Lastunen
Lastusten kylän voimavaroja ovat luonto, maaseutumiljöö ja tiivis yhteisö. Kylä tarjoaa asumisvaihtoehtoja tiiviimmän taajaman ulkopuolella. Lastusissa on aina vallinnut yhteenkuuluvuuden, tasa-arvoisuuden ja inhimillisyyden henki. Auttaminen, yhteenkuuluvuus ja naapuriapu ovat aina olleet tyypillistä Lastusten kylällä. Samalla kun lastuslaiset toivottavat uudet asukkaat tervetulleeksi, he toiminnallaan viestittävät, että nykyinen luonnonkaunis maisema ja viihtyisä elinympäristö on heille kaikki kaikessa. Lastuslaiset osaavat arvostaa niin historiaansa kuin nykyistä elämänmuotoaankin ja haluavat osallistua kaikkeen elinympäristöään koskevaan päätöksentekoon.
Sijainti ja liikenneyhteydet
Lastunen on maalaiskylä, jonka sijainti on erinomainen! Lastusista on vain 20 minuuttia Tampereen keskustaan. Ideapark, Lempäälän keskusta ja Valkeakoski ovat vain 10 minuutin päässä. Kylän asutuksen runko on vanhalta Helsingintieltä (nykyisin tie nro 130) Lempäälään kulkevan Lastustentien varressa. Moottoritie kulkee kylän kautta häiritsemättä kuitenkaan kyläläisten jokapäiväistä elämää. Lastusten kylän asukasmäärä on jatkanut kasvu-uralla ja alueelle on sijoittunut lukuisia toimijoita, jotka eivät ole riippuvaisia niin voimakkaasti keskeisestä sijainnista taajamarakenteessa, vaikka onhan Lastusten sijainti loistava monille toimijoille.
Lastusista pääsee kulkemaan sujuvasti niin Sääksjärven ja Marjamäen suuntaan kuin Valkeakoskellekin – päästöttömien kulkumuotojen ja paikallisten energiantuotantokohteiden kehittyminen on ollut Lastusten kaltaisten kylein voimavara. Kylän päivittäiseen ja viikoittaiseen julkiseen liikenteeseen kuuluu myös koululais- ja palvelubussivuorot.
Kyläkoulu ja päivähoito
Lastusten koulun esikoulussa ja 1-6 -luokilla on yli 60 oppilasta. Lastusten yli 100 vuotta toimineessa koulussa painotetaan yhdessä tekemisen tärkeyttä, itsensä ilmaisemisen taitoja, tietotekniikkaa ja kansainvälisyyttä. Maaseutumainen ympäristö antaa loistavan tilaisuuden luontoon tutustumiseen ja sen merkityksen ymmärtämiseen. Lastusten koulupiiriin kuuluu Lempäälän kylistä myös Ahtiala.
Koulu on usein tärkeä kylän keskuspaikka ja yhdistävä tekijä, niin Lastusissakin. Lastustenkulmassa sijaitseva koulu toimii kyläkäisten kokoontumispaikkana, jossa järjestetään erilaisia tapahtumia sekä harrastuksia. Päiväkotia kylällä ei ole, mutta kylällä toimii yksi yksityinen perhepäivähoitaja.
Palvelut ja harrastusmahdollisuudet
Lastusissa on monenlaista yritystoimintaa. Kylällä on saha, koneistamo, kauppapuutarha, puutarhamullan tuottaja, huoltoasema, pakkaus- ja logistiikkayritys, parturi-kampaamo, autokorjaamo ja paljon muuta. Kaivinkoneen tai esimerkiksi traktorityön tarpeeseen pystyy kylän oma yrittäjä vastaamaan ja myös maatilojen suoramyyntiä kannattaa hyödyntää. Kirjastoauto kiertää aikataulunsa mukaisesti. Etäyhteydet mahdollistavat yhteydenpidon asiakkaisiin ja liikekumppaneihin ympäri maailman. Lastusista lähtevät tuotteet on myös helppo toimittaa tilaajille. Etelään vievän tien varteen on voinut myös sijoittua yrityksiä, jotka vaativat tilaa toiminnalleen.
Koululla järjestetään monenlaista harrastustoimintaa niin kyläyhdistyksen kuin Pirkan Opiston toimesta. Muun muassa erilaiset liikuntaryhmät niin aikuisille kuin lapsille ovat saavuttaneet suosiota. Koululla on myös kenttä, jossa pelataan kesällä jalkapalloa ja pesäpalloa sekä talvella jääkiekkoa.
Perinteisten lenkkeilyn ja luonnossa liikkumisen lisäksi Lastusten sijainnin yksi etu on kohtuullinen automatka lähes kaikkien harrastusmahdollisuuksien ääreen. Lastusten koulun ja Innilän hiihtomajan välillä on kunnan ylläpitämä hiihtolatu, jonka sanotaan olevan maisemiltaan Lempäälän paras.
Piipahdus historiaan
Nykyisen Innilän alueella on asutuksen jälkiä 3000 vuoden takaa ja Lastusten kartanon mailla on todettu kivikautisia asuinpaikkoja, mutta Innilän Torisevasta on vasarakirveskansasta kertovia löytöjä peräti 4000-5000 vuoden takaa.
Rautakauteen ajoittuva Vatsoilan kylä on Lastusten asutuksen lähtökohta. Kylä paloi 1700-luvulla ja rakennettiin uudelleen, mutta viimeisetkin talot kuitenkin hävisivät 1840-luvulla lähinnä kruunulle syntyneiden verorästien takia. Varsinainen Lastusten kylä tarkoitti aikoinaan Metsiän ja Vitikan taloja ja sijaitsi Vatsoilan kylästä puoli kilometriä koilliseen toisella puolella Lastusten kartanoa ja on ollut sillä paikalla jo 1500-luvun alussa.
Lastusten kartalon päärakennus ja vanhimmat kylän aitat ovat peräisin 1700-luvulta. Majuri K.A Granfelt perusti kartanon nykyiselle paikalleen ja rakennutti päärakennuksen vuonna 1784. Vuodesta 1864 kartano on ollut Kingelinin suvulla ja 1920-luvulla rakennus korjattiin ja entisöitiin arkkitehti Wivi Lönnin suunnitelmien mukaan.
Lastusten kyläyhdistys ry
Lastusten kylällä toimii aktiivinen ja vireä kyläyhdistys. Yhdistyksen tarkoituksena on kehittää kylän viihtyisyyttä, edistää kyläläisten yhteistoimintaa ja yleisesti varmistaa Lastusten kylän peruspalvelujen säilymistä ja parantamista. Kyläyhdistys tuo esiin ja valvoo kyläläisten etua kunnallisissa ja seudullisissa puitteissa, harjoittaa tiedotustoimintaa, tekee esityksiä, järjestää juhlia, retkiä, talkoita ja muita hankkeita.
Viime aikoina kyläyhdistys on järjestänyt harrastustoimintaa kylälle, toteuttanut Leader-hankerahoituksella muun muassa frisbeegolfradan koulun ympäristöön, ottanut aktiivisesti kantaa kunnan ajankohtaisiin asioihin.
Kyläyhdistys tekee toiminnassaan tiivistä yhteistyötä Lastusten koulun kanssa. Kyläyhdistys hallinnoi ja pitää kunnossa koulun mäellä sijaitsevaa aittakahvilaa. Aittakahvilalla järjestetään vuosittain useita eri tapahtumia muun muassa perinteinen juhannusjuhla sekä se toimii tukikohtana myös monissa muissa tapahtumissa ja tilaisuuksissa.