Pientalorakentamisen suunnitteluvaihe: Rajamäen rykmentti rakentaa vielä kerran
Rajamäen Minnan ja Mikon laajennettuun perheeseen kuuluvat parin tyttäret Hertta ja Helmi sekä Mikon vanhemmat Maria ja Olavi Rajamäki. Leikkisästi heitä voitaneen kutsua Rajamäen rykmentiksi. Minna kertoo, että ovat Mikon kanssa asuneet Lempäälässä jo noin 17 vuotta ja ehtineet rakentaa vuosien aikana paljon kaikenlaista.
– Vielä kyti ajatus yhden talon rakentamisesta. Lempäälän Saikka oli meille ihanteellinen sijainniltaan, mutta myös tontin iso rakennusoikeus kiinnosti meitä, kertoo Minna siitä, mikä sai heidät mukaan Asuntomessurakentajiksi.
Rajamäkien kohde Villa Sydän on siinä mielessä erikoisempi kohde, että talosta rakentuu koti koko Rajamäen perheelle.
– Olemme miettineet jo parin vuoden ajan Mikon vanhempien muuttoa Tampereelta Lempäälään. Tontin iso rakennusoikeus mahdollisti tekemään jotakin erilaista ja päädyimme toteuttamaan haaveemme kolmen sukupolven yhteisestä kodista.
Millaiset kriteerit tulevalle kodille oli?
– Villa Sydän tulee olemaan tavallinen koti, jossa on sydämellinen ajatus. Kodissamme toimitaan yhteisöllisesti, autetaan toisiamme ja huolehditaan toisistamme. Kotimme on helppohoitoinen ja siellä huomioidaan arjen sujuvuus ja asumisen mukavuus.
– Kodissa pitää olla hyvät säilytystilat, iso keittiön pöytä, johon koko suku mahtuu syömään kerralla eikä nurmikon leikkuuta, summaa Minna Rajamäkien tärkeimmät kriteerit.
Lempäälän Asuntomessujen teema ilmastoviisaus näkyy Rajamäkien kohteessa siten, että Villa Sydän on hirsitalo järkevillä energiaratkaisuilla. Sauna lämmetessään palvelee kaikkia asukkaita ja Rajamäet voivat käyttää myös yhteisiä kulkuneuvoja.
Paikalliset osaajat mukana hankkeessa
Rajamäet halusivat suosia omassa hankkeessaan lempääläisiä yrityksiä ja käyttää heidän osaamistaan ja palveluita. Villa Sydämen arkkitehti löytyi Lempäälästä.
– Otimme yhteyttä arkkitehti Eeva-Maria Timliniin ja kävimme hänen kanssaan Saikan pellolla ensimmäisen kerran kesällä 2023. Tuolloin juttelimme haaveistamme ja näkemyksistämme ja Eeva-Maria sai sovitettua kivasti toiveemme tontille. Tontinhakuvaiheessa meillä ei ollut kuin yksi tontti, jolle talomme soveltui monimuotoisuutensa vuoksi. Saimme hakemamme tontin. Rakennuslupavaiheeseen suunnitelmaa ei tarvinnut kovin paljon muokata, koska meillä oli jo alusta asti niin selkeä visio hankkeesta. Keittiöön lisäsimme pantryn ja ikkunoiden ja ovien paikkoja vaihdeltiin.
Suunnitteluvaiheen haasteet
Rakentaminen ja erityisesti Asuntomessurakentaminen sisältää useita eri vaiheita. Minna myöntääkin, että vaikka heilläkin on kokemusta rakentamisesta, silti alkuun tuntui vaikealta saada palikoita kohdilleen. Mutta sittemmin hanke onkin lähtenyt kuin juna eteenpäin. Rajamäkien kohteella aloitettiin työt lokakuussa 2024.
– Suunnitteluvaiheessa on yllättänyt se, kuinka huonosti yritykset vastaavat yhteydenottoihin ja tarjouspyyntöihin. Vaikeinta toimeliaalle ihmiselle on tehdä yhteistyötä verkkaisempien tahojen kanssa, Minna naurahtaa.
– Meille tuli rakennuslupavaiheessa yllätyksenä melumallinnuksen teettäminen, mikä vaikutti sillä hetkellä tosi moneen juuri silloin päällä olevaan asiaan, kuten ikkuna- ja ovitoimittajan valintaan, ja se sai pinnan kiristymään. Kaikkinensa rakennuslupaprosessi oli raskas, työläs ja aikaa vievä prosessi, kuvaa Minna.
– Meille mukava asia on ollut aluekoordinaattorin tuki. Hän on meidän rakentajien, Asuntomessuorganisaation ja viranhaltijoiden välissä selvittämässä asioita ja tukemassa hankalissa tilanteissa, antaa Minna kiitosta.