Kiusaamisen ennaltaehkäisy ja Lempäälän SOPU-malli
SOPU –toiminta Lempäälän perusopetuksessa
Kouluarjessa vastaan tuleviin konflikteihin, kiusaamiseen ja järjestyssääntörikkomuksiin puuttuu jokainen koulun aikuinen.
Oppilaiden välisiin riitoihin ja kiusaamistilanteisiin puututaan “Riitojen sovittelu ja kiusaamisselvittely Lempäälän perusopetuksessa” -mallin mukaisesti.
Järjestyssääntörikkomuksiin puututaan “Järjestyssääntörikkomusten selvittely Lempäälän perusopetuksessa” -mallin mukaisesti.
Kiusaamisen ehkäisy
Koulun velvollisuus on puuttua kiusaamiseen. Jokaiseen tietoon tulleeseen kiusaamistapaukseen puututaan nopeasti.
Koulun koko henkilökunta on sitoutunut kiusaamisen vastaiseen työhön. Kiusaamiseen puuttuminen on aina aikuisen asia.
Koulukiusaamista ehkäistään selkeällä toimintamallilla. Kiusaamista käsitellään koulussa, siitä puhutaan suoraan ja avoimesti. Oppilaita kannustetaan kertomaan havaitsemastaan tai kokemastaan kiusaamisesta.
Sosiaalisia taitoja harjoitellaan ja vahvistetaan kaikessa koulutyössä. Lisäksi kouluyhteisötaitojen sekä tunne- ja vuorovaikutustaitojen harjoitteluun on nimetty Lempäälän perusopetuksessa omat oppitunnit.
Riitojen sovittelu ja kiusaamisselvittely
- Sovittelulla puututaan mieltä pahoittavaan toimintaan ja käytökseen mahdollisimman varhain.
- Sovittelu tukee oppilaiden oppimista, oikeuksia ja osallisuutta.
- Oppilaita arvostetaan oman konfliktinsa asiantuntijoina.
- Koulutettujen sovittelijoiden avulla autetaan osapuolia itse löytämään ratkaisu tapahtuneeseen / tilanteeseen.
- Kiusaamisselvittely toteutetaan sovittelun keinoin.
- Sovittelussa ja kiusaamisselvittelyssä päädytään sopimukseen, johon sisältyy aina seuranta tilanteen korjaantumisen varmistamiseksi.
Riitojen sovittelu ja kiusaamisselvittely Lempäälän perusopetuksessa -pdf
Vertaissovittelu
Koulutuksen saaneet oppilaat sovittelevat oppilaiden välisiä arjen riitoja. Vertaissovittelutoimintaa ohjaavat ja tukevat aina koulun Verso-aikuiset.
Aikuissovittelu
Sovittelukoulutuksen saaneet koulun aikuiset auttavat ja ohjaavat konfliktin osapuolia ratkaisemaan ristiriidan. Konflikti voi olla oppilaiden välinen tai oppilaan ja koulun aikuisen välinen.
Kiusaamisselvittely
Kiusaamista on, kun oppilaalle aiheutetaan toistuvasti ja tahallaan pahaa mieltä. Kiusaaminen voi olla sanallista, fyysistä tai epäsuoraa kiusaamista. Tekijöinä on joku tai jotkut, joita vastaan kiusatun on vaikea puolustautua. Kiusaamiseen puututaan aina, kun se tulee ilmi. Kiusaamisselvittelyn pitää opettaja, joka on nimetty koulun kiusaamisselvittelijäksi.
Järjestyssääntörikkomusten selvittely
Perusopetuslain mukaan jokaisessa koulussa on laadittu järjestyssäännöt, joiden noudattamista kaikki koulun aikuiset valvovat. Rikkeestä keskustellaan aina aikuisen kanssa. Mikäli rike on vakava tai se toistuu, järjestetään oppilaalle kasvatuskeskustelu. Sen pitää opettaja, joka on nimetty koulun kasvatuskeskustelijaksi (kake-opettaja).
Järjestyssääntörikkomusten selvittely Lempäälän perusopetuksessa -pdf