Kunnan päiväkodeissa ja kouluissa on varauduttu sähkökatkoihin
Varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen järjestäjien velvollisuutena on huolehtia lakisääteisistä tehtävistään ja järjestää normaalisti toimintaa myös poikkeuksellisissa ja ennalta arvaamattomissa tilanteissa, joihin mahdolliset talven ennakoimattomat sähkökatkot myös luokitellaan. Ennakkoon tiedossa oleviin sähkökatkoihin opetusta ja toimintaa sopeutetaan erillisillä suunnitelmilla ja koulut/päiväkodit tiedottavat näistä itsenäisesti. Koulut saattavat ”treenata” myös ennakkoon, miten sähköttömässä koulussa toimitaan.
Opetus
Opetuksen järjestäjä (opetuspäällikkö) päättää poikkeuksellisista opetusjärjestelyistä koulun rehtorin esityksestä. Koulu suunnittelee käytännön järjestelyt sähkökatkojen aikana. Käytännöt voivat vaihdella kunnan sisällä kouluittain.
Opetusta voidaan järjestää vaihtoehtoisessa paikassa esimerkiksi päiväkodissa, koululla tai oppilaitoksessa, joka ei ole sähkökatkoalueella.
Opetuksen järjestäjä (opetuspäällikkö) päättää poikkeuksellisista opetusjärjestelyistä koulun rehtorin esityksestä. Opetuspäällikön päätöksellä opetustunnit voidaan sijoittaa poikkeavasti niin, että opetusta ei anneta suunniteltujen sähkökatkojen aikana. Pitämättä jääneitä tunteja voidaan tasoittaa lukuvuoden aikana. Tällöin huomioidaan mm. koulukuljetuksien, aamu- ja iltapäivätoiminnan ja ruokailujen järjestäminen.
Etukäteen on mietitty myös ns. sähköttömään työskentelyyn sopivat välineet kuten perinteiset kirjat, monisteet, paperi, vihko ja kynä. Kouluihin on tilattu myös taskulamppuja.
Ruokailu
Jos lämpimän lounaan valmistaminen ei ole mahdollista, koulut/päiväkodit voivat järjestää aterian myös vaihtoehtoisella tavalla erityisruokavaliot huomioiden. Kouluille/päiväkoteihin on hankittu kanistereita juomavettä varten.
Valaistus ja lämmitys
Sähkökatkon tapahtuessa sisätiloista ja ulkoliikuntapaikoilta valaistus sammuu. Varautumista varten kouluihin on hankittu taskulamppuja.
Ilmanvaihto ei toimi sähkökatkotilanteissa ja lämmitys lakkaa toimimasta. Tästä syystä opetusta voidaan osittain pitää myös ulkotiloissa. Tämä on syytä huomioida myös koulu/päiväkotipukeutumisessa.
Vedenkäyttö
Sähkökatkon aikana vedenkäyttöä tulee välttää, sillä jäteveden pumppaus ei välttämättä toimi. Vesihanojen pikainen sulkeminen on tärkeää katkon aikana. Kaukolämmöllä lämpiävissä kohteissa vesi voi olla polttavan kuumaa sähkökatkojen aikana.
WC:n käyttöä on vältettävä sähkökatkon aikana mahdollisuuksien mukaan.
Koulumatkat
Sähkökatkojen aikana ei myöskään katu- tai liikennevalot toimi. Pimeys saattaa yllättää ja luoda turvattomuuden tunnetta. Oppilaita ohjeistetaan, että puhelimet tulee pitää ladattuina jo koulumatkalla, näin myös puhelimen taskulamppu on käytössä.
Turvallisuus
Kaikki sähköiset lukot menevät sähkökatkotilanteessa lukkoon eivätkä oviohjaukset toimi. Sähkölukollisista ovista pääsee aina kuitenkin ulos.
Liikuntarajoitteiset henkilöt saadaan siirrettyä toisesta kerroksesta ensimmäiseen, vaikka hissit eivät toimisikaan. Ennalta tiedossa oleviin sähkökatkoihin tehdään hissien käytöstä ns. hissikielto.
Puhtaanapito
Puhtauspalvelut jatkuvat mahdollisuuksien mukaan normaalisti kouluissa/päiväkodeissa.
Sähköjen palautuminen
Kun sähköt palaavat, niin sähkölaitteiden käytön voi aloittaa vaiheittain. Näin vältetään katkon jälkeistä kulutuspiikkiä ja turvataan sähkön riittävyys.
Poissaolot kouluissa
Sähkökatkoista johtuvia poissaoloja käsitellään samalla tavalla kuin muitakin poissaoloja.
Lisätietoa
Nain_varaudut_pitkiin_sahkokatkoihin.pdf (defmin.fi)