Talousvesi
Vesihuoltolaitoksen verkostojen ulkopuolella asuvat huolehtivat kiinteistönsä vesihuollosta itse tai yhteistyössä naapureiden kanssa. Kaivon rakentaminen ja ylläpito sekä kaivoveden laadun seuranta ovat kaivon omistajan vastuulla.
Neuvoja kaivovesiin liittyvissä asioissa voi kysyä esim. terveystarkastajalta Pirkkalan ympäristöterveyden valvontayksikkö PIRTEVAsta.
Kaivon rakentamiseen ja huoltotoimenpiteisiin on saatavissa apua alan urakoitsijoilta. Tällaisia palvelutuottajia löytyy internetistä mm. hakusanalla ”puhdasvesipalvelut” tai ”kaivohuolto”.
Talousveden hankinta
Taloudet, jotka eivät ole vesihuoltolaitosten vedenjakelun piirissä, saavat talousvetensä pääasiassa rengas- tai porakaivoista. Kaivovesi on pohjavettä, joka muodostuu maaperään imeytyneistä sade- ja sulamisvesistä. Kalliopohjavesi varastoituu kallioperän rakoihin ja rikkonaisuusvyöhykkeisiin
Suomessa luonnontilainen pohjavesi on yleensä raikkaan makuista ja hyvälaatuista. Pohjaveden laatu voi vaihdella paikallisesti mm. maa- ja kallioperän ominaisuuksista johtuen. Lempäälän kunnan alueella talousveden laadun osalta on huomionarvoista arseenin ja radonin yleinen esiintyminen porakaivovesissä sekä raudan ja mangaaninen esiintyminen rengaskaivovesissä. Myös rengaskaivoista on hyvä selvittää arseenipitoisuus.
Pohjaveden pinnan tason vaihtelut voivat muuttaa kaivoveden laatua. Lisäksi kaivon rakenteella, kunnolla sekä kaivon lähiympäristössä sijaitsevilla saastelähteillä on suuri merkitys kaivoveden laatuun. Kaivoveden pilaantumisen voivat aiheuttaa mm.:
- pintavesien pääsy kaivoon
- huonosti käsitellyt jätevedet
- kaivoon päätyneet pieneläimet
- lietteen ja karjanlannan huolimaton varastointi ja käsittely
- kemikaalien ja polttonesteiden huolimaton varastointi ja käsittely
Kaivon veden laadun tarkistaminen
Kaivoveden laatu kannattaa tutkia aina ennen uuden kaivon käyttöönottoa sekä kiinteistön osto- ja myyntitilanteissa. Näytteenottoa suositellaan myös aina silloin, jos veden laadussa havaitaan muutoksia, mutta muutoinkin vähintään kolmen vuoden välein. Vaikka kaivovesi olisi väritöntä, hajutonta ja mautonta, siinä voi kuitenkin olla aineita, jotka vaikuttavat paitsi veden terveydelliseen laatuun myös vesilaitteiden toimivuuteen ja putkistojen syöpymiseen. Yksityiskaivojen veden laatuvaatimukset ja -suositukset on esitetty Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksessa 401/2001.
Kiinteistökohtaisilla vedenkäsittelylaitteilla voidaan parantaa kaivosta saatavan veden laatua.
Kaivon huolto ja puhdistus
Kaivon säännöllisellä huollolla ja kunnostuksella pystytään usein varmistamaan veden laadun hyvänä pysyminen. Kaivon perushuollossa toimenpiteinä on mm. kaivon pesu, pohjalietteen poisto, rengassaumojen ja läpivientien tiivistys sekä uuden suodatushiekan asennus pohjalle. Tarvittaessa tehdään ylimpien renkaiden routaeristys, kansirakenteiden uusiminen ja kaivon ympäristössä maan muotoilua.
Kaivon perushuollolla ei voida vaikuttaa tilanteissa, joissa pohjavesi on likaantunut esim. jäteveden vaikutuksesta. Tällöin pohjaveden pilaantumista aiheuttava kuormitus on poistettava tai rajoitettava niin, että pohjavedelle asetetut laatuvaatimukset täyttyvät. Pohjaveden laadun korjaantuminen voi viedä aikaa ja tällaisessa tilanteessa ratkaisuina ovat joko veden käsittely tai korvaavan vesilähteen hankinta (mm. veden tuonti, uuden kaivon rakentaminen pois pohjavettä pilaavan kuormituksen vaikutusalueelta tai järjestettyyn vesihuoltoon liittyminen).
Ongelmat kaivoveden riittävyydessä
Rakenteiltaan hyväkuntoisestakin kaivosta vedentuotanto voi vähentyä tai ajoittain loppua kokonaan. Usein tämä johtuu siitä, että vettä käytetään enemmän kuin pohjavettä muodostuu. Kaivon omistajan on hyvä seurata veden riittävyyttä säännöllisesti etenkin vähäsateisina vuosina. Rengaskaivon vedentuotanto voi hiipua myös suodatinkerrosten tukkeutumisen vuoksi.
Veden riittävyyttä voidaan yrittää parantaa kaivoa syventämällä, rengaskaivon vesipesän laajentamisella ja suodatinhiekan vaihdolla tai porakaivon vesipainehalkaisulla. Alan yksityiset palveluntuottajat voivat myös tilauksesta toimittaa vesisäiliön kiinteistölle maksua vastaan. Alan yksityisiä palvelun tuottajia voi hakea internetistä hakusanoilla ”puhdasvesipalvelut” ja ”kaivohuolto”.