Merunmetsästä Lempäälän uusin luonnonsuojelualue
Lempäälän pohjoisosassa sijaitsevaan Merunmetsään perustetaan uusi luonnonsuojelualue. Noin 30 hehtaarin suuruinen metsäalue sijaitsee Merunlahden rannalla, Höytämönjärven itäpuolella. Kohteeseen pääsee kävellen Birgitan polkua pitkin Koipitaipaleen parkkipaikoilta.

Merunmetsän sijainti.
Pirkanmaan ELY-keskus on tehnyt 15.4.2025 päätöksen luonnonsuojelualueen perustamisesta Lempäälään kunnan omistamalle kiinteistölle Merunmetsä (418-424-3-119). Alueen suojelu toteuttaa Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelmaa (METSO). Merunmetsä täyttää ohjelman luonnontieteelliset valintaperusteet ollen metsäalueena niin arvokas, että sen suojelu on luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen kannalta tarpeellista.
Lempäälän kunnanhallitus teki 9.12.2024 kokouksessaan päätöksen tarjota Merunmetsää METSO-ohjelmaan. Kunta saa rauhoitusmääräyksistä aiheutuvista taloudellisista menetyksistä korvauksen, joka on suuruudeltaan 82 000 euroa.
Monipuolisesta Merunmetsästä löytyy rehevää vesistön lähimetsää, lehtoa ja monimuotoisuudelle merkittävää kangasmetsää. Luonnonsuojelulain luontotyypeistä alueella esiintyy metsälehmusten muodostamaa jalopuumetsikköä sekä tervaleppämetsää. Metsälehmusta ja lehtolaikkuja löytyy myös laajemmin hajanaisina esiintyminä. Merunmetsässä on aiemmin tehty lehtipuuta suosivia ja jalopuille kasvutilaa vapauttavia poimintahakkuita. Huomionarvoisista lajeista alueella on havaittu mm. varpuspöllön pesintöjä sekä silmälläpidettäväksi arvioitua perhoslajia, täpläpapurikkoa.

Silmälläpidettävä täpläpapurikko kuvattuna Merunmetsässä kesällä 2023.
Suojelumääräykset ohjaavat alueen käyttöä
Luonnonsuojelualueen suojelupäätöksellä pyritään turvaamaan alueen luonnon monimuotoisuus sekä säilyttämään alueella esiintyvät huomionarvoiset lajit ja luontotyypit. Suojelumääräyksillä rajoitetaan ihmistoimintaa, joka voi vahingoittaa alueen kasveja, eläimiä ja maa- tai kallioperää. Merunmetsässä on jatkossa kielletty mm. metsänhakkuu, lahopuiden poisto, kasvien poimiminen ja ojien kaivaminen. Myös leiriytyminen, avotulenteko ja muu toiminta, joka muuttaa maisemakuvaa, aiheuttaa maastonkulumista tai vaikuttaa epäedullisesti kasvillisuuden ja eläimistön säilymiseen, on kielletty.
Sallittua on edelleen alueella liikkuminen, marjojen ja sienten poimiminen sekä hirvieläinten ajaminen pois alueelta. Lisäksi vaaraa aiheuttavia puita voidaan kaataa, kunhan ne jätetään alueelle lahoamaan. Samoin olemassa olevien reittien kunnossapito on mahdollista. Näiden lisäksi ELY-keskuksen erikseen hyväksymän suunnitelman mukaisesti alueelta voidaan poistaa vieraslajeja, rakentaa laavu/tulipaikka sekä suorittaa ennallistamis- ja hoitotoimia.
Suojelu toteuttaa Lempäälän kunnan tavoitetta luonnon monimuotoisuuden vaalimisesta
Merunmetsän suojelu täydentää Lempäälän koillisosan suojelualueverkostoa, johon kuuluu yksityisten suojelualueiden lisäksi luontotyyppirajauksia ja NATURA-alueita. Uuden luonnonsuojelualueen perustaminen tukee Lempäälä 2030 -kuntastrategian tavoitetta luonnon monimuotoisuuden vaalimisesta ja toteuttaa Lempäälän kunnan luonnon monimuotoisuusohjelman tavoitetta viherverkostojen vahvistamisesta.
Merunmetsän suojelun myötä suojeltujen alueiden osuus Lempäälän kunnan koko pinta-alasta nousee 1,5 %:iin. Lempäälän kunnan omistuksessa on nyt 77,7 hehtaaria suojeltuja alueita. Tähän sisältyy Merunmetsän lisäksi Koipitaipaleen suojelualue (sis. Koipitaipaleen jalopuumetsikkö), Saarikonmäen pähkinäpensaslehto sekä Putkistonniemen lehmusmetsiköt.

Rehevää vesistön lähimetsää Merunlahden rannalla.
METSO-ohjelma kannustaa vapaaehtoiseen suojeluun
METSO-ohjelman tavoitteena on osaltaan pysäyttää metsäisten luontotyyppien ja metsälajien taantuminen sekä vakiinnuttaa luonnon monimuotoisuuden suotuisa kehitys. Suojeltavat metsät ovat luontoarvoiltaan monipuolisia ja eliölajien elinympäristöinä erityisen arvokkaita. Alueiden valinnassa voidaan huomioida myös pinta-ala, kytkeytyvyys muihin suojelualueisiin, virkistyskäyttö sekä maisema- ja kulttuuriarvot.
METSO-ohjelma tarjoaa metsänomistajille mahdollisuuden suojella metsiään ja edistää niiden monimuotoisuutta. Vapaaehtoisuuteen perustuvassa ohjelmassa toteutetaan pysyvää ja määräaikaista metsien suojelua sekä luonnonhoitoa. Valtio korvaa puuntuotannon tulomenetyksistä aiheutuneet kustannukset, joten ohjelma on maanomistajalle myös tulonlähde.
METSO – metsien monimuotoisuus
Lisätietoja:
Yhdyskuntajohtaja, p. 050 383 9608, tiia.levonmaa@lempaala.fi ja ympäristötarkastaja, p. 041 730 9603, tuija.selanpaa@lempaala.fi.