Maisematyölupa
Maisematyölupa
Maa-alueen omistajan tai haltijan on haettava maisematyölupa maisemaa muuttavaan maanrakennustyöhön, puiden kaatamiseen ja vastaaviin toimiin asemakaava-alueella. Yleiskaava-alueella maisematyölupa on haettava, jos yleiskaavassa niin määrätään. Vaikutuksiltaan vähäiseen työhön ei tarvita lupaa.
Luvanvaraisuuden voi varmistaa rakennusvalvonnan viranhaltijoilta. Ensisijaisesti suositellaan, että toimenpidettä koskeva neuvontapyyntö jätetään lupapiste.fi-palvelun kautta.
Maisematyölupaa haetaan sähköisesti lupapiste.fi -palvelun kautta.
Maksut
Maksut määräytyvät rakennusvalvonnan taksan mukaan. Katso palveluhinnasto.
Yksittäisten puiden kaataminen
Ympäristölleen välitöntä vaaraa aiheuttavan puun kaatamiselle ei tarvita lupaa. Puun vaarallisuus on tarvittaessa pystyttävä todistamaan myös jälkikäteen.
Lisäksi omalta tontilta voidaan kaataa enintään 5 puuta ilman maisematyölupaa, mikäli kaikki seuraavat ehdot täyttyvät:
- Puita kaadetaan enintään viisi (5) kappaletta ja tontille jää puita vielä kaatamisen jälkeen
- Asema- tai yleiskaavassa ei ole puita koskevia suojelu-, lukumäärä- tai muita määräyksiä (esim. ympäristön säilyttämisestä). Asema- ja yleiskaavayhdistelmän löydät täältä.
- Asemakaavan mahdollisesti vaatimaa puiden minimilukumäärää ei aliteta
- Puita voidaan kaataa alueelta, jolla asemakaavan mukaan tulee olla puita. Kaadettujen tilalle tulee kuitenkin istuttaa vastaava määrä puita
- Puut eivät ole maisemakuvallisesti arvokkaita, esimerkiksi komeita vanhoja yksittäispuita, puuryhmiä, puukujanteita tai vastaavia, joiden häviämisellä olisi ympäristöä olennaisesti köyhdyttävä vaikutus. Maisemakuvallisen merkittävyyden määrittelee rakennusvalvontaviranomainen.
- Puut eivät ole luonnonsuojelulain mukaan rauhoitettuja (rauhoitettuja puita ovat esim. kynäjalavat ja vuorijalavat sekä luonnonmuistomerkkipuut)
- Puiden kaatamiselle saadaan naapurin kirjallinen suostumus, jos kaadettavan puun tyvi on tontin rajalinjan päällä.
- Asunto-osakeyhtiöissä puiden kaato on käsitelty ja hyväksytty joko yhtiökokouksessa tai hallituksen kokouksessa ja asukkaita on tiedotettu puiden kaadosta.
Mikäli edellä mainitut ehdot eivät täyty, jätä rakennusvalvonnalle maisematyölupahakemus tai neuvontapyyntö lupapiste.fi- palvelussa.
Kaikessa puunkaadossa tulee kuitenkin huomioida, että lintujen pesäpuita ei saa kaataa, eikä puunkaato saa häiritä pesiviä lintuja 1.4.–15.8. välisenä aikana.
Asunto-osakeyhtiöissä tehtävät puunkaadot
Asunto-osakeyhtiöissä puiden kaato käsitellään ja hyväksytään joko yhtiökokouksessa tai hallituksen kokouksessa ja asukkaita tiedotetaan puiden kaadosta. Suositeltavaa on, että puunkaatoasioissa kaikkia taloyhtiön osakkeenomistajia kuultaisiin ja erityinen painoarvo annettaisiin osakkeenomistajille, joiden piha-alueella kaadettavaksi aiotut puut sijaitsevat.
Lempäälän kunnan kiinteistöillä sijaitsevat puut
Lempäälän kunnan kiinteistöillä sijaitsevista puista vastaa infrapalvelut. Niihin liittyvä palaute (esim. tieto kaatumisvaarassa olevista puista) ja kysymykset toivotaan laitettavan Palautepalvelun kautta.
Naapurikiinteistöjen haittaa aiheuttavat puut
Naapureiden puolella oleviin haittaa aiheuttaviin puihin sovelletaan naapuruussuhdelakia (laki eräistä naapuruussuhteista 26/1920). Jos naapurin puolella sijaitsevan puun juuret tai oksat aiheuttavat sinulle haittaa, sinun täytyy ensin pyytää naapuriasi poistamaan ne. Vasta sitten, jos naapuri ei toimi pyynnön mukaisesti kohtuullisessa ajassa, voit poistaa naapurin puolelta ulottuvat juuret ja oksat oman tonttisi alueelta. Poistamisoikeus ulottuu vain rajalinjaan saakka, ei sen yli.
Mahdolliset riitatilanteet ratkaisee poliisi tai käräjäoikeus. Lempäälän kunnan rakennusvalvonta ei voi puuttua naapurien väliseen kiistaan.