Rakentamislupa
Uuden rakennuskohteen rakentaminen edellyttää rakentamislupaa, jos kohde on:
1) asuinrakennus;
2) kooltaan vähintään 30 neliömetriä tai 120 kuutiometriä oleva rakennus;
3) kooltaan vähintään 50 neliömetriä oleva katos;
4) yleisörakennelma, jota voi käyttää yhtä aikaa vähintään viisi luonnollista henkilöä;
5) vähintään 30 metriä korkea masto tai piippu;
6) vähintään 2 neliömetrin suuruinen valaistu mainoslaite;
7) energiakaivo;
8) erityistä toimintaa varten rakennettava alue, josta aiheutuu vaikutuksia sitä ympäröivien alueiden käytölle.
Uuden rakennuskohteen rakentaminen edellyttää rakentamislupaa myös, jos rakentamisella on vähäistä merkittävämpää vaikutusta alueiden käyttöön, kaupunkikuvaan, maisemaan, kulttuuriperintöön tai ympäristönäkökohtiin, rakentaminen edellyttää viranomaisvalvontaa olennaisten teknisten vaatimusten toteutumisen varmistamiseksi tai rakennusvalvonnan on tarpeen valvoa rakennuskohteen rakentamista yleisen edun kannalta.
Rakentamislupa tarvitaan myös sellaiseen korjaus- ja muutostyöhön, joka on verrattavissa rakennuksen rakentamiseen, sekä rakennuksen laajentamiseen tai sen kerrosalaan laskettavan tilan lisäämiseen.
Rakennuskohdetta korjattaessa rakentamislupa tarvitaan, jos korjaus kohdistuu vähäistä merkittävämmässä määrin toimenpidealueessa todetun terveyshaitan poistamiseen, toimenpidealueen kantava rakenne on vaurioitunut tai korjaustoimenpiteet voivat vaarantaa rakennuskohteen terveellisyyden tai turvallisuuden taikka korjaamisella on merkittävää vaikutusta kaupunkikuvaan, maisemaan tai kulttuuriperintöön. Rakentamislupa tarvitaan myös korjaamiseen, joka kohdistuu rakennuskohteen olennaisiin ominaispiirteisiin. Korjaamiseen tarvitaan aina rakentamislupa, jos:
1) korjataan tai muutetaan kaavan tai lain nojalla suojeltua taikka historiallisesti tai rakennustaiteellisesti arvokasta rakennusta tavalla, jolla on merkittävää vaikutusta rakennuksen suojeltavalle tai rakennustaiteelliselle arvolle;
2) rakennuksen vaippaan tai teknisiin järjestelmiin liittyvällä korjaus- tai muutostyöllä voidaan vaikuttaa merkittävästi rakennuksen energiatehokkuuteen taikka energia- ja ympäristövaikutuksiin rakennuksen koko elinkaaren aikana;
3) muutetaan rakennuksen tai sen osan käyttötarkoitusta olennaisesti.
Rakennuslupaa haetaan sähköisesti lupapiste.fi -palvelun kautta.
Rakennusluvan hakemiseen voidaan liittää myös muiden toimenpiteiden luvan hakeminen kuten maalämpökaivon luvan, purkamisluvan, kiinteistökohtaisen jätevesijärjestelmän ja aloittamisoikeuden hakeminen.
Asian käsittelyn eteneminen
- Rakennusvalvonnan toimistosihteeri neuvoo hankkeen käynnistämisvaiheessa ja kertoo, tarvitsetko ennakkoneuvotteluun tapaamisajan ja tekee tarvittaessa ajanvarauksen.
- Ennakkoneuvottelu pidetään rakennusvalvonnassa, Teamsissa tai puhelimitse.
- Ennakkoneuvottelua varten tulee suunnitelmat laittaa Lupapisteeseen (www.lupapiste.fi ) Näkyy viranomaiselle -tilaan.
- Lupahakemukset jätetään Lupapisteeseen (www.lupapiste.fi ).
- Lupa käsitellään moniammatillisessa tiimissä.
- Hakemuksen, asiakirjojen tai piirustusten mahdollinen täydennyspyyntö ja asiakirjojen täydentäminen.
- Naapurien kuuleminen ja mahdollinen suostumus sekä mahdolliset lausuntopyynnöt muilta viranomaisilta.
- Lupapäätös annetaan kuulutuksen jälkeen.
- Muutoksenhakuaika (7+30 päivää).
- Lupa on lainvoimainen, jos muutoksenhakuaikana ei ole haettu muutosta.
Käsittelyaika
Rakennusluvan käsittelyaika on noin 8-12 viikkoa.
Voimassaoloaika
Hankkeen aloittamiseen on aikaa kolme vuotta ja rakennustyön loppuunsaattamiseen viisi vuotta siitä päivästä, kun lupa on tullut lainvoimaiseksi.
Maksut
Rakennusvalvonnan taksan mukaan. Katso palveluhinnasto.
Lisätietoja
Suunnittelija voi varata ajan ennakkoneuvotteluihin rakennusvalvonnan toimistosihteeriltä rakennusvalvonnasta. Hankkeisiin voi liittyä poikkeamisia, joista voidaan tarvita erillinen poikkeamispäätös.