Suunnittelu ja aineistot
Hyvä suunnittelu on onnistuneen rakennushankkeen perusta. Oheisten otsikoiden alta löydät rakennushankkeen suunnitteluun tarvittavia keskeisiä ohjeita ja aineistoja.
Pientalon rakennushankkeeseen ryhtyvän kannattaa kiinnittää hankkeeseensa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa pääsuunnittelija ja vastaava työnjohtaja. Kummatkin ovat ammattilaisia, joista pääsuunnittelija on oltava nimettyinä rakennuslupaa haettaessa ja vastaava työnjohtaja on rakennuslupaehtona.
Pääsuunnittelija on rakentajan luottohenkilö, jonka vastuulla on huolehtia rakennushankkeen kokonaisuudesta ja eri suunnitelmien yhteensopivuudesta. Pääsuunnittelijan palkkaaminen heti kannattaa, koska sillä tavoin rakentaja saa parhaan hyödyn hänen osaamisestaan hankkeen koko ajan. Rahallisesti ei säästä mitään lykkäämällä pääsuunnittelijan palkkaamista.
Vastaava työnjohtaja taas on nimensä mukaisesti vastuussa rakennushankkeen rakennustöistä.
Sekä pääsuunnittelijalla että vastaavalla työnjohtajalla on mm. koulutus- ja työkokemusvaatimukset, jotta heidät voidaan hyväksyä tehtäviinsä. Hyväksyminen tehdään erikseen kaikkiin hankkeisiin.
Koulutukseltaan pääsuunnittelija voi olla esim. arkkitehti, insinööri tai diplomi-insinööri. Vastaava työnjohtaja taas on usein insinööri, rakennusmestari, diplomi-insinööri tai työmaakokemusta omaava arkkitehti. Sama henkilö voi toimia sekä pääsuunnittelijana että vastaavana työnjohtajana ja tehtävien yhdistäminen onkin sekä järkevää että kustannustehokasta.
Pienempien hankkeiden osalta (toimenpidelupa) pääsuunnittelijan ja vastaavan työnjohtajan tarve harkitaan tapauskohtaisesti.
Vastaavan työnjohtajan pätevyys tästä linkistä
Pääsuunnittelijan vaativuus taso määräytyy hankkeen vaativimman suunnittelutason mukaisesti.
Kartta-aineisto
Rakennushankkeen suunnittelua varten tarvitaan suunnittelun pohjakartta. Pohjakartalla esitetään hankkeen kannalta olennaiset olemassa olevat kohteet (rakennukset, kadut ja tiet ym.), kiinteistörajat sekä asemakaavamerkinnät tai asemakaava-alueen ulkopuolella yleiskaavamerkinnät. Pohjakartan päälle voidaan laatia rakennushankkeen asemapiirustus.
Pohjakartan voi ladata ilmaiseksi paikkatietoaineistojen latauspalvelusta. Latauspalvelu on tarkoitettu erityisesti suunnittelun ammattilaisille. Latauspalvelun kautta kartta-aineistot ovat saatavilla dwg-muodossa (vaatii CAD-ohjelman). Jos tarvitset kartta-aineiston pdf-muodossa, ota yhteyttä paikkatietoinsinööriin.
Kaavat
Suunnittelun lähtökohdaksi tulee tutustua alueen kaavamääräyksiin, joissa kerrotaan muun muassa mitä ja kuinka paljon saa rakentaa. Voimassaolevat asema- ja yleiskaavat voi tarkistaa karttapalvelusta. Palvelun kautta on ladattavissa kaavadokumentit sekä kaavaan mahdollisesti liittyvät rakentamistapamääräykset.
Rakentamista määrittelevät rakentamislain lisäksi useat eri määräykset ja ohjeistukset. Tärkeimpiä niistä on rakennusjärjestys ja rakennusmääräyskokoelma. Ohessa löydät linkit keskeisimpiin määräyksiin ja ohjeisiin. Klikkaamalla kyseistä otsikkoa pääset erilliseen sivustoon.
Lempäälän kunnan meluselvitys – selvityksen kartta-aineisto
Joskus rakennettavalla kiinteistöllä tai sen läheisyydessä on erityisiä jo suunnitteluvaiheessa huomioitavia olosuhteita. Tässä niistä mainittuna yleisimpiä.
Tärkeällä pohjavesialueella rakennettaessa pohjaveden pilaantumisen estämiseen tulee kiinnittää erityistä huomiota. Pohjaveden suojelun vuoksi huomiota on kiinnitettävä suunnitteluvaiheessa jo kaivuusyvyksiin, täyttömateriaaleihin, pihan läpäisemättömän pinnan määrään, jätevesien käsittelyyn ja lämmitysjärjestelmän valintaan (maalämpö ei ole sallittu). Vaativissa kohteissa pitää varautua laatimaan pohjaveden hallintasuunnitelma. Rakennusjärjestyksen kohdassa 30§ kerrotaan tarkemmin pohjavesialueen vaatimuksista.
