-residenssin kansainvälisten taiteilijoiden ohjauksessa, mutta myös näyttelytoiminnan suunnitteluun ja toteutukseen – aina näyttelyripustusta ja tiedottamista myöten. SirkusRakkausPumPum puolestaan tekee koko Pirkanmaasta värityskirjaa kaikenikäisiä osallistavilla katutaideprojekteilla.
Yhteisöllisyyden ja ekologisuuden arvopohjan vahvistaminen
Tampereen suuremmista kulttuuri-instituutioista tällä kierroksella ovat mukana Tampere Filharmonia ja Sorin Sirkus, jotka molemmat jalkautuvat pirkanmaalaisiin kuntiin. Tamperelainen säveltäjä Roope Mäenpää tekee maaliskuussa kantaesityksensä saavasta audiovisuaalisesta Hyönteissinfoniasta sovituksen orkesterin pienkokoonpanolle, joka kiertää alueen kouluilla.
Sorin Sirkus puolestaan jalkauttaa sosiaalisen sirkuksen toimintamuotoja Pirkanmaalla teemalla Sirkushyppely, ja Pirkanmaan Kuorokeskus vie yhteisökuorotoimintaa ikäihmisille. Ekologiset arvot ovat esillä myös useissa hankkeissa, kuten Kulttuuriosuuskunta Uulun akustisten metsäkonserttien sarjassa tai vaikkapa Taito Pirkanmaan Metsästä käsin -luontokäsityöleirien pilotoinnissa.
Elokuvien kautta esillä urbaania kansanperinnettä ja skeittausta
Tampereen skeittiskenen vahva toimija Kaarikoirat tekee yhteistyötä maaliskuussa Tampereen elokuvajuhlien kanssa järjestäen yhteistyössä ohjelmistokokonaisuuden, joka sisältää laadukkaita elokuvia, skeittausta, musiikkia sekä paneelikeskustelun, jossa luodataan skeittikulttuurin tasa-arvokehitystä ja turvallisen tilan tematiikkaa.
Urbaania kansanperinnettä rakentava Folk Extreme tekee puolestaan kunnianhimoista 30 jakson monitaiteista elokuvasarjaa nimeltä Kalevala X – kansanperinteen korkeajännitys. Kalevalasta innoituksen saanut suurprojekti on yhdistelmä mykkäelokuvaa, musiikkivideota, nykykansanmusiikkia ja -tanssia.
Operaatio Pirkanmaa hyödyntää kulttuuripääkaupunkihaun aikana tehtyä työtä
Tampereen ja sen 19 pirkanmaalaisen kumppanikunnan yhteinen Euroopan kulttuuripääkaupunkihaku vuoteen 2026 keräsi avoimella ohjelmahaulla noin 1500 ohjelmaehdotusta. Hankeideoiden tulvasta tehtiin 150 projektinimikkeen kuratoitu hakukirja kilpailuun.
Koska kilpailun voitto meni Ouluun, Pirkanmaalla lähdettiin toteuttamaan suunnitelma B:tä. Sen rahoitus vuosille 2022–2024 on yhteensä 2,6 miljoonaa euroa, josta Tampereen kaupungin osuus on 1,9 miljoonaa euroa. Kulttuuriprojektien rahoittamiseen hankkeessa on vuositasolla noin 600 000 euroa.
Operaatio Pirkanmaa tukee tulevien vuosien aikana kymmenien kulttuuripääkaupunkihaun aikana ideoitujen projektien toteuttamista – useimmiten kuitenkin skaalattuna, sillä jatkohankkeen rahoitus on noin viisi prosenttia suunnitellusta kulttuuripääkaupunkibudjetista. Lisäksi hanke toteuttaa osaamisen kehittämistä koulutusten muodossa, ja tukee kansainvälistyviä toimijoita esimerkiksi EU-rahoitushauissa.
Jo ennen jatkohankkeen käynnistämistä useat haussa mukana olleet projektit ovat onnistuneet keräämään noin miljoonan euron rahoituksen alueen luovien alojen kehittämistoimintaan. Operaatio Pirkanmaa tavoittelee, että myös jatkossa hankkeen avulla alueelle saadaan kulttuuritoimintaan mittavaa lisärahoitusta.
Operaatio Pirkanmaan toteutuksessa mukana olevat kunnat ovat Tampereen lisäksi Akaa, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Kangasala, Kuhmoinen, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat ja Ylöjärvi.
Lisätiedot kaikista projekteista ja niiden toteutukseen liittyvistä päivityksistä tulevat hankkeen verkkosivuille: www.operaatiopirkanmaa.fi
Operaatio Pirkanmaan uutiskirjeen voi tilata osoitteesta uutiskirje.operaatiopirkanmaa.fi
Lisätiedot:
Ilona Kyykoski, projektipäällikkö
ilona.kyykoski@tampere.fi
p. 040 706 5431
Satu Keltanen, tuottaja / tiedottaja
satu.keltanen@tampere.fi
p. 041 730 5771