Lempäälän koululaiset saavat apua nettikiusaamiseen ja -häirintään Someturva-palvelusta
Lempäälän kouluissa otetaan tänä keväänä käyttöön uudenlaisia keinoja netissä tapahtuvaan kiusaamisen ja häirinnän ehkäisemiseen. Peruskoulussa ja toisella asteelle pilotoidaan Someturva-palvelu, josta oppilaat, opetushenkilöstö ja oppilashuolto saavat apua matalalla kynnyksellä netin ikäviin tilanteisiin. Pilotin vaiheista informoidaan koteja Wilma-viesteillä ja henkilöstöä koulutetaan.
– Meille on tärkeää lisätä kouluissa aikuisten valmiuksia auttaa oppilaita sosiaalisen median ryöpytyksessä ja näin mahdollistaa turvallisempi kouluympäristö kaikille. Someturva-palvelun avulla voimme edesauttaa, että käytössämme on niin oppilailla kuin opetushenkilöstölläkin ammattimainen apu somen erilaisten ikävien tilanteiden varalle, kertoo Lempäälän sivistysjohtaja Nina Lehtinen.
Vuonna 2021 julkaistun kouluterveyskyselyn mukaan somessa tapahtuneen ahdistelun ja häirinnän uhreilla on korkea kynnys kertoa tilanteesta aikuiselle tai saada asiantuntevaa apua. Lisäksi noin kolme neljäsosaa alaikäisistä ei ole kertonut aikuiselle verkossa kohtaamastaan seksuaalisesta ahdistelusta.
– Yli puolet nuorista on kohdannut somessa kiusaamista tai seksuaalista häirintää. Tarjoamamme apu on ainutlaatuinen yhdistelmä eri alojen asiantuntijaosaamista, joka ottaa huomioon eri somealustojen toiminnallisuudet, kuvailee Someturvan toimitusjohtaja ja sosiaalisen median tutkija Suvi Uski.
Mikä on Someturva?
Someturva on Suomessa kehitetty verkkosovelluspalvelu, jonka avulla verkkohäirintää kokeneet voivat saada nopeasti apua someen erikoistuneilta asiantuntijoilta. Someturva-palvelua käytetään nimettömästi verkkosovelluksen kautta. Someturva-palvelussa hyödynnetään myös tekoälyä, mutta someen erikoistuneet juristit, sosiaalipsykologit ja psykologit ovat kuitenkin läsnä työssä.
Someturvan käyttöön vaaditaan koulukohtainen koodi. Oppilas kirjautuu Someturvaan ja kuvailee tilanteensa sovelluksen esittämien kysymysten perusteella. Tämän jälkeen Someturvan asiantuntijat diagnosoivat tilanteen ja lähettävät vastauksen käyttäjälle sovelluksen kautta. Vastaus sisältää arvion tilanteesta sekä toimintaohjeet tilanteen ratkaisemiseksi.
Lisätietoja:
Nina Lehtinen, sivistysjohtaja, Lempäälän kunta, nina.lehtinen@lempaala.fi
Suvi Uski, toimitusjohtaja, Someturva, suvi.uski@someturva.fi