Ympäristömelu
Ympäristömelu on yleisnimitys kaikelle ihmisten asuin- ja elinympäristössä esiintyvälle melulle. Melua voi aiheutua esim. liikenteestä ja erilaisista pysyvistä tai tilapäisistä toiminnoista sekä rakennusten teknisistä laitteista. Ympäristömelu yleensä heikentää elinympäristön viihtyisyyttä ja voi jatkuvana altisteena olla myös haitallista hyvinvoinnille ja terveydelle.
Meluhaittojen ehkäisemiseksi ja ympäristön viihtyisyyden turvaamiseksi on säädetty melutason ohjearvoista ulkomelulle ja sisätilojen melulle. Niitä sovelletaan mm. maankäytön ja rakentamisen suunnittelussa, eri liikennemuotoja koskevassa liikenteen suunnittelussa sekä rakentamisen lupamenettelyissä.
- Valtioneuvoston päätös melutason ohjearvoista 993/1992 (Finlex) sekä päätös ampumaratojen aiheuttaman melutason ohjearvoista 53/1997 (Finlex).
- Ympäristöministeriön asetus rakennuksen ääniympäristöstä 796/2017 (Finlex) sekä asetuksen muutos 360/2019 (Finlex)
Lempäälän läpi kulkee Helsinki-Tampere-moottoritie (valtatie 3) ja samansuuntainen Helsinki-Tampere -rautatie. Meluhaittoja syntyy myös muiden vilkkaasti liikennöityjen väylien osalta.
Liikenteen melua torjutaan meluseinillä, -kaiteilla ja -valleilla. Rakenteellinen meluntorjunta ei kuitenkaan ole väylien osalta kattavaa mm. toteuttamiseen liittyvien teknisten haasteiden ja kalleuden vuoksi. Lempäälän väestöstä noin 10-15 % altistuu melutason ohjearvojen ylittäville moottoritie- ja rautatieliikenteen aiheuttamille melutasoille. Liikennemelua onkin tärkeä pyrkiä vähentämään myös muilla keinoin, esimerkiksi joukkoliikenteen sekä kävelyn ja pyöräilyn edistämisellä, ajonopeuksien alentamisella, melua vaimentavilla päällysteillä ja kiskohionnalla. Lempäälän kunnan kestävän kehityksen mittareista löydät lisätietoa myös liikenteestä ja kestävästä liikkumisesta.
Maanteiden ja rautateiden meluasioissa pääasiallinen vastuu on Väylävirastolla sekä alueellisella (Pirkanmaan) elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksella. Katujen ja muiden kunnan hallinnoimien teiden meluasioissa vastuu on puolestaan kunnalla. Asutuksen tiivistäminen taajamiin joukkoliikenneväylien läheisyyteen edellyttää kunnalta melun huomioon ottamista ennakolta kaavoituksessa ja liikennesuunnittelussa sekä rakentamisen luvituksessa.
Lempäälän kunta on teettänyt melulaskentamalliin pohjautuvan liikennemeluselvityksen raide- ja tieliikenteen aiheuttamista melutasoista vilkasliikenteisempien väylien alueelle. Liikennemeluselvityksessä on tarkasteltu tie- ja raideliikenteestä aiheutuvia yhteismelutasoja nykytilanteen sekä ennustemelutilanteen mukaisilla liikennemäärillä.
Meluselvityksen (Taratest Oy, 24.2.2022) tarkoituksena on saada käsitys melutilanteesta, pystyä ennakoimaan maankäytön suunnittelussa ja rakentamisessa mahdolliset meluhaitat sekä auttaa kohdentamaan meluntorjunta- ja valvontatoimenpiteitä oikein.
Tästä kartta-aineistosta pääset tutustumaan Lempäälän kunnan alueelle laadittuun liikennemeluselvitykseen.
Liikennemeluselvitykseen liittyvä raportti avautuu linkistä.
Tietyllä alueella vaikuttavien teollisuuslaitosten, louhosten, ampumaratojen ja vastaavien toimintojen melusta säädellään tarkemmin usein joko toiminnan ympäristönsuojeluvaatimuksia koskevassa asetuksessa tai ympäristöluvassa.
Kunnan ympäristönsuojelumääräyksissä on puolestaan määräyksiä tilapäistä häiritsevää melua aiheuttavia toimintoja koskien. Tällaisia toimintoja ovat mm. ulkoilmakonsertit, moottoriurheilukilpailut ja tietyt rakennustyöt.
Väyläviraston valtakunnallisessa meluntorjunnan toimintasuunnitelmassa 2018-2023 on tarkasteltu ja priorisoitu meluntorjuntakohteita väylien aiheuttamien melutasojen ja melulle altistuvien asukasmäärien perusteella. Lempäälästä toimintasuunnitelmaan sisältyy Sääksjärvi moottoritieliikenteen aiheuttaman melun osalta sekä Ryynikkä ja Harakkala rautatiemelun osalta. Rahoitusta kohteiden meluntorjunnan toteutumiseen on ollut haastavaa löytää ja siksi ne eivät ole vielä edenneet. Parhaillaan on käynnissä ympäristövaikutusten arviointi ja yleissuunnitelman laadinta Valtatie 3 parantamiseksi välillä Lempäälä-Pirkkala. Vaihtoehtotarkasteluissa on mukana myös Sääksjärven alueen meluntorjunta.
Lempäälän kunnan meluntorjunnan toimintasuunnitelmassa on asetettu pitkän ajan ja suunnitelmakauden 2019-2023 tavoitteita paremman ääniympäristön edistämiseksi. Meluntorjunnan toimintasuunnitelman liitteet löytyvät täältä (liitteitä 3-5 ei ole julkaistu, koska ne ovat laadittu pääasiassa kunnan sisäiseen käyttöön ja ne päivittyvät).