Erikoiset luonnonilmiöt Lempäälässä
Oletko ihmetellyt erikoisia luonnonilmiöitä, joita näkyy välillä Lempäälän alueella? Tältä sivulta löydät Lempäälässä esiintyviä yleisimpiä erikoisia luonnonilmiöitä, joista ympäristönsuojelu saa silloin tällöin yhteydenottoja.
Näyttääkö kenties tutulta? Monet ilmiöt ovat vaarattomia, mutta saattavat joidenkin mielestä aiheuttaa hajuhaittoja tai haitata esimerkiksi maiseman kauneutta. Sinileväkukinnot on kuitenkin aina syytä ottaa vakavasti.
Kerro meille, jos havaitset muita erikoisia luonnonilmiöitä ja lähetä kuva, niin lisäämme sen sivuille!
Rautabakteerin aiheuttaman ruosteenruskean värin aiheuttaa rautapitoiseen veteen kerääntyvä rautabakteeri, joka yleensä tulee maaperän kautta. Rautabakteerin aiheuttamaa värjääntymistä voi olla esimerkiksi virtaavissa ojissa tai rautapitoisen täyttömaan reunoilla. Veden pinnalla voi olla myös öljymäinen kalvo. Rautabakteeri hajoaa vedessä koskettamalla. Jos taas kyseessä olisi öljy, se palautuu muotoonsa veden pinnalla. Rautabakteeri on vaaraton.
Rautabakteerin värjäämä oja
Keväisin ja alkukesäisin, kun siitepölykausi on suurimmillaan, aallot kuljettavat rantoihin paljon siitepölyä, jotka usein saattavat muodostaa isoja siitepölymassalauttoja. Lautat ovat vaarattomia, mutta saattavat aiheuttaa esteettisiä haittoja.
Ruotasjärven rannalle on kesäisin ilmestynyt erikoisen näköistä levää, joka on todennäköisesti makrolevää (esimerkiksi yhtymälevä- tai viherlevälaji), joka voi muodostaa laajojakin kasvustoja. Yleensä tällainen leväkasvusto esiintyy rannan lähettyvillä vesikasvillisuuden seassa. Alla olevan kuvan mukainen leväkasvusto vaatii melko runsaasti ravinteita, jota voidaan ehkäistä vähentämällä järveen kohdistuvia ravinnekuormituksia. Kesän edetessä leväkukinnon yhteydessä saattaa esiintyä myös sinilevää, joten veden käyttöä on syytä välttää.
Tähän omituiseen möykkyyn voi erityisesti helteiden jälkeen melko helpostikin törmätä Lempäälässä ja sen lähistöllä. Kyseessä on Suomeen levinnyt vieraslaji, hyytelösammaleläin. Erityisesti Pyhäjärvessä hyytelösammaleläintä on paljon. Hyytelösammaleläin ei ole vaarallinen ihmiselle, mutta se voi vaikuttaa ekosysteemeihin vesistöissä.
Mikäli tapaat Lempäälän vesistössä hyytelösammaleläimiä, hävitä se asianmukaisesti joko hautaamalla maahan tai pussitettuna sekajätteen mukana. Havainnot hyytelösammaleläimistä voi ilmoittaa valtakunnallisen Vieraslajit.fi sivuston kautta.
Sinileväkukinnot ilmestyvät kesäisin erityisesti hellejaksojen jälkeen. Erilaisia leviä on monia, mutta sinilevän tunnistaa siitä, että levä on hiukkasmaista ja vihertävää tai kellertävää. Sinilevä myös hajoaa, jos sitä koskee, esimerkiksi tikulla. Sinilevä on haitallista, joten sinileväkukintoisen veden käyttöä tulee välttää. Lue tarkemmin täältä. Voit käydä täyttämässä oman havaintosi muun muassa sinilevästä Järviwikin-sivuilla.
Lempäälässä esiintyy ajoittain myös erikoisia ”saaria”, jotka muodostuvat, kun järven pohja nousee veden pinnan päälle. Tarkkaa syytä näiden syntyyn ei tiedetä. Yhden havaitun ilmiön sijainti on Hahkalanvuolteen ja Pikku Siikosaaren välissä. Myös kelluvat kasvustot muodostavat saaria etenkin Pyhäjärven ja Korteselän alueella.
Kesäisin vesistöissä saattaa esiintyä hajuhaittoja. Monet levät, kuten kulta-, pii- ja sinilevät voivat aiheuttaa veteen hajuhaittoja. Kultalevää esiintyy melko puhtaissa ja viileissä järvivesissä ja se saa veden haisemaan kalalle. Sinilevät saattavat haista ummehtuneelle maalle tai jopa antibiooteille. Myös männyn siitepöly voi haista pahalle, kun se kerääntyy rannoille ja alkaa mädäntyä.
Kuusensuopursuruoste aiheuttaa vesistöjen pintaa kellertävän lautan. Suopursuruoste ei ole ihmiselle haitallinen, mutta puustoa se voi vaurioittaa. Lue lisää täältä. Katso kuva Yle:n sivuilta.
Myös vesistöjen vaahtoamisesta tulee ympäristönsuojeluun ajoittain yhteydenottoja. Aina ei kuitenkaan ole kyse kemikaalien aiheuttamasta vaahtoamisesta, vaan ilmiö voi olla luonnon aiheuttama. Erityisesti keväisisin vesistöihin kerääntyy yhä enemmän esimerkiksi humusta ja siitepölyä, jotka veden virtaamisen myötä synnyttävät vaahtoa. Katso kuva YLE:n sivuilta.