Lapsiystävällinen Lempäälä
Lapsiystävällinen kunta tunnustus
Lempäälän kunnalle on myönnetty toisena kuntana Pirkanmaalla UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -tunnustus. Tunnustus saavutettiin pitkän ja monivaiheisen työn tuloksena, joka aloitettiin kunnassa jo vuonna 2019. Lempäälälle nyt myönnetty tunnustus on voimassa kaksi vuotta. Lapsiystävällinen kunta -toimintamalli auttaa kuntaa tekemään lasten hyvinvoinnin kannalta oikeita ratkaisuja palveluissa ja kunnan hallinnossa, ja varmistamaan, että myös haavoittuvassa asemassa olevat lapset tunnistetaan ja he saavat tarvitsemansa tuen. ”On hienoa nähdä, miten vahvasti koko kunta on sitoutunut lapsenoikeustyöhön. Iloitsemme siitä, että yhteistyömme Lempäälän kanssa jatkuu”, toteaa Suomen UNICEFin erityisasiantuntija Sanna Koskinen.
![](https://www.lempaala.fi/wp-content/uploads/2024/10/aloituskuva.png)
Lapsiystävällinen kunta toimintasuunnitelman laadinta ja seuranta
Visio: Parasta elämää lapsille ja nuorille Lempäälässä.
Toimintasuunnitelma sisältää Lapsiystävällinen kunta -kehittämistyön tavoitteet ja toimenpiteet.
Se tehdään aina seuraavan Lapsiystävällinen kunta -syklin mittaiseksi eli aluksi kahdeksi ja jatkossa neljäksi vuodeksi. Toimintasuunnitelman tavoitteet pohjautuvat nykytilan kartoitukseen tai sen päivityksen tuloksiin. Suunnitelmaa laadittaessa on tärkeä tunnistaa ja tuoda näkyväksi sen riippuvuudet ja yhteydet kuntastrategiaan ja kunnan laajempaan kehittämiseen. Onnistumisen kannalta on keskeistä, että tavoitteet ja toimenpiteet mielletään koko kunnan yhteiseksi asiaksi.
Toimintasuunnitelman vaiheet tiivistetysti:
- Visio: Kunnan pitkän aikavälin visio lapsiystävällisyyden näkökulmasta.
- Tavoitteet: Nykytilan kartoituksen tuloksista nousevat tavoitteet.
- Toimenpiteet: Toimenpiteet, jotka tarvitaan kunkin tavoitteen saavuttamiseksi.
- Mittarit: Konkreettiset ja aikaan sidotut mittarit jokaiselle tavoitteelle.
- Toimintasuunnitelman hyväksyminen ja siitä tiedottaminen: Valmis toimintasuunnitelma hyväksytetään UNICEFIlla. Sen jälkeen suunnitelmasta tiedotetaan kunnan luottamushenkilöitä, keskeisiä viranhaltijoita ja kuntalaisia.
- Toimintasuunnitelman seuranta ja arviointi: Suunnitelman seurantaa tehdään kunnan koordinaatioryhmän kokouksissa sekä vuosittaisissa seuranta- tai arviointikokouksissa UNICEFin edustajien kanssa. Lempäälän Lapsiystävällinen kunta koordinaatioryhmässä on laaja edustus lasten ja nuorten parissa työskenteleviä ammattilaisia kunnasta ja Pirkanmaan hyvinvointialueelta, seurakunnasta, järjestökentästä sekä eri vaikuttamiselimistä.
