Nuorille monipuolista tukea elämänhallintaan
Lempäälän työllisyyspalveluista nuori saa yksilöllistä tukea ja ohjausta silloin, kun hän tarvitsee apua esimerkiksi opiskelupaikan, työpaikan tai asunnon hankkimiseen. Apua saa myös raha-asioiden hoitoon ja etuuksien hakemiseen tai yleisesti elämänhallinnan parantamiseen. Maksuttomat palvelut perustuvat vapaaehtoisuuteen eivätkä ole sidottuja mihinkään etuuksiin.
Etsivä nuorisotyö tarjoaa tukea kaikkiin elämänhallinnan ja arjen haasteisiin. Pointti järjestää valmentavaa työpajatoimintaa nuorille, jotka eivät ole koulussa tai työssä ja niille, joiden opinnot ovat vaarassa keskeytyä.
Työllisyyspalveluissa nuorille suunnattuja palveluita tarjoaa kolme etsivää nuorisotyöntekijää, kaksi työpajaohjaajaa ja yksilövalmentaja.
Etsivä löytää
Etsivä nuorisotyö on tarkoitettu kaikille 15–28-vuotiaille nuorille, jotka kaipaavat luotettavan aikuisen apua ja tukea. Etsivät kulkevat nuoren rinnalla silloin, kun hänen elämänhallintansa tai tulevaisuudensuunnitelmansa ovat kokonaan tai osittain hukassa tai kun nuori tarvitse apua vaikeiden asioiden käsittelyyn.
Etsivät voivat myös auttaa opiskelupaikan tai työpaikan etsimisessä ja mielekkäiden harrastusten löytämisessä tai vaikkapa erilaisten hakemusten ja lomakkeiden täyttämisessä.
Matias Vauhkonen on yksi Lempäälän etsivistä nuorisotyöntekijöistä.
– Tuemme ja ohjaamme kaikissa asioissa, jotka auttavat nuorta elämään ja luomaan omannäköistään mielekästä elämää sekä pääsemään kohti omia tavoitteitaan, hän summaa.
– Toimintamme kulmakiviä ovat maksuttomuus, vapaaehtoisuus ja luottamuksellisuus. Sloganimme on ”Suomi, jossa kenenkään ei tarvitse selviytyä yksin”.
Etsivien tyypillinen työpäivä on varsin liikkuva ja monipuolinen.
– Meitä voi tavata toimitiloissamme Sinisellä talolla Kanavan koulun kupeessa tai muussa sovitussa paikassa – vaikka lenkkipolulla. Pidämme myös noin kahden viikon välein Virta-kampuksella omaa pistettä, johon oppilaat voivat tulla meitä tapaamaan, toinen etsivä nuorisotyöntekijä Minja Seppänen kertoo.
– Meillä voi käydä vaikka vain kerran tai sitten voidaan sopia säännöllisistä tapaamisista nuoren yksilöllisten tarpeiden mukaan.
Seppäsen mukaan parasta etsivän työssä on päästä näkemään muutos, kun nuori alkaa saada asioitaan järjestykseen ja pääsee elämässään eteenpäin.
– On myös aina palkitsevaa, kun nuori uskaltaa kertoa vaikeista asioista ja kohdata omia haasteitaan.
Etsiviin voi ottaa itse yhteyttä puhelimitse tai sähköpostitse. Yhteydenottopyynnön voi jättää myös valtakunnallisen Yhteys etsivään -palvelun kautta tai Lempäälän kunnan omalla yhteydenottolomakkeella.
Nuoria ohjataan etsivän nuorisotyön palveluihin myös kouluista, sosiaali- ja terveyspalveluista tai työvoimapalveluista. Palvelu on kuitenkin aina vapaaehtoista nuorelle, eikä se ole edellytyksenä esimerkiksi minkään etuuden saamiselle.
Nuorilta kiitosta etsivätyölle
Vuonna 2023 Lempäälän etsivä nuorisotyö toteutti selvityksen opetus- ja kulttuuriministeriön laatiman sosiaalisen vahvistumisen mittarin eli sovarin pohjalta. Tiedot kerättiin etsivän nuorisotyön asiakastietojärjestelmästä ja saadusta asiakaspalautteesta.
Vuoden aikana etsivän nuorisotyön ohjauksessa oli 173 nuorta. Nuoret antoivat Lempäälän etsivälle nuorisotyölle arvosanan 4,6 asteikolla yhdestä viiteen.
Peräti 93 % nuorista koki arjen taitojensa ja työ- ja opiskeluvalmiuksiensa parantuneen ohjauksen aikana. Sosiaalisissa taidoissa ja itsetuntemuksessa parannusta koki 89 % nuorista, ja elämänhallintansa koki parantuneen 83 %.
Pointti apuna elämän taitekohdissa
Pointti on lempääläläisille ja vesilahtelaisille 17–28-vuotialle suunnattu opintoihin ja työhön valmentava työpaja.
– Pointissa opetellaan ryhmissä työnhaku- ja työelämätaitoja, kartoitetaan opiskelumahdollisuuksia, kehitetään itsetuntemusta ja käsitellään muita nuorten elämää koskettavia asioita, työpajan ohjaaja Minna Satokangas kertoo.
– Kerran viikossa on yksi päivä pyhitetty nuorten omille tavoitteille ja asioidenhoidolle. Silloin etsimme vapaita työpaikkoja tai katselemme opiskelupaikkoja. Silloin voi myös hoitaa kela-asioita tai vaikka varata lääkäriaikaa. Me työntekijät olemme tässä apuna ja tsemppareina.
Pointtilaiset tekevät myös tutustumiskäyntejä esimerkiksi oppilaitoksiin ja yrityksiin sekä käyvät rekrytapahtumissa ja avoimien ovien päivissä. Lisäksi pointtilaisilla on mahdollisuus lyhyisiin TET-jaksoihin työpaikoilla.
– Käsittelemme paljon itsetuntoon ja omiin vahvuuksiin ja ominaisuuksiin liittyviä asioita. Tärkeintä on motivoida nuorta löytämään se itselle sopivin ja mieluisin jatkopolku, oli se sitten opiskelupaikka, työpaikka tai jotain muuta, Satokangas kiteyttää.
Ryhmätoiminnan lisäksi Pontti tarjoaa yksilövalmennusta. Siihen osallistuvat nuoret ovat yleensä jo siinä vaiheessa, että heidän kanssaan laaditaan yhdessä esimerkiksi työ- tai opiskelupaikkahakemuksia.
– Työntekijämme tulevat erilaisista taustoista, ja pyrimme hyödyntämään niitä asiakaslähtöisesti. Oma taustani on rakennusalalla ja 2. asteen ammatillisessa koulutuksessa, ja toisella työpajaohjaajallamme on varhaiskasvatuksen sosionomin koulutus. Yksilövalmentajallamme taas on työhistoriaa suuresta IT-alan yrityksestä.
Ketään ei jätetä yksin
Pointin ryhmiin voi hakeutua ympäri vuoden. Ohjaajat saa kiinni soittamalla, tekstarilla, WhatsAppilla sekä Instagramissa. Nuoria ohjataan Pointin asiakkaiksi myös esimerkiksi Kelasta, työvoimapalveluista tai oppilaitoksista.
Pointin asiakkaat ovat iältään yleisimmin parinkympin molemmin puolin. Useimmiten Pointista suunnataan opiskelemaan tai pitkien työkokeilujen kautta kohti työelämää. Joillakuilla opiskelupaikka tai muu jatkopaikka löytyy nopeasti, joillakuilla on enemmän haasteita.
Kun uusi asiakas tulee Pointtiin, hänelle tehdään kolmen kuukauden sopimus. Sen voi uusia kaksi kertaa, eli maksimiaika pyritään pitämään yhdeksässä kuukaudessa.
– Ajatuksena on, että jos yhdeksässä kuukaudessa nuoren tilanne ei edisty, tämä ei ole hänelle oikea paikka. Silloin ohjaamme nuoren hänelle sopivampaan palveluun. Ketään ei siis jätetä oman onnensa nojaan, Satokangas painottaa.
Yhteystiedot:
Etsivä nuorisotyö:
Etsivä-Minja 041 730 7930
Etsivä-Matias 050 383 3207
Etsivä-Sanna 050 383 9600
Sininen Talo, Tampereentie 1 C, 37500 Lempäälä
Nuorten työpaja Pointti
ma–to klo 9–13
Työpajaohjaaja 050 383 3914
Työpajaohjaaja 050 383 9779
Yksilövalmentaja 044 423 5121
Sininen Talo, Tampereentie 1 C, 37500 Lempäälä
Teksti ja kuvat: Tiina Wesslin