UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -tunnustus Lempäälälle
Lempäälän kunnalle on myönnetty toisena kuntana Pirkanmaalla UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -tunnustus. Tunnustus saavutettiin pitkän ja monivaiheisen työn tuloksena, joka aloitettiin kunnassa jo vuonna 2019. Lempäälälle nyt myönnetty tunnustus on voimassa kaksi vuotta.
”Lempäälässä on tehty hyvää työtä erityisesti nuorten vapaa-ajan toiminnan kehittämiseksi yhdessä nuorten kanssa. On hienoa nähdä, miten vahvasti koko kunta on sitoutunut lapsenoikeustyöhön. Iloitsemme siitä, että yhteistyömme Lempäälän kanssa jatkuu”, toteaa Suomen UNICEFin erityisasiantuntija Sanna Koskinen.
”Olemme erittäin otettuja tästä tunnustuksesta ja tämä on pitkäjänteisen työn tulos. Kuntastrategiamme on lisätty mm. tavoitteet lapsen oikeuksien ja lapsiystävällisyyden toteutumisesta. Siinä painotetaan lasten ja nuorten hyvinvointia edistäviä toimenpiteitä kuten laadukasta yhdenvertaista koulutusta, kohtuullisia ryhmäkokoja varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa, yksilöllisiä tukitoimia sekä monipuolisia, maksuttomia harrastusmahdollisuuksia”, kertoo Lempäälän sivistysjohtaja Nina Lehtinen.
Kunnassa on otettu käyttöön Lapsivaikutusten arviointi ja kaikessa toiminnassa sekä päätöksenteon valmistelussa pyritään osallistamaan lapsia ja nuoria. Lempäälässä kaikissa lautakunnissa on esimerkiksi nuorisovaltuuston edustajia.
Miten UNICEFin Lapsiystävällinen kuntatyö näkyy?
Lempäälässä nuoret ovat toivoneet lisää mm. vapaa-ajanviettopaikkoja. Ideaparkiin tullaan avaamaan uudet nuorisotilat, joiden suunnitteluun nuoret pääsivät vaikuttamaan jo alkuvaiheessa. Sääksjärven uuteen koulukeskukseen tulee myös jatkossa nuorisotila, jonka toimintamahdollisuuksiin, välineisiin ja sisustukseen nuoret pääsevät vaikuttamaan kyselyn avulla.
Lempäälän Asuntomessualueelle valmistuvan Saikan koulutalon suunnitteluvaiheeseen osallistuivat Moision koulun oppilaat. Oppilaat toivoivat mm. ulko- ja sisätiloihin aktiivista toiminnallisuutta ja viihtyisyyttä edistäviä asioita kuten raikkaita värejä sekä hiljaista tilaa. Oppilaat pääsevät vaikuttamaan seuraavaan suunnitteluvaiheeseen, joka toteutetaan keväällä 2024.
Kunnassa toimii myös Harrastava koululainen -ryhmä, joka järjestää monipuolista, maksutonta nuorten toiveisiin perustuvaa harrastuskerhotoimintaa kaikille alakoululaisille. Harrastustoiminnan pariin on toivottu erityisesti niitä nuoria, jotka eivät muuten vapaa-ajalla osallistu muuhun harrastustoimintaan. Toimintaan on osallistunut vuodesta 2021 alkaen reilut 1 000 koululaista vuosittain.
Kunnan eri yksiköt ja MLL ovat järjestäneet yhteistyössä iltapäiväkerhotoimintaa nuorille ns. yleisissä tiloissa kuten kirjastossa, kun on huomattu, että siellä viettää paljon nuoria aina iltamyöhään asti.
”Tunnustus ei tarkoita, että työ lapsen oikeuksien hyväksi olisi meillä Lempäälässä valmis, vaan kunta sitoutuu jatkamaan lapsiystävällisyyden kehittämistä. Tulevina vuosina panostamme erityisesti lasten ja nuorten osallisuuteen Kiinnity kuntaa– kärkihankkeessa, Saikan talon yhteisöllisyyden parantamiseen sekä lapsibudjetointi-hankkeen edistämiseen. Lasten ja nuorten hyvä arki on meille sydämen asia!”, kertoo Lehtinen.