Lapsiystävällinen kunta -koordinaatioryhmä
Lempäälän kunta on nimennyt Lapsiystävällinen kunta -koordinaatioryhmän, johon kuuluu laaja edustus lasten ja nuorten kanssa toimivia ammattilaisia Lempäälän kunnasta ja Pirkanmaan hyvinvointialueelta sekä edustajat Lempäälän seurakunnasta, Mannerheimin lastensuojeluliitosta ja eri vaikuttamiselimistä (kuten nuorisovaltuusto ja vammaisneuvosto)
Koordinaatioryhmän tehtävät
- Valmistella, koordinoida ja arvioida Lempäälän kunnan prosessia Lapsiystävällinen kunta -mallin mukaisesti
- Prosessin tavoitteista ja toteutumisesta tiedottaminen päättäjille ja kuntalaisille
Katri Auvinen
Varhaiskasvatuspalvelut, LYK-koordinaattori
katri.auvinen@lempaala.fi
Tuija Ylä-Himanka
Lasten, nuorten ja perheiden palvelut, jäsen, varapuheenjohtaja
tuija.yla-himanka@lempaala.fi
Tuula Petäkoski-Hult
Luottamushenkilö, valtuutettu, jäsen
lh.tuula.petakoski-hult@lempaala.fi
Hanna Kairimo
Luottamushenkilö, valtuutettu, jäsen
lh.hanna.kairimo@lempaala.fi
Siiri Paija
Nuorisovaltuuston edustaja, jäsen
Vili Paija
Nuorisovaltuuston edustaja, jäsen
Anna Sarèn
Vammaisneuvoston jäsen, edustaja
Satu Ojanen
Lempoisten koulun vanhempainyhdistys, jäsen
lempoistenvanhempainyhdistys@gmail.com
Jani Lahnavik
Lempäälän seurakunta, Lapsi- ja perhehoiminta, jäsen
jani.lahnavik@evl.fi
Risto Tuominen
MLL, Pirha, Lasten, nuorten ja perheiden palvelut/Nopea Perheohjaus, jäsen
risto.p.tuominen@pirha.fi
Anne-Mari Moilanen
Pirha, Neuvolat ja kehitystä tukevat palvelut, jäsen
anne-mari.moilanen@pirha.fi
Seija Murto
Pirha, lasten, nuorten ja perheiden palvelut/Nopea perheohjaus, jäsen
seija.murto@pirha.fi
Aarni Ahvenus
Yhdyskunnan palvelualue, jäsen
aarni.ahvenus@lempaala.fi
Anniina Hoskonen
Liikuntapalvelut, jäsen
anniina.hoskonen@lempaala.fi
Jussi Kolehmainen
Nuorisopalvelut, jäsen
jussi.kolehmainen@lempaala.fi
Kaisa Kinnunen
Kulttuuri- ja nuorisopalvelut, jäsen
kaisa.kinnunen@lempaala.fi
Senni Laurikka
Kirjastopalvelut, jäsen
senni.laurikka@lempaala.fi
Teemu Maunula
Opetuspalvelut, jäsen
teemu.maunula@lempaala.fi
Ensimmäinen toimintasuunntelma
- Nuorisopalveluiden sisältöjä kehitetään arjen työssä nuoria kuullen. Tavoitteena on kehittää nuorisopalveluiden palvelutarjotinta monipuolisemmaksi ja erilaisia nuoria kutsuvaksi.
- Nuorten kesätoiminnan toiveita kuultiin kyselyillä, ja toiveet koottiin ja esitettiin kesäajan toimintaa suunnittelevassa työryhmässä, ja ne toteutettiin kesällä 2022 (mm. toimintaa rannoilla sekä erilaisia pajoja, tapahtumia ja kisoja).
- LYK-ryhmä on vienyt viestiä ja tietoa lautakunnille, ja taustamateriaalina on käytetty mm. yläkoululaisille ja lukiolaisille tehtyjen kyselyiden koonteja. Kuntastrategia oli kommentointikierroksella kuntalaisille, ja nuoriakin kannustettiin kommentoimaan luonnosta. Lempäälään hyväksyttiin strategia, jossa on kirjaus lapsen oikeuksista ja lapsiystävällisyydestä.
- Poimintoja kuntastrategiasta
- Lasten ja nuorten valoisa tulevaisuus. Panostamalla lasten ja nuorten hyvinvointiin sekä koulutukseen edistämme asukkaiden juurtumista Lempäälään. Varmistamme laadukkaan ja yhdenvertaisen koulutuksen. Jokainen oppilas saa tarvitsemansa tuen ja ryhmäkoot ovat kohtuulliset varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa. Mahdollistamme monipuoliset ja helposti saavutettavat harrastusmahdollisuudet.
