Lasten ja nuorten vointi Lempäälässä tarvitsee jatkossakin huomiota
Syyskuussa julkaistujen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n kouluterveyskyselytulosten mukaan suurin osa Lempäälän lapsista ja nuorista voi hyvin. Kyselystä kuitenkin selviää, että koulukiusaamisen eri ilmiöihin ja liikunnan vähenemiseen on tarvetta kiinnittää huomiota ja jatkaa ehkäiseviä toimenpiteitä.
– Meidän on yhdessä kiinnitettävä jatkossakin huomioita kouluterveyskyselyssä esille tulleisiin havaintoihin ala- ja yläkoululaisten sekä lukiolaisen osalta yhteistyönä koulujen, kotien sekä muiden toimijoiden kanssa. Tuloksia käydään läpi kouluissa ja niiden pohjalta kartoitetaan konkreettisia kehittämistoimenpiteitä, kertoo sivistysjohtaja Nina Lehtinen.
Lempäälässä elämä on stressittömämpää
Kouluterveyskyselyn tuloksista selviää, että koulu-uupumus on harvinaisempaa Lempäälän lukion tytöillä verrattuna Pirkanmaan muihin tuloksiin. Myös perusopetuksen tytöt kokevat vähemmän koulu-uupumusta. Hyvä keskusteluyhteys vanhempien kanssa korreloi parempaan hyvinvointiin, mutta yläkoulun tytöillä tässä yhteydessä on parantamisen varaa. Lempäälässä havaitaan vähemmän ahdistuneisuutta ja syömishäiriöitä verrattuna muuhun Pirkanmaahan.
Osallisuuden kokemus vahvaa Lempäälän lukiossa
Osallisuuden tunne on vahva lukiolaisilla, joista noin 80 % kokee kuuluvansa tärkeään ryhmään tai yhteisöön. Lukiolaiset kokevat olevansa tarpeellisia muille ihmisille, ja yli 70 % uskoo, että heidän elämällään on tarkoitus. Osallisuus näkyy myös poissaolojen vähäisyydessä, sillä lukion poikien luvattomat poissaolot ovat huomattavasti alhaisemmat kuin maakunnan keskiarvo. Osallisuuden kokemukset ovat lukiossa hyviä, yläkoulussa maakunnan keskitasoa.
Ruoka maistuu alakouluissa ja lukiossa
Kouluruokailun laadussa on havaittavissa eroja eri kouluasteiden kesken. Lempäälän yläkoululaiset jättävät aamupalan harvemmin väliin kuin maakunnan keskiarvo. Lukiossa ruoka on laadultaan parantunut. Kouluruokailun suunnitteluun osallistuminen vaihtelee alakoulun ja maakunnan keskiarvon välillä.
Koulukiusaamista esiintyy eri muodoissa
Koulukiusaamisen eri muotoja esiintyy Lempäälässä hieman enemmän kuin maakunnassa keskimäärin. Näistä esimerkkeinä koulukiusaamistilanne, jossa on ollut valheiden levittämistä, on tapahtunut 13,2 %:lle Lempäälän yläkoululaisista. Syrjintää koulussa tai vapaa-ajalla on kokenut yläkoulun tytöistä 40,8 %. Kiusaamistilanteita, joissa kiusattu on suljettu kaveriporukan ulkopuolelle, esiintyi Lempäälässä 16, 8 %. Vastentahtoista pakottamista oli kohdannut 7,2 % yläkoulun pojista. Tämä korostaa tarvetta kiinnittää huomiota oppilaiden välisiin suhteisiin ja yhteistyötaitoihin.
Päihteiden käyttötavat muuttuneet – huomio kiinnittyy alaikäisten päihteiden saatavuuteen ja kokeiluihin
Päihteiden käyttötavat muuttuvat, ja huomio kiinnittyy alaikäisten päihteiden saatavuuteen. Kouluterveyskyselystä 2023 nousi esille, että Lempäälässä alaikäiset tuntuvat saavat päihteitä helposti. Kannabista oli kokeillut 8,9 % yläkoulun pojista ja laittomia huumeita 9,2 %. Nikotiinipusseja käyttää päivittäin 12,5 % yläkoulun pojista, 6,8 % nuuskaa päivittäin. Sähkösavukkeiden käyttö on jonkin verran Pirkanmaan hyvinvointialuetta yleisempää. Esille nousseet asiat vaativat tarkempaa seurantaa ja eri tahojen yhteisiä toimenpiteitä päihteiden käytön ehkäisemiseksi.
Riittämättömyyden tunnetta oppilaana kokee yläkoulun ja lukion tytöistä noin kolmannes
Esiintymistä jännitetään: suullisen esityksen vaikeuksista ilmoitti 51,0 % Lempäälän lukion tytöistä ja lukion tytöistä 47,4 prosentilla oli vaikeuksia tunnilla vastaamisessa. Osa lukion pojista kärsii yksinäisyydestä, sillä 16,3 %:lla ei ollut yhtään läheistä ystävää. Oppilaiden tukemisessa on kehittämistarvetta terveydenhuollon ammattilaisten ja opettajien yhteistyössä.
Liikunta on Lempäälän nuorten keskuudessa vähenemään päin
Alakoululaiset liikkuvat alakoulussa tunnin päivässä 44,1 % todennäköisyydellä, yläasteella enää 26,3 % ja lukiossa enää 17,0 % todennäköisyydellä. Lukiossa 36,1 % (18,5 %) tytöistä ja pojista kulkee koulumatkoja moottorikulkuneuvolla. Yläkoulussa moottorikulkuneuvolla kouluun kulkee 13,7 % nuorista.
Kouluterveyskyselyyn 2023 vastasi 260 000 oppilasta tai opiskelijaa
Keväällä 2023 valtakunnalliseen Kouluterveyskyselyyn vastasi lähes 103 000 perusopetuksen 4. ja 5. luokan oppilasta (83 %), noin 91 000 perusopetuksen 8. ja 9. luokan oppilasta (73 %), noin 45 000 lukion 1. ja 2. vuoden opiskelijaa (alustava arvio noin 70 %) sekä reilut 21 000 ammatillisen oppilaitoksen 1. ja 2. vuoden alle 21-vuotiasta opiskelijaa (alustava arvio noin 30 %).
Lisätietoja:
Nina Lehtinen, sivistysjohtaja
puh. 050 383 9789, nina.lehtinen@lempaala.fi
Lähteet: THL:n kouluterveyskysely 2023 alueelliset vertailutiedot sekä THL:n valtakunnallinen tiedote ”Kouluterveyskysely 2023: lapsia ja nuoria kuormittavat monet tekijät – selkeät arkirutiinit ja ajoissa saatu apu on tärkeää”, THL 2023.