Ilmastobudjetointi
Osana Energia ja ilmastojärkeä kärkihanketta Lempäälään on suunnitteilla ilmastobudjetti, jonka on määrä valmistua vuoden 2025 talousarvion yhteyteen. Tälle sivustolle kootaan tietoa ilmastobudjetoinnista ja sen etenemisestä!
Mitä ilmastobudjetointi tarkoittaa?
Käsitteelle ei ole yhtä yhtenäistä määritelmää, mutta yleisesti sillä tarkoitetaan budjetointitapaa, joka tuo ilmastoon käytetyt resurssit näkyväksi. Resursseja voivat olla raha esimerkiksi investointien tai käyttötalouden muodossa. Ilmastobudjetoinnin tarkoituksena on auttaa vähentämään koko kunnan alueen päästöjä ja auttaa saavuttamaan kunnan hiilineutraalisuustavoite vuoteen 2030 mennessä. Ilmastobudjetointi on osa Energia- ja ilmastojärkeä kärkihanketta.
Elli ilmastobudjetointi kertoo, kuinka paljon resursseja on suunniteltu käytettävän ilmastotoimiin ja ilmastotilinpäätös vahvistaa toteutuneet kulut. Ilmastobudjetointia voidaan tarkemmin kuvailla hallintajärjestelmäksi, joka valjastaa ilmastositoumukset ja -näkökulmat päätöksentekoon politiikan, toimenpiteiden ja talousarvion keinoin. Ilmastobudjetointi on osa ilmiöpohjaista budjetointia, jonka tarkoituksena on tehdä ilmastotoimia näkyväksi. Se yhdistää kunnan ilmastotavoitteet talousarvioprosessiin, sekä määrittelee vastuut toteutukselle, seurannalle, arvioinnille ja raportoinnille koko kunnan hallinnossa.
Ilmastobudjetoinnin juuret paikantuvat Norjaan ja tarkemmin maan pääkaupunkiin Osloon. Vuonna 2017 Oslo lanseerasi tiedettävästi ensimmäisenä kaupunkina maailmassa ilmastobudjetoinnin, jonka tavoitteena oli puolittaa kaupungit päästöt vuoden 1990 tasosta vuoteen 2020 mennessä. Kenties tunnetuin esimerkki ilmastobudjetoinnista Suomessa löytyy naapuristamme Tampereelta, joka on ollut käytössä vuodesta 2020 alkaen. Tampereen ilmastobudjettia on täydennetty vaiheittain.
Mitä hyötyä ilmastobudjetoinnista on?
Ilmastobudjetoinnin päämääränä on auttaa saavuttamaan päästövähennykset. Se mahdollistaa resurssien tarkemman kohdentamisen päästösektoreille, joilla on mahdollista tehdä suurimmat päästövähennykset. Kuten Syken päästötietopalvelusta on nähtävillä, Lempäälässä suurimpia päästösektoreita ovat pitkään olleet liikenne ylivoimaisella osuudella, jonka jälkeen tulevat kaukolämpö ja työkoneet. Jotta tavoitteisiin päästään, päästövähennyksiä tarvitaan kuitenkin kaikilla sektoreilla. Ilmastobudjetoinnilla on mahdollista kohdentaa varoja toimiin, joilla on suurin päästöjä alentava vaikutus.
Myös EU ja Suomen tasolla on hiilineutraalisuustavoitteita, jotka kohdistuvat edelleen paikallisiin hallinnontasoihin eli kuntiin. Ilmastobudjetointi myös mahdollistaa avoimen ja läpinäkyvän tiedon ilmastotoimien etenemisestä kuntalaisille. Vaikka ilmastotyöhön käytetään resursseja, on arvioitu, että ilmastonmuutoksen myötä etukäteen tehtävät toimet koituvat pitkällä tähtäimellä taloudellisesti edullisemmiksi. Esimerkiksi etukäteen tehtävä työ auttaa sopeutumaan muuttuvaan tilanteeseen.
Ilmastobudjetti Lempääläläisittäin
Lempäälän ilmastobudjetointi tulee koostumaan kahdesta osasta, ilmastobudjetista ja -tilinpäätöksestä. Tavoitteena on hallinnollisesti kevyt järjestelmä, joka auttaa tavoitteiden saavuttamisessa sekä resurssien kohdentamisessa. Vaikuttavuutta seurataan Syken päästötietopalvelun kautta. Myös Lempäälän energiaohjelman seuranta kytketään ilmastobudjetointiin
Lempäälän ilmastobudjetointi on määrä ottaa käyttöön vuoden 2025 talousarvioprosessiin. Päivitämme prosessin etenemisestä Lempäälän viestintäkanaviin ja julkaisemme ilmastobudjetin ja myöhemmin -tilinpäätöksen tällä sivulla.
Lisätietoja:
Projektityöntekijä Hanna Vähävuori
hanna.vahavuori@lempaala.fi