Luonnon monimuotoisuus
Luontokato on terminä noussut viime vuosien aikana suuren yleisön tietoisuuteen. Luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen koskee maapallon joka kolkkaa, myös Suomea ja Lempäälää. Lajien ja elinympäristöjen häviäminen on seurausta monesta tekijästä.
Luontoon kohdistuu paineita, jotka johtuvat muun muassa maankäytön muutoksista, elinympäristöjen laadun heikkenemisestä, hoidon loppumisesta, luontaisten häiriöiden puuttumisesta, vieraslajeista ja lajisuhteiden muutoksista. Ilmastonmuutos tuo oman mausteensa soppaan ja sen vaikutuksia on vaikea ennustaa. Suomi on valtiona sitoutunut ehkäisemään luonnon monimuotoisuuden heikkenemistä kansallisen lainsäädännön sekä kansainvälisten sopimusten nojalla.
Luonnon monimuotoisuus käsittää kaiken elollisen luonnon vaihtelun, joka on syntynyt aikojen saatossa evoluution tuloksena. Laaja käsite sisältää niin geneettisen vaihtelun, lajien runsauden kuin elinympäristöjen monimuotoisuuden. Elinympäristöjen kirjo muodostaa maiseman monimuotoisuuden. Luonnon monimuotoisuus vaihtelee ja kehittyy luontaisesti koko ajan, kuten se on tehnyt koko elämän historian ajan. Se voidaan nähdä luonnon vastuskykynä, joka lisää ekosysteemien resilienssiä eli kykyä selvitä erilaisista häiriöistä. Monimuotoinen yhteisö sopeutuu paremmin muuttuviin olosuhteisiin. Aiemmin muutokset ovat tapahtuneet pitkien aikojen kuluessa, jolloin luonnolla ja lajeilla on ollut aikaa sopeutua. Ihmistoiminnan aiheuttamat muutokset elinympäristöissä ja niiden hävittäminen tapahtuvat vauhdilla, johon luonnolla ei ole mahdollisuutta tai kykyä sopeutua.
Luonnon monimuotoisuuden turvaamisella saavutetaan taloudellisia, kulttuurisia ja terveydellisiä hyötyjä, sen lisäksi että luonnolla on oma itseisarvonsa. Luonnon monimuotoisuus ylläpitää ihmisten hyvinvointia tarjoamalla palvelua, jotka mahdollistavat talouden ja yhteiskuntien toiminnan. Nämä ekosysteemipalvelut ovat laaja hyötyjen kirjo, joita ihminen saa luonnosta. Luontokadon myötä näiden elintärkeiden palveluiden saatavuus voi vaarantua.
Lempäälän kunnan ensimmäinen luonnon monimuotoisuusohjelma hyväksyttiin yhdyskuntalautakunnan kokouksessa 5.12.2023. Ohjelman avulla pyritään turvamaan luonnon monimuotoisuutta Lempäälässä. Ohjelman toteuttaminen aloitetaan alkuvuodesta 2024.
Luonnon monimuotoisuusohjelma 2024–2031 toteuttaa Lempäälä 2030 -kuntastrategian kirjausta luonnon monimuotoisuuden vaalimisesta. Ohjelma sisältää viisi tavoitetta, jotka pyritään saavuttamaan 48 toimenpiteen avulla.
Lempäälän luonnon monimuotoisuusohjelman tavoitteet
- Viherverkostojen vahvistaminen
- Luonnon monimuotoisuuden vaaliminen
- Rantaluonnon ja vesistöjen tilan parantaminen
- Kuntalaisten luontosuhteen vahvistaminen
- Luontotiedon hallinnan kehittäminen
Konkreettiset toimenpiteet kohdistuvat kunnan toimintaan ja niitä tehdään kunnan omistamilla alueilla. Kuntalaisia, paikallisia yhdistyksiä ja yrityksiä sekä yksityisiä maanomistajia kannustetaan osallistumaan vapaaehtoisesti luontotyöhön neuvonnan, viestinnän ja osallistamisen keinoin.
Tavoitteiden ja toimenpiteiden toteutumista seurataan vuosittain ja ne raportoidaan sähköiseen lumo-ohjelmaan. Toimenpiteitä tarkastellaan ja tarvittaessa päivitetään ohjelmakauden puolivälissä vuonna 2027.