Hiilineutraali Lempäälä 2030
Lempäälän tavoitteena on olla hiilineutraali kunta vuoteen 2030 mennessä. Päästötavoite on kunnianhimoinen ja vaatii kunnan ilmastotoimien lisäksi jokaisen kuntalaisen ja alueen yritysten sekä yhdistysten ilmastotekoja. Tavoitetta tukeakseen Lempäälä on liittynyt muun muassa Hiilineutraalien kuntien (Hinku) verkostoon ja Kuntien energiatehokkuussopimukseen (KETS). Lempäälän kunnalla on myös tavoitetta tukevia ohjelmia kuten energiaohjelma ja kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelma. Laajemmin Lempäälän hiilineutraalisuustavoitteet tukevat Pirkanmaan hiilineutraalisuustavoitteita 2030, Suomen hiilineutraalisuus tavoitteita 2035 sekä Euroopan unionin hiilineutraalisuustavoitteita 2050.
Kunnilla on tärkeä rooli myös muiden toimijoiden päästövähennysten mahdollistajana niiden vaikuttaen monin tavoin alueeseensa esimerkiksi maankäyttöpolitiikalla. Tämän ansiosta kunnilla on mahdollisuus olla kokoaan huomattavasti suurempi toimija ilmastotyössä.
Päästökehitys
Lempäälän kunnan alueen päästöistä suurin osa aiheutuu tieliikenteestä ja rakennusten lämmityksestä. Jokainen voi osaltaan vaikuttaa näistä osa-alueista syntyviin päästöihin omassa arjessaan. Jotta 80 % päästövähennystavoitteeseen vuoden 2007 tasosta päästään, on vuoden 2021 tasosta (121,7 kt CO2e) vähennettävä päästöjä vielä 70,4 %, eli päästävä 24,3 kt CO2e vuoteen 2030 mennessä. Alla olevista kuvista näet Lempäälän kunnan alueen päästöjakauman ja päästökehityksen. Lisätietoa päästöjen kehityksestä löydät myös Suomen ympäristökeskuksen sivuilta.
(Lempäälän kunnan päästöjen kehitys, Syke)
Ilmastoteot
Lempäälän kunta edistää hiilineutraaliustavoitettaan monin eri tavoin niin jokapäiväisessä arjen työssä kuin erilaisten hankkeiden avulla.Vaikuttavimmat toimet ovat jokapäiväisiä arjen valintoja. Hyvä ilmastoteko on konkreettinen, toteutettava, mitattava ja se toteuttaa myös muita tavoitteita, kuten kestävään liikkumiseen liittyvää arkiliikunnan edistämistä. Hyviä esimerkkejä ilmastoteoista, joita kaikki voivat toteuttaa, ovat autottoman päivän pitäminen joka viikko sekä julkisen liikenteen, kävelyn, pyöräilyn, kimppakyydin tai viikoittaisen etätyöpäivän suosiminen. Teot ovat pieniä ja yksinkertaisia, mutta yhdessä tehden niillä on suuret vaikutukset!
Kaipaatko vinkkejä ilmastotekoihin? Selvitä hiilijalanjälkesi ja katso keinot sen pienentämiseen Kestävät elämäntavat -testin avulla. Kestävän elämäntavan omaksuminen on palvelus etenkin sinulle itsellesi ja siinä samassa teet hyvää myös ympäristölle. Nappaa testin vinkit ja kokeile tai kerro omat vinkkisi, niin laitetaan hyvät vinkit kiertämään! Muista somessa #hinku ja #lempäälä.
Lempäälä on osa HINKU-verkostoa eli Hiilineutraalit kunnat -hanketta. Kunta on sitoutunut vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään 80 % vuoden 2007 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Hiilineutraaliuden tavoittelu ja kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen on olennaista, jotta ilmaston lämpeneminen eli ilmastonmuutos saadaan pysäytettyä. Tämä on välttämätöntä, jotta tuleville sukupolville säilyy puhdas ja turvallinen elinympäristö.
Hinku-hankkeen myötä Lempäälän kunta on tehnyt toimintasuunnitelman, jonka avulla hiilineutraaliuuden tavoitteisiin päästään. Toimintasuunnitelma sisältää koko kuntaorganisaatiota koskevia suunnitelmia, esimerkiksi koulukuljetusten ympäristöystävällisyyden ja hiilinielujen lisäämisen sekä kuntakeskuksen kehittämisen joukkoliikenneyhteyksien lähettyville.
Lempäälän ilmastotoimenpiteet on koottu ilmastotiekartaksi. Ilmastotiekartta on osa Tampereen kaupunkiseudun ilmastotyötä. Pääset tutustumaan toimintasuunnitelmaan ja ilmastotiekarttaan oikeasta sivupalkista.
Energiatehokkuus- ja ilmastotyöryhmä koordinoi ja edistää kunnan ilmasto-, energiatehokkuus- ja kestävän kehityksen työtä. Työryhmän jäsenet ovat kuntakonsernin viranhaltijoita eri yksiköistä.
Työryhmän päätavoitteet ovat:
- koordinoida ja edistää kunnan omien rakennusten ja hankintojen energiatehokkuutta energiatehokkuussopimuksen mukaisesti (KETS-työryhmä)
- koordinoida ja edistää toimenpiteiden toteutusta kohti hiilineutraalia kuntaa ja kaupunkiseutua (HINKU-työryhmä)
- edistää kunnan hankintojen vastuullisuutta ja ympäristöystävällisyyttä
- järjestää neuvontaa kuntalaisille ja yrityksille energiatehokkuudesta ja kestävistä hankinnoista
- kerätä ja raportoida kunnan ekologisen kehityksen mittaritietoa
- valmistella tarvittaessa energiatehokkuus- ja ilmastoasioihin liittyviä hankehakemuksia ja toimia hankkeiden ohjaavana tahona.
Lempäälän oman ilmastotyön lisäksi Lempäälän kunta on aktiivisesti mukana Tampereen kaupunkiseudun kuntien ilmastotyössä, jonka tavoitteena on Hiilineutraali Tampereenseutu 2030. Kaupunkiseudun yhteinen tavoite on vähentää seudun kasvihuonekaasupäästöjä 80 % vuoden 2007 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Loput 20 % päästöistä sidotaan hiilinieluihin ja kompensoidaan.
Tavoitteeseen ovat sitoutuneet Kangasala, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Lempäälä, Vesilahti, Ylöjärvi ja Tampere. Yhteinen tavoite vaatii taakanjakoa, jossa jokaisella kunnalla on kunnalle ominaiset päästövähennyskeinot. Esimerkiksi pienempi kunta, jolla on paljon vapaata maa-alaa voi lisätä hiilinielujen määrää, kun taas isompi voi panostaa kestävämpien liikennemuotojen kehittämiseen, kuten sujuvien pyöräväylien edistämiseen.
Lempäälän kunta on mukana edistämässä Pirkanmaan maakunnan ilmastotyötä. Pirkanmaan maakunnalla on oma ympäristöohjelma – Ympäristöviisas Pirkanmaa 2040, jossa maakunta on sitoutunut tavoittelemaan hiilineutraaliutta vuoteen 2040 mennessä. Ohjelman tavoitteena on edistää tavoitteita ja keinoja, joiden avulla voidaan vastata globaaleihin ja kansallisiin ympäristötavoitteisiin. Pirkanmaalla on paljon vahvuuksia olla hiilineutraali maakunta.
ELY-keskus ylläpitää Pirkanmaan MAHKU -verkostoa (maakuntien Hinku-työ), jonka myötä ELY-keskus, Pirkanmaan liitto, Tampereen kaupunkiseudun ja Hinku-kuntien edustajat kokoontuvat säännöllisesti pohtimaan ilmastotyön tapoja ilmastofoorumiin. Lisäksi Pirkanmaan maakunta on yksi seitsemästä maakunnasta, jotka ovat mukana Suomen Kohti hiilineutraaleja kuntia ja maakuntia -hankkeessa (CANEMURE). CANEMURE-hanke sisältää osahankkeita, joista yksi on Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikenteen kehittäminen.
Lempäälän viranomaislautakunta on hyväksynyt ympäristönsuojelun edistämisen toimenpidesuunnitelman vuosille 2018-2022. Edistämistoimenpiteillä tarkoitetaan luonnonsuojeluun, vesistönsuojeluun sekä päästöjen ja jätteiden synnyn vähentämiseen tähtääviä toimia, jotka eivät kuulu lupa- ja valvontatoimien piiriin.
Tavoitteena on saada edistämistoimenpiteillä aikaan aiempaa parempaa vaikuttavuutta kohdentamisen ja suunnitelmallisuuden kautta. Tavoitteena on myös edistää valtakunnallisten, maakunnallisten, seutukunnallisten sekä paikallisten ohjelmien ja strategioiden toimeenpanoa kuntatasolla, kuitenkin niin että paikallisesti koetut tärkeät kysymykset ovat toimenpiteiden keskiössä. Suunnitelma löytyy oikeasta sivupalkista.