Frisbeekorit kilisevät Hakkarissa jatkossakin – Lempäälän kunta parantaa kolmen väylän turvallisuutta!
Kevään mittaan kuntaan on tullut yhteydenottoja Hakkarissa sijaitsevien kolmen frisbee-golfväylän turvallisuuspuutteista. Pelaaminen kentällä jatkuu, mutta teemme pikaisesti suunnitelmaa, jolla turvallisuutta parannetaan kyseisillä väylillä.
Pelaajien ja ympäristössä liikkuvien on hyvä olla erityisen varovaisia toistaiseksi, ettei mitään vakavampaa pääse sattumaan ennen kuin muutokset väylille saadaan tehtyä. Tämän uutisen lopusta löytyy myös frisbeegolfaajan etiketti, jonka tarkoitus on myös omalta osaltaan edistää pelaamisen turvallisuutta.
Ilmoituksia on tullut seuraavista väylistä: 14, 15 ja 16.
– Väylä 15 (par3, 86m) sijaitsee hiihtomaan reitillä – näköyhteyttä koriin ei ole, heitot lähtevät sokkona mäen yli kuntoradalle.
– Väylä 16 (par3, 94m) heittoalusta sijaitsee mäen päällä, josta heitto lähtee kuntorataa pitkin. Tämän väylän vieressä sijaitsee väylän 14 heittopaikka johon kiekot helposti karkaavat. Väylällä liikkuu myös ulkoilijoita.
Palautteiden perusteella emme siis sulje ratoja, mutta tehtävämme on varmistaa kaikkien liikkujien turvallisuus. Laadimme alueelle kaikki toiminnot huomioon ottavan turvallisuussuunnitelman riskikartoituksen myötä. Toivomme, että löydämme näille kolmelle väylälle ratkaisun, jotta voimme taata harrastajien sekä kuntoilijoiden turvallisuuden. Uskomme, että kaikki kuntoilijat, lajista riippumatta, mahtuvat harrastamaan Hakkariin jatkossakin. Otamme mielellämme kehitysideoita vastaan, miten ja mihin väylät voidaan sijoittaa, turvallisuusasiat huomioiden. Yhteistyössä varmasti löydämme ratkaisun, johon kaikki ovat tyytyväisiä. Tiedotamme lisää, kun korjaussuunnitelmat tarkentuvat.
Frisbee-golf jatkossa
Lempäälän kunta haluaa edelleen aktiivisesti kehittää kunnan liikuntapaikkoja. Frisbeegolf on yksi suosituimmista matalankynnyksen harrastuksista, liikuttaen kuntalaisia lapsesta senioreihin. Kunta lähti viime kesänä yhdessä seurojen kanssa, kehittämään lajin olosuhteita Lempäälään. Hakkariin suunniteltiin täysimittainen 18-väyläinen rata ja Mäyriään tehtiin 3 uutta väylää. Paikalliset frisbeegolfseurat ottivat aktiivisen roolin kenttien kehittämiseksi ja talkoilivat pitkin talvea. Molemmat radat ovat vielä hieman keskeneräisiä, Hakkarista puuttuvat opastaulut ja Mäyriän rata valmistuu kesäkuun aikana.
Alueena Hakkari on keskeinen ja liikuttaa väkeä aktiivisesti ympäri vuoden. On ollut ilo seurata, kuinka varsinkin nuoriso on ottanut Hakkarin laajennetun frisbeegolfradan haltuun. Harrastajia on ollut ympäri Pirkanmaata ja haastetta radasta löytyy niin aloittelijoille kuin lajia enemmän harrastaville.
Radat on suunnitellut frisbeegolfin grand old man Jussi Meresmaa. Hänen kanssa yhdessä kehitämme väyliä entisestään. Laitathan palautteet ja ideat suoraan kuntaan, näin saamme ne koottua suunnittelun pohjaksi parhaiten. Yhteystiedot löydät alta.
Yhteistyöterveisin
Lempäälän kunta
Lisätietoja: sari.juuti (a) lempaala.fi
p. 0500 633 241
—————————————————-
Frisbeegolfaajan etiketti
Frisbeegolfin pelaaminen ei edellytä vielä minkään green cardin suorittamista. Useimmat radat ovat ilmaisia ja niillä tapaa monenlaisia harrastajia. Jotta harrastaminen sujuisi ongelmitta, on syytä noudattaa oikeaa etikettiä.
Huomioi muut puiston käyttäjät
Suurin osa radoistamme sijaitsee julkisissa puistoissa, joissa on paljon muitakin ulkoilijoita. He eivät välttämättä tiedä, missä väylät sijaitsevat tai edes että puistossa pelataan frisbeegolfia. He eivät myöskään välttämättä tiedä, miltä tuntuu jos frisbee osuu heihin.
Siksi vastuu julkisten puiston käyttäjien hyvinvoinnista on meillä frisbeen heittäjillä. Varmistu siis aina, ettei edessäsi ole muita ihmisiä kun heität.
Joskus muut ulkoilijat saattavat olla nauttimassa ulkoilmasta keskellä väylää. Heitä voi kohteliaasti pyytää siirtymään, mutta muista, että muilla on yhtä suuri oikeus käyttää puiston palveluja kuin meillä frisbeen heittäjilläkin.
Huomioi muut frisbeegolfaajat
Lajimme suosio kasvaa jatkuvasti ja monet radat alkavatkin olla täynnä pelaajia. Tällöin on