- Lapsen oikeudet toteutuvat kunnan palveluissa, ja lapset ja nuoret vaikuttavat itselleen merkityksellisiin asioihin. Lempäälä täyttää lapsiystävällisen kunnan kriteerit
- LYK-työskentelyssä on laadittu viestintäsuunnitelma. Viestintäsuunnitelman/viestinnän vuosikellon avulla varmistetaan, että viestintä on suunnitelmallista ja ajankohtaiset teemat nostetaan kuntalaisten ja työntekijöiden tietoisuuteen.
- Rasisminvastaisen viikon kampanjassa keväällä 2022 tehtiin yhteistyötä oppilaskuntien hallituksen edustajien ja varhaiskasvatuksen kanssa esimerkiksi aamunavauksiin liittyen.
- Pride-viikko teemaan liittyviä toimenpiteitä 2022: nuoria kuultiin teemaan liittyen keväällä Instagram -kyselyllä, yläkoululaiset nuoret maalasivat vanhan kierrätyspenkin Pride-penkiksi Myllyrannan tapahtumapuistoon.
- Nuorten kehittäjäryhmän pilotointi toteutettu 2022. Jatkotyöskentelyn tavoitteena on saada kokoon suurempi ryhmä ja laajempi otanta kunnan nuorista syksyllä 2022, tarkoituksena rekrytoida uusia jäseniä ja tehdä kehittäjäryhmästä pysyvä toimintomuoto.
- Perehtyminen lapsivaikutusten arvioinnin hyödyntämiseen kaikessa päätöksenteossa ja organisaation kaikilla tasoilla on käynnistetty.
- Aamu- ja iltapäivätoiminnassa tehtiin syksyllä 2021 lapsivaikutusten ennakkoarviointia. Huoltajat toimivat lasten arjen sanoittajina kyselyn kautta.
Yleisen Lava-ohjeistuksen kokoamistyön aloittaminen kuntaan keväällä 2022. Tavoitteena on valmistella oheistuksen pohja
Toinen toimintasuunnitelma (2025-2026)
![](https://www.lempaala.fi/wp-content/uploads/2025/01/ks7oo6l4-681x511.jpeg)
Tavoite
Kunta huolehtii, että osallisuus toteutuu lasten jokapäiväisissä kasvuympäristöissä. Osallisuuden edistäminen on ohjaava toimintaperiaate lasten ja nuorten kanssa työskenteleville.
Toimenpiteet
- tähän kirjaamme toteutuneet toimenpiteet
Tavoite
Kunta jäljittää ja seuraa poikkihallinnollisesti julkisten varojen käyttöä lapsiin sekä tekee lapsivaikutusten arviointia talousarviopäätöksistään (lapsibudjetointi eli LABU).
Toimenpiteet
- tähän kirjaamme toteutuneet toimenpiteet
Tavoite
Kunnan viranhaltijat, työntekijät, luottamushenkilöt ja keskeiset sidosryhmät on perehdytetty lapsen oikeuksiin. Lapsen oikeudet ovat osana kunnan perehdytysohjelmia.
Toimenpiteet
- tähän kirjaamme toteutuneet toimenpiteet
Tavoite
Kunta kohdentaa resursseja tai erityistä tukea haavoittuvassa asemassaoleville lapsille.
Toimenpiteet
- tähän kirjaamme toteutuneet toimenpiteet
Tavoite
Lapsille ja nuorille suunnatun ennaltaehkäisevän mielenterveystyönlisääminen ja kehittäminen paremmin saavutettavaksi huomioidenerityisesti haavoittuvassa asemassa olevat lapset ja nuoret. Kunnassa on tunnistettu erityisesti tarvetta nivelvaiheyhteistyön ja tuen kehittämiselle. Kehittämistyöllä turvataan haavoittuvassa asemassa olevien lasten ja nuorten tunnistaminen ja riittävä tuki nivelvaiheissa. Ryhmämuotoisessatyössä keskitytään mm. tunne- ja vuorovaikutustaitoihin, kiusaamisenennaltaehkäisyyn sekä myönteiseen oppilas-opettaja -suhteeseen. Lasten ja nuorten näkemysten kartoituksessa nousi esille huoli kiusaamisesta sekä aikuisen asenne lapsia kohtaan.
Toimenpiteet
- tähän kirjaamme toteutuneet toimenpiteet