Tästä linkistä avautuu Lempäälän pohjavesialueen kartta.
Rakennettaessa alueilla, joilla on erityisiä rakennettuun ympäristöön, arkeologiseen kulttuuriperintöön tai maisemaan liittyviä arvoja edellyttää huolellista suunnittelua ja mahdollisesti erityisselvityksiä sen varmistamiseksi, että alueeseen liittyviä arvoja ei vaaranneta. Löydät alueen arvoja koskevaa tietoa kaavakartan määräyksistä (esim. SM, MA) ja tästä linkistä löydät Lempäälän kunnan alueella olevat maisema- ja kulttuuriympäristökohteet. Tästä linkistä löydät lisätietoa Lempäälän kulttuuriympäristöohjelmasta.
Muinaismuistolain suojaamista kohteista löydät tarkempaa tietoa museoviraston nettisivuilta ja karttapalvelusta, tästä linkistä pääset museoviraston erilliseen karttaikkunaan.
Luo- tai SL-merkintä kaavassa tarkoittaa, että alueella on todettuja luontoarvoja, jotka tulee säilyttää rakentamisen yhteydessä. Yleensä tämä tarkoittaa sitä, että kyseessä olevalle alueelle ei saa tehdä maanrakennustöitä tai muita merkittäviä muokkaustöitä, jotka voisivat luonnonarvoja vaarantaa. Kaavamääräyksistä tai -selostuksesta voit löytää tarkempia tietoja siitä, minkälaisia luonnonarvoja on kyseessä.
Pilaantunut maaperä kiinteistöllä tulee huomioida rakennustöiden yhteydessä niin, että maaperän pilaantuneisuus tulee yleensä selvittää (jos se ei ole jo valmiiksi tiedossa) ja laatia kunnostussuunnitelma. Maaperä tulee puhdistaa tontin käyttötarkoituksen mukaiseen tasoon. Tässä tarvitaan erityisasiantuntijaa apuna suunnittelussa. Pilaantunut maaperä on kaavakartassa merkitty saa-merkinnällä. Lisätietoja, kuinka asian kanssa tulee toimia, saa Pirkanmaan ELY-keskuksesta.
Liikenteen melualueella rakentaminen vaatii erityissuunnittelua melun hallitsemiseksi piha-alueella ja sisätiloissa. Liikenteen melualuetta on Lempäälässä moottoritien, isojen läpikulkuteiden (mm. Tampereentie) ja rautatien läheisyydessä. Suunnittelua aloitettaessa tulee tarkistaa kaavakarttaan merkityt kiinteistöä koskevat melu- ja tärinämääräykset. Vaikeilla paikoilla tulee varautua meluselvityksen laadituttamiseen meluasiantuntijalla. Tarkempia määräyksiä melun huomioimisesta löytyy rakennusjärjestyksen kohdasta 33§ ja ympäristönsuojelun sivuilta ympäristömelu.
Kiinteistöille on määritelty rakennusoikeuden määrä eli se pinta-ala, mikä sinulla on oikeus rakentaa joko kiinteistöä koskevassa asemakaavassa tai haja-asutusalueella kiinteistöä koskevassa yleiskaavassa tai erikseen haetussa suunnittelutarveratkaisussa sekä rakennusjärjestyksestä.
Rakennusjärjestykseen pääset tästä linkistä.
Kaikki kiinteistölle rakennetut rakennukset käyttävät rakennusoikeutta. Jos rakennusoikeuden määrästä kiinteistölläsi on epäselvyyttä, tulee sinun pyytää rakennusvalvonnasta rakennusoikeuslaskelmaa neuvontapyyntönä lupapiste.fi- palvelussa.
Hulevesi- ja perustusten kuivatusjärjestelmä sekä piha-alue on suunniteltava ja toteutettava siten, etteivät hulevedet ja perustusten kuivatusvedet johdu naapurin puolelle tai katu-, maantie tai muulle yleiselle alueelle. Sade- ja hulevedet tulee ensisijaisesti imeyttää omalla tontilla. Mikäli tontin maaperä ei mahdollista imeyttämistä, sade- ja pintavedet tulee johtaa yleiseen sadevesiviemäriin tai avo-ojajärjestelmään.
Rakennuspaikkojen mahdolliset hulevesien viivytysvaatimukset on esitetty asemakaavamääräyksissä.