Työhön ja koulutukseen valmentavissa palveluissa kuljetaan asiakkaan rinnalla kohti uusia polkuja
Nuoret ja aikuiset kaipaavat entistä enemmän yksilöllistä tukea. Ryhmässä toimiminen ei enää houkuta. Lempäälässä tämä muutostrendi tunnistettiin jo varhaisessa vaiheessa, kun täällä aloitettiin yksilövalmennus työllistymistä edistävissä palveluissa vuonna 2018. Yksilövalmennus aloitettiin asiakkaiden yksilöllisitä tarpeista lähtien. Tunnistettiin, että kuntouttavan työtoiminnan rinnalle tarvittiin yksilöllistä valmennusta vaikuttavuuden lisäämiseksi.
Yksilövalmennus on Lempäälän työllisyyspalveluiden tarjoamaa työelämäosallisuutta ja työllistymistä edistävää yksilöllistä palvelua. Palvelun piiriin voivat hakeutua kaikki työttömät työnhakijat työttömyyden pituudesta huolimatta ja se on toimintaa, jollaista ei Tampereen kaupunkiseudulta muista kunnista löydy. Yleinen talous- ja työllisyystilanne on heikentynyt, mutta tästä huolimatta työhön ja koulutukseen valmentavissa palveluissa on saatu aikaan hyviä tuloksia ja asiakkaita on saatu ohjattua hyvin eteenpäin.
– Yksilövalmennus on monipuolinen palvelu, jossa autetaan asiakkaita etsimään työ- tai koulutuspaikkoja, ratkotaan yhdessä elämän haasteita ja johon voi tulla missä vaiheessa vain työttömyyttä, kertoo työhön ja koulutukseen liittyvien palveluiden palveluesimies Assi Lindholm ja jatkaa: – Asiakas voi tulla esimerkiksi kertaluonteisesti tekemään ansioluettelon kuntoon yksilövalmentajan kanssa tai pitkittyneissä asiakkuuksissa voidaan yhdessä esimerkiksi tehdä ammatinvalintatestiä ja miettiä uutta koulutusalaa.
Lempäälässä on haluttu panostaa yksilövalmennukseen, koska on huomattu, että se motivoi asiakkaita ja tuottaa tuloksia. Lempäälässä on kolme yksilövalmentajaa, joista yksi on keskittynyt alle 30-vuotiaisiin nuoriin ja kaksi yli 30-vuotiaisiin. Yksilövalmennuksessa tarjotaan koulutus- ja työhönvalmennusta joustavasti ja yksilöllisesti. Strategisena tavoitteena Lempäälässä on matala työttömyysaste 7,5 prosenttia ja palveluissa keskitytään erityisesti nuorten, pitkäaikaistyöttömien ja vaikeasti työllistyvien palveluihin. Pirkanmaan työttömyysaste, joka on Suomen suurimpia, oli huhtikuussa 10,2 prosenttia. Lempäälässä työttömyysprosentti oli 7.
– Lempäälän yksilövalmennus osaltaan auttaa viranomaistyötä tekevien OMA-valmentajien työtä. Palveluiden avulla työllistyvä tai opiskelemaan päätyvä henkilö yleensä myös jää uudelle polulle ja kiinnittyy työelämään. Yksilövalmentajat tekevät myös tiivistä yritys- ja oppilaitosyhteistyötä, jotta valmennettavan polku saadaan räätälöityä yksilöllisen tarpeen mukaiseksi, Assi kertoo.
Nuorten työpaja Pointista vahvistusta yhteiskunnassa toimimiseen
Nuorten työpajatoiminnassa, joka kuuluu myös työhön ja koulutukseen valmentaviin palveluihin, on viime vuosina tehty vaikuttavaa työtä. Työpajatoimintaa on muokattu enemmän yksilövalmentamisen suuntaan ja tänä vuonna tehdyn kokemuskyselyn mukaan toimenpiteet ovat olleet myönteisiä. Tulosten mukaan työpajatoimintaan osallistuneet nuoret ovat saaneet vahvistusta sosiaaliseen toimimiseen yhteiskunnassa.
– Työpajatoiminnan tavoitteena on löytää nuorelle seuraava askel omalla polullaan. Työpajassa ollaan nuorten elämää koskettavien aiheiden äärellä ovat ne sitten työnhakuun, opiskeluun tai itsetuntemukseen liittyviä asioita, selventää Assi.
Etsivän nuorisotyön verkosto toimii
Etsivä nuorisotyö Lempäälässä on saanut toiminnastaan asiakkailtaan arvosanan 4,5 asteikolla 1–5. Etsivän nuorisotyön ohjaajat toimivat lähellä nuoria ja keskiössä on toimivat verkostot.
– Etsivän nuorisotyön piiriin tullaan paljon muiden palveluiden kautta, mutta myös noin 20 prosenttia löytää palvelumme itse, mikä kertoo siitä, että palvelusta puhutaan nuorten parissa, Assi kertoo.
Etsivän nuorisotyön toiminta perustuu verkostoitumiseen ja siihen, että ollaan nuorten parissa. Ohjaajat tarjoavat apua esimerkiksi tulevaisuudensuunnitelmien kirkastamiseen, ohjaavat asumiseen ja raha-asioihin liittyvissä asioissa tai auttavat esimerkiksi opiskeluun ja työllistymiseen liittyvissä asioissa. Asiakaskokemuskysely Sovarin mukaan 92 prosenttia etsivän nuorisotyön asiakkaista on saavuttanut myönteisiä edistysaskeleita elämänhallinnassaan.
– Meidän työhön ja koulutukseen valmentavien palveluiden piirissä oleviin asiakkaisiin on haluttu panostaa ja toivottavasti myös jatkossa tämä rinnalla kulkeminen nähdään arvokkaana. Lempäälässä työttömät henkilöt saavat tukea ja apua ja pääsevät elämässään eteenpäin palveluidemme avulla. Iso kiitos siis myös paikallisille yrityksille, jotka ovat aktiivisesti mukana yhteistyössä. Meillä tehdään työtä isolla sydämellä kuntalaisten ja yritysten hyvinvoinnin parhaaksi, Assi päättää.
Lisätietoja:
Assi Lindholm, palveluesimies, työhön ja koulutukseen liittyvät palvelut
puh. 044 481 1242, assi.lindholm@lempaala.fi