Ajankohtaista oppivelvollisuuden valvonnassa
Oppivelvollisuus ja yhteishaku 2024
Oppivelvollisuus jatkuu perusopetuksen jälkeen. Lain mukaan oppivelvollisuus jatkuu, kunnes nuori täyttää 18 vuotta tai suorittaa tätä ennen toisen asteen tutkinnon (ammatillinen tutkinto tai ylioppilastutkinto).
Toisen asteen opinnot ovat maksuttomia nuorille. Oikeus maksuttomaan toisen asteen koulutukseen kestää sen kalenterivuoden loppuun, jolloin opiskelija täyttää 20 vuotta.
Missä oppivelvollisuutta voi suorittaa peruskoulun jälkeen?
Oppivelvollisuutta voi suorittaa:
- lukiokoulutuksen oppimäärän suorittaminen (lukio)
- ammatillinen perustutkinto tai ammattitutkinto (ammatillinen oppilaitos)
- myös ylioppilastutkinnon suorittaminen katsotaan oppivelvollisuuden suorittamiseksi.
Oppivelvollisuutta voi suorittaa myös:
- TUVA- koulutuksessa (tutkintokoulutukseen valmentava koulutus)
- TELMA-koulutuksessa eli työhön ja itsenäiseen elämään valmentavassa koulutuksessa
- kansanopistossa järjestettävässä oppivelvollisille suunnatuissa koulutuksissa
- aikuisten perusopetuksessa
- kansanopistossa järjestettävässä kotoutumiskoulutuksessa maahanmuuttajille.
Hakeutumisvelvollisuus koskee perusopetuksen päättäviä nuoria
Mitä hakeutumisvelvollisuus tarkoittaa nuoren kannalta?
Hakeutumisvelvollisuus tarkoittaa, että tänä keväänä nuoren on haettava ennen 9. luokan päättymistä joko toisen asteen koulutukseen, nivelvaiheen koulutukseen tai muuhun oppivelvollisuuden piiriin kuuluvaan koulutukseen. Kaikki keväällä perusopetuksen päättävät hakeutuvat toisen asteen koulutukseen yhteishaussa 20.2.–19.3. viimeistään kello 15.00 tai muulla tavoin.
Jos nuori ei saa opiskelupaikkaa yhteishaussa, hakeutumisvelvollisuus jatkuu peruskoulun jälkeen niin kauan, kunnes hän on saanut koulutuspaikan. Hakeutumisvelvollisuus jatkuu, jos oppivelvollinen ei saa tai vastaanota opiskelupaikkaa, ei aloita opintojaan tai hänen jo alkaneet opinnot keskeytyvät.
Mitä hakeutumisvelvollisuus tarkoittaa huoltajan kannalta?
Nuoren huoltajan tulee huolehtia siitä, että nuori hakeutuu peruskoulun jälkeisiin opintoihin ja suorittaa oppivelvollisuuttaan 18-vuotiaaksi asti.
Miten haku, ohjaus ja oppivelvollisuuden valvonta toteutetaan?
Perusopetuksen järjestäjällä, eli koululla, on vastuu ohjata, tukea ja valvoa nuoren oppivelvollisuuden suorittamista ja hakeutumista perusopetuksen jälkeisiin opintoihin.
Lempäälässä opinto-ohjaajat antavat ohjausta hakuun liittyvissä asioissa sekä seuraavat, että oppilaat hakeutuvat koulutukseen ja aloittavat koulutuksessa. Koulujen opinto-ohjaajat tarkentavat koulujensa hakukäytänteitä ja tiedottavat niistä tarkemmin oppilaille ja heidän huoltajilleen. Yhteishaku tehdään sähköisesti hakuaina osoitteessa www.opintopolku.fi.
Jos oppivelvollinen nuori ei saa opiskelupaikkaa yhteishaussa, perusopetuksen opinto-ohjaajat ohjaavat nuorta kesällä yhteishaun tulosten tullessa julki. Ilman opiskelupaikkaa jäänyt nuori voi hakea opiskelupaikkaa ammatillisen koulutuksen jatkuvassa haussa. Nuori voi tehdä haun myös muihin avoinna oleviin koulutuksiin. Perusopetuksen opinto-ohjaajat ovat töissä yhteishaun tulosten julkistamisen aikaan 13.6.2024 alkaen. Näistä aikatauluista koulut tiedottavat tarkemmin kevään aikana.
Elokuun aikana perusopetuksen opinto-ohjaajat seuraavat ja valvovat, että nuori on aloittanut peruskoulun jälkeiset opinnot.Perusopetuksen opinto-ohjaajat ohjaavat elokuussa niitä nuoria, jotka eivät ole aloittaneet opintojaan tai saaneet opiskelupaikkaa. Uuden lain myötä jokaiselle peruskoulun päättävälle osoitetaan opiskelupaikka nivelvaiheen koulutuksessa, jos oppivelvollinen ei muutoin saa opiskelupaikkaa.
Jos oppivelvollinen nuori vielä elokuun jälkeen on ilman opiskelupaikkaa tai keskeyttää aloittamansa opinnot, vastuu ohjata ja valvoa oppivelvollisuuden suorittamista siirtyy nuoren asuinkunnalle. Kun opiskelija aloittaa toisen asteen koulutuksessa, uusi oppilaitos ohjaa ja tukee opiskelijaa oppivelvollisuuden suorittamisessa. Jos alkaneet opinnot keskeytyvät hakeutumisvelvollisuus tulee jälleen voimaan.
Lisätietoa:
Koordinoiva opinto-ohjaaja Marika Grip, puh. 040 182 4977, s-posti: marika.grip@lempaala.fi