Toimintatapamme
Lempäälän kunnan ruokapalvelussa ruokaa valmistetaan kahdessa keittiössä; Moision tuotantokeittiössä ja Hakkarin valmistuskeittiössä. Erityisruokavalioiden valmistus on keskitetty Moision dieettikeittiöön. Ruokaa valmistetaan uudenaikaisella laitteistolla hyödyntäen cook and serve, cook and chill sekä kylmävalmistusmenetelmää. Ruokaa tarjoillaan yhteensä 40 asiakaskohteessa. 5500 asiakkaaseen sisältyy peruskoululaiset sekä varhaiskasvatuksen asiakkaat. Ruokapalvelun tuotannosta on ulkoistettu yksityisille palveluntuottajille vain toisen asteen ruokailu.
Hankinnat
Lempäälän kunta kuuluu osaksi Tampereen kehyskuntien yhteishankintayksikköä KuHa Oy:tä, jonka kautta kilpailutetaan ruokapalveluiden hankinnat. KuHa:n henkilöstöstä ja ruokapalvelupäälliköistä koostuva asiantuntijaryhmä antaa näkemyksensä tarvittavista ja soveltuvista elintarvikkeista. Elintarvikehankinnoissa huomioidaan ekologinen, sosiaalinen ja taloudellinen kestäväkehitys sekä asiakasryhmien ruokailusuositukset. Tarvittaessa tuotteiden soveltuvuus tuotantoon ja asiakkaille testataan. Tämän hetkiset elintarviketoimittajamme ovat:
- Elintarviketukku Rikainen Oy
- Valio Oy
- Fazer Leipomot Oy
- Tapola Oy
Ruokalista
Ruokalistasuunnittelu pohjautuu kahdentoista viikon kiertävään ruokalistaan, joka noudattelee kansallisia ravitsemussuosituksia. Ruokalistassa huomioidaan asiakasryhmien erityistarpeet, satokaudet, juhlapyhät sekä vaihtuvat teemat. Ruokapalvelussa toimii oma tuotekehitysryhmä, jonka tavoitteena on ruokatuotteen ja ruokalistan kehittäminen arjesta kerättyjen havaintojen ja asiakaspalautteiden perusteella. Ruokatuotantoa ohjataan Jamix-tuotannonohjausjärjestelmällä, joka toimii reseptipankkina, tilausjärjestelmänä, allergiatietopankkina, ruokalistasovelluksena sekä laskentaohjelmana ravintoarvo- ja katelaskennassa.
Ruokahävikin hallinta
Ruoan tuotannolla ja kulutuksella on aina ympäristövaikutuksia ja ruokahävikin, eli suoraan jätteeksi joutuvan ruoan tuotannosta syntyneet ympäristövaikutukset ovat täysin turhia. Lempäälän kunnan ruokapalvelut seurataankin aktiivisesti ruokahävikin määrää ja sitä pyritään hallitsemaan hyvällä suunnittelulla ja ennakoinnilla. Keittiöissämme seurataan päivittäin tarjoilusta ylijääneen ruoan määrää sekä ruokakasvatuksen avulla asiakkaita kannustetaan kiinnittämään huomiota lautastähteiden määrään.
Henkilöstömme
Ruokapalvelun henkilöstöön kuuluu kokkeja, dieettikokkeja, ruokapalvelutyöntekijöitä, kuljetustyöntekijöitä, palveluvastaavia, ruokapalveluesimies, kaksi palvelusuunnittelijaa sekä ruokapalvelupäällikkö. Vakituista henkilöstöä ruokapalvelussa on tällä hetkellä 50 henkilöä ja sijaisia vaihteleva määrä. Teemme tiivistä yhteistyötä oppilaitosten kanssa ja tarjoamme mielellämme alan opiskelijoille työharjoittelupaikkoja sekä päättötyöaiheita. Ruokapalvelussa työtehtävät ovat hyvin moninaisia ja keittiömme tekevät tiivistä yhteistyötä keskenään. Haluamme kannustaa työntekijöitämme osallistumaan ruokapalvelun toiminnan kehittämiseen ja tuemme henkilöstöämme heidän omissa kehittymistarpeissaan ja mielenkiinnon kohteissaan. Suhtaudumme uusiin ideoihin avoimin mielin ja kuntastrategian hengessä tuotamme elämyksellisiä ruokapalveluja, edelläkävijämäisellä ennakkoluulottomuudella, tiiviissä yhteistyössä asiakkaidemme kanssa.