Lasten ja nuorten vaikutuskanavat ja aloitelomake
Osallisuudessa on kyse lasten ja nuorten vaikutusmahdollisuuksista heille tärkeissä asioissa. Lapset ja nuoret ovat oman elämänpiirinsä parhaita asiantuntijoita. Osallisuuden edistäminen edellyttää, että lapset ja nuoret nähdään toimijoina, joilla on oikeus olla yhteisönsä arvostettuja jäseniä, ja joiden toimijuutta tuetaan systemaattisesti ja jatkuvasti. Lasten ja nuorten osallisuus- ja vaikuttamiskanavat vaihtelevat ikäkauden mukaan. Seuraavaan kuvioon on koottu Lempäälän kanavia.
Lempäälän vaikuttamispolut
Edustuksellisilla foorumeilla vaikuttaminen tapahtuu oppilaskuntien hallituksissa, nuorisovaltuustossa, kunnanvaltuustossa ja lautakunnissa sekä Pirkanmaan hyvinvointialueen nuorisovaltuustojen yhteistyöryhmissä.
Oppilas- ja opiskelijakunnat sekä oppilas- ja opiskelijakunnan hallitus
Edustuksellisilla foorumeilla vaikuttaminen tapahtuu oppilas- ja opiskelijakuntien hallituksissa, nuorisovaltuustossa, kunnanvaltuustossa ja lautakunnissa sekä Pirkanmaan hyvinvointialueen nuorisovaltuustojen yhteistyöryhmissä.
Oppilas- ja opiskelijakunta on yhtä kuin kaikki koulun tai oppilaitoksen oppilaat. Oppilas– ja opiskelijakunnan hallitus puolestaan on demokraattisesti valittu toimielin, joka edustaa kaikkia koulun tai oppilaitoksen oppilaita. Hallitus johtaa oppilas- ja opiskelijakunnan toimintaa ja sen tukena toimii ohjaava opettaja. Oppilas- ja opiskelijakunnan hallituksen kautta oppilaiden ja opiskelijoiden on mahdollista vaikuttaa heitä koskevissa asioissa ja koulu- ja oppilaitosyhteisön kehittämiseen. Oppilas- ja opiskelijakunta on oppilaiden ja opiskelijoiden paikka harjaantua käyttämään neuvottelu- ja vaikuttamistaitoja elämää varten. Oppilas- ja opiskelijakunta voi järjestää myös erilaisia tapahtumia, juhlia tai teemapäiviä tai ylläpitää kioski- tai kahvilatoimintaa.
Nuorisovaltuusto
Nuorisovaltuusto on puoluepoliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton nuorten vaikuttajaryhmä. Demokraattisesti valitun kunnan nuorisovaltuuston tarkoituksena on saada nuoret kiinnostumaan yhteiskunnallisista asioista, tuoda nuorten ääni kuuluviin, ottaa kantaa ajankohtaisiin asioihin sekä tehdä aloitteita ja kannanottoja kunnan toimielimille. Lisäksi nuorisovaltuusto tarjoaa mahdollisuuden ideoida ja toteuttaa nuoria kiinnostavaa toimintaa ja tapahtumia Lempäälässä.
Kuntalain 28. pykälän mukaan kuntien on asetettava nuorisovaltuusto nuorten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi. Nuorisovaltuustolle on annettava mahdollisuus vaikuttaa kaikkien kunnan toimialojen suunnitteluun, valmisteluun, toteuttamiseen ja seurantaan.
Konkreettisia esimerkkejä nuorisovaltuuston toiminnasta (täydennetään)
Kunnanvaltuusto ja lautakunnat
Kunnanvaltuustoon ja kunnan eri lautakuntiin on nimetty nuorisovaltuuston edustaja ja varaedustaja.
Pirkanmaan hyvinvointialueen nuorisovaltuustojen yhteistyöryhmät
Lasten ja nuorten aloitelomake
Lempääläläisille uutta on lasten ja nuorten aloitelomake, jossa voi tehdä aihekohtaisia aloitteita. Hyvään aloitteeseen kuuluu perustelu, jolle lomakkeessa on varattu tilaa.
Kartoitamme myös kyseisen asian tilaa nyt ja aloitteen mahdollisen toteuttamisen jälkeen. Lomakkeelle voi jättää yhteystiedot ja sähköpostiosoitteen, johon kunnan asiantuntija lähettää palautteen aloitteesta. Lomakkeella on mahdollisuus lähettää myös kuva- tai pdf-liite.