Työllisyysalueen yhteistoimintasopimus ja palvelujen järjestämissuunnitelma herättivät keskustelua elinvoimajaostossa
Lempäälän kunnan elinvoimajaosto käsitteli 21.9.2023 kokouksessaan Tampereen työllisyysalueen yhteistoimintasopimusta, palvelujen järjestämissuunnitelmaa ja toimitilailmoitusta. Kuntien on toimitettava nämä työllisyysalueen yhteistyötä koskevat asiakirjat työ- ja elinkeinoministeriöön 31.10.2023 mennessä. Asiakirjat päätyvät lokakuun aikana myös kunnanhallituksen ja valtuuston käsittelyyn.
Vastuu alueellisten työvoimapalveluiden järjestämisestä siirtyy kunnille 1.1.2025. Kuntien, joiden työvoiman määrä jää alle 20 000 henkilön, tulee sopia tehtävän hoitamisesta yhteistoiminnassa jonkin muun tai muiden kuntien kanssa. Tampereen seudun työllisyysalueen yhteistoiminnan muodoksi on valittu vastuukuntamalli, jonka vastuukuntana toimisi Tampereen kaupunki.
Asiakirjat sekä taloudellisesti ja yhteiskunnallisesti merkittävä aihe herättivät keskustelua ja elinvoimajaosto päätti lähettää kommenttinsa huomioitavaksi kunnanhallituksen ja kunnanvaltuuston käsittelyyn.
Arviot kuntakohtaisista kustannuksista ja lähipalveluiden henkilöstömäärästä tarpeen päätöksenteon tueksi
Tampereen kaupunki on todennut, että taloudellisten ja henkilöstövoimavarojen tarkempaa kohdentamista ei pystytä valmistelun tässä vaiheessa esittämään.
Elinvoimajaosto totesi, että tieto, edes arvio, kuntakohtaisista vuosittaisista kustannuksista tulisi olla riittävällä tarkkuudella tiedossa yhteistoimintasopimuksesta ja palvelujen järjestämissuunnitelmasta päätettäessä. Myös se, mikä todellisuudessa tulee olemaan kuntakohtainen lähipalveluiden henkilöstömäärä, tulisi olla riittävällä tarkkuudella tällöin tiedossa.
Elinvoimajaosto korosti, että kasvokkain paikkakunnalla toteutettavat lähipalvelut ovat ensiarvoisen tärkeitä jatkossakin sekä työnhakija-asiakkaille että yritys- ja työnantaja-asiakkaille. Lähipalveluiden halutaan säilyvän Lempäälässä yhtä hyvällä tasolla kuin ne nyt ovat olleet.
Resurssien kohdentaminen asiakastyöhön on välttämätöntä ja siksi hallinto tukipalveluineen tulisi järjestää mahdollisimman kevyenä ja selkeänä. Henkilöstön työaikaa ei saisi mennä monimutkaisiin hallinnollisiin prosesseihin ja niiden yhteensovittamiseen.
Yhteistyö Pirkanmaan hyvinvointialueen kanssa pullonkaulana
Yhteistyön nykytila Pirkanmaan hyvinvointialueen kanssa herättää huolta. Monen työllisyyspalveluiden asiakkaan tilanne edellyttäisi nykyistä vaikuttavampaa yhteistyötä Pirkanmaan hyvinvointialueen kanssa. Hyvinvointialueella ei kuitenkaan ole taloudellisia kannusteita edistää työttömien tilannetta toisin kuin kunnilla. On sekä asiakkaiden että kuntien talouden kannalta kestämätön tilanne, jos asiakkaat eivät saa tarvitsemiaan palveluita oikea-aikaisesti.
Kapeneeko kunnan itsehallinto?
Kuntalain mukaisena yhteisenä toimielimenä toimisi Tampereen kaupungin elinvoima- ja osaamislautakunta, jonka kokoonpanoon (11 jäsentä) lisättäisiin muiden sopijakuntien valitsemat kahdeksan jäsentä ja jokaiselle henkilökohtainen varajäsen. Sopijakuntien valitsemat jäsenet osallistuisivat yhteistoiminta-aluetta koskevaan päätöksentekoon lautakunnassa. Toinen huomionarvoinen asia on, että valmistellussa mallissa toimivalta henkilöstölle annettaisiin Tampereelta, mikä voi käytännössä kaventaa kuntien todellista toimivaltaa tuottaa ja organisoida oman alueensa palveluja.
Elinvoimajaosto totesi, että kuntien itsehallinto ei saa kaventua. Kunnan yleinen toimiala on kuntien itsehallinnon ydintä. Edunvalvonta ja yhteydet työllisyysalueen muihin kuntiin ja kuntapäättäjiin ovat jatkossa entistä tärkeämpiä. Säännöllinen tiedonsaanti on varmistettava, jotta toiminnan tuloksellisuutta ja kustannustehokkuutta voidaan seurata. Tuloksellisuutta ja kustannustehokkuutta tulee voida vertailla myös suhteessa muihin työllisyysalueisiin. Työllisyysalueen tulee välttää päällekkäistä toimintaa kuntien omien elinkeinopalveluiden ja -yhtiöiden kanssa. Sopimuksesta irtautumisenkin tulee olla mahdollista. Korjausliikkeitä on tarvittaessa voitava tehdä nopeasti, koska kyseessä on taloudellisesti ja yhteiskunnallisesti merkittävä asia.
Lisätietoja:
Maria Virtanen, Elinvoimapäällikkö, puh. 040 539 2508, etunimi.sukunimi@lempaala.fi