Lempäälässä hevosia enemmän kuin maidontuotannossa olevia lehmiä
Maatalouden nykytilaa käsittelevien selvitysten mukaan viljavassa ja hevosvaltaisessa Lempäälässä maatilojen määrä tänä vuonna on 93. Näistä 50 prosenttia on ilmoittanut tuotantosuunnakseen viljanviljelyn. Vaikka maatilojen määrä on vähentynyt kymmenen vuoden takaisesta noin 20 prosentilla, viljelyksessä olevaa peltoa on edelleen yli 4 000 hehtaaria, kuten myös 10 vuotta sitten.
– Lempäälässä viljellään pääasiassa rehuheinää ja eri viljalajeja; kauraa, rehu- ja mallasohraa, kevät- ja syysvehnää ja ruista. Eri viljojen osuus tänä vuonna oli yli 2 000 hehtaaria. Rekisteritietojen mukaan Lempäälässä on hevosia noin 450 ja maidontuotannossa olevia lehmiä yli 300, kertoo maaseutupäällikkö Timo Perälampi.
Alhainen tuottajahinta ja korkeat tuotantokustannukset ohjaavat viljelijöitä tuotantosuunnan muutoksiin tai viljelysmaan luovuttamiseen viljelytoimintaa jatkaville tiloille. Eniten tuotantosuunnan muutokset näkyvät eläintiloilla. Kotimaisen ruoantuotannon turvaaminen, maaseudun elinvoimaisuus ja huoltovarmuus kuitenkin edellyttävät, että viljelijöitä olisi jatkossakin. Nuoria tarvittaisiin enemmän maatalousyrittäjiksi.
Viljelijöiden keski-ikä viime vuonna oli 55 vuotta. Keskimääräinen tilakoko Lempäälässä peltopinta-alan mukaan on 43,93 hehtaaria, kun vastaava pinta-ala Pirkanmaalla on 46,79 hehtaaria. Tällä hetkellä Lempäälässä 10 viljelijää viljelee yli 100 hehtaarin tilaa.
Kantar TNS Agrin tekemän selvityksen mukaan Lempäälässä maatilojen tulot olivat viime vuonna vajaa 12 miljoonaa euroa, josta maatalouden myyntituloja oli vajaa kolme miljoonaa euroa. Maatalouden myyntituloista maidon myyntitulojen osuus oli 51 prosenttia ja viljan myynnin osuus 39 prosenttia. Maatilojen tuloissa on otettu huomioon maatalouden myyntitulot, -tulotuet, maatilojen metsätulot sekä sivuansiot ja liitännäiselinkeinot.
– Suomen suurimmassa kyläyhteisössä, Lempäälässä, maaseudulla ja sen yritystoiminnalla on monipuolinen ja tärkeä rooli. Maaseutu tuottaa meille kaikille aineksia hyvään elämään kuten puhdasta ruokaa, virkistystä ja elämyksiä, toteaa elinvoimapäällikkö Maria Virtanen.
Pirkanmaa luomumaakunta
Selvityksen mukaan Pirkanmaalla maatilojen tulot olivat viime vuonna vajaa 567 miljoonaa euroa, josta maatalouden myyntituloja vajaa 182 miljoonaa euroa. Pirkanmaalla on tällä hetkellä tiloja yhteensä 3 569, joista 58 prosenttia on ilmoittanut tuotantosuunnakseen viljanviljelyn. Pirkanmaan ELY-keskuksen tietojen mukaan Pirkanmaa on luomumaakunta, ja se tunnetaankin luomukauramaakuntana. Pirkanmaalla alkutuotannon luomutiloja on yhteensä 453, näistä 188 on Lempäälän yhteistoiminta-alueella.
– Suomalainen maaseutu vastaa moniin tämän päivän kulutustrendeihin. Kuluttajille tärkeitä arvoja ovat luonnollisuus, ekologisuus, vastuullisuus ja hyvinvointi. Siksi esimerkiksi luomun brändiarvossa on nähtävissä myös matkailupalveluiden ja -tuotteiden näkökulmasta tulevaisuuden potentiaalia, toteaa Virtanen.
Liha, maito ja vilja tuovat myyntituloja
Kantar TNS Agrin tekemän selvityksen mukaan Lempäälän maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueella maatilojen tulot olivat viime vuonna noin 271 miljoonaa euroa, josta maatalouden myyntituloja oli vajaa 80 miljoonaa euroa. Maatalouden myyntituloista suurimpina maidon myyntitulojen osuus oli 29 prosenttia ja viljan myynnin osuus 25 prosenttia ja eri lihojen myyntitulot 37 prosenttia.
– Viime vuonna erilaisia maataloustukia ja -korvauksia myönnettiin kunnan maaseutuviranomaisen käsittelyn kautta yli 55 miljoonaa euroa, mitkä sisältyvät maatilojen tulotietoon, kertoo Perälampi.
Elinvoimajaosto käsittelee kokouksessaan 26.10.2023 maaseudun nykytilaa.
Mistä kyse?
Maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alue
Lempäälän maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueella hoidetaan alueen maaseutuelinkeinoviranomaistehtävät. Alueeseen kuuluu Akaa, Juupajoki, Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Pälkäne, Tampere, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti ja Ylöjärvi. Yhteistoiminta-alueella on 1630 tilaa. Viljelyksessä olevaa peltopinta-alaa on yli 78 000 hehtaaria. Tiloista 56 prosenttia on ilmoittanut tuotantosuunnakseen viljanviljelyn.
Lisätietoja:
Timo Perälampi, maaseutupäällikkö, puh. 050 383 9624
Maria Virtanen, elinvoimapäällikkö, puh. 040 5392 508