Ilmoita vieraslajihavaintosi kartalle
Kevään lähestyessä on hyvä aktivoitua vieraslajityössä. Helppo tapa osallistua on ilmoittaa omia vieraslajihavaintoja Vieraslajit.fi sivustolle. Kansalaisilta saatujen havaintojen avulla voidaan ehkäistä vieraslajien leviämistä, tehostaa torjuntatyön suunnittelua sekä edistää lajien levinneisyyden seurantaa.
Vieraslajit ovat ihmisten mukana joko tahallaan tai tahattomasti luontaisen levinneisyysalueensa ulkopuolelle levinneitä lajeja. Osasta vieraslajeista muodostuu haitallisia vieraslajeja, jotka uhkaavat luonnon monimuotoisuutta ja siihen liittyviä ekosysteemipalveluita. Vieraslajit voivat aiheuttaa monenlaisia ekologisia, taloudellisia, sosiaalisia ja terveydellisiä haittavaikutuksia.
Vieraslajit ovat alati paheneva ongelma ympäri maailmaa. Haitalliset vieraslajit ovat toiseksi suurin syy luonnon monimuotoisuuden hupenemiselle ja paikoin suurin syy alkuperäisen lajiston sukupuuttoihin. Euroopan alueella vieraslajit aiheuttavat vuosittain vähintään 12,5 miljardin euron vahingot. Maailmanlaajuisesti vieraslajien aiheuttama vahinko vastaa 2–3 % maailman bruttokansantuotteesta. Taloudellisia menetyksiä tulee paitsi torjuntakustannuksista, myös esimerkiksi sato- ja tuotantotappioista sekä infralle aiheutuneista vahingoista.
Lempäälän vieraslajitilanne
Lempäälästä on tehty ilmoituksia 40 vieraslajista. Havaintoja on kertynyt hieman vajaa 600 kappaletta. Suurin osa ilmoitetuista havainnoista koskee kasvilajeja, mutta havaintoja on tehty myös linnuista, nisäkkäistä, hyönteisistä, sammaleläimistä, nilviäisistä ja äyriäisistä. Ilmoitettujen havaintojen perusteella ei kuitenkaan voida arvioida koko totuutta vieraslajien esiintymisestä Lempäälässä. Vieraslajitilanteen varmistamiseksi tarvitaankin lisää kansalaishavaintoja.
Ilmoitettujen havaintojen perusteella Lempäälän yleisin vieraslaji on hyytelösammaleläin. Reilu kolmannes kaikista lajista Suomessa tehdyistä havainnoista on Lempäälästä. Haitallisista vieraslajeista Lempäälässä tavataan jättipalsamia, jättiputkea, komealupiinia, kurtturuusua, japanin- ja sahalinintatarta, kanadanvesiruttoa ja täplärapua sekä espanjansiruetanaa. Näistä yleisimpiä ovat kolme ensin mainittua.
Vieraslajityötä tullaan tehostamaan Lempäälässä tulevaisuudessa. Kevään aikana valmistuu Lempäälän kunnan vieraslajiohjelma, joka sisältää riskiarvioinnin ja muita työkaluja vieraslajien torjuntatyön priorisoimista varten. Ohjelmassa on nimetty tavoitteita ja toimenpiteitä, joiden avulla vieraslajien aiheuttamia haittoja pyritään ehkäisemään ja vieraslajityötä tehostamaan.
Etenkin komealupiini- ja kurtturuusuhavaintoja kaivataan
Vieraslajeista ilmoitettuja kansalaishavaintoja käytetään muun muassa tutkimukseen, torjuntatyön suunnitteluun ja lajien levinneisyyden seurantaan. Esimerkiksi Suomen ympäristökeskus kaipaa tällä hetkellä havaintoja kurtturuususta ja komealupiinista. Havaintojen avulla SYKE tunnistaa tien pientareilta ja radan varsilta vieraslajien uhkaamat arvokkaat luontokohteet.
Vieraslajihavaintojen ilmoittaminen onnistuu www.vieraslajit.fi sivuston kautta. Löydät etusivulta ”Ilmoita havainto”- painikkeen, jonka kautta havainnot voi ilmoittaa. Katso tarkemmat ohjeet vieraslajihavaintojen ilmoittamisesta tältä videolta
Lisätietoja vieraslajeihin liittyen
Selänpää Tuija
ympäristötarkastaja
puh. 041 730 9603
tuija.selanpaa@lempaala.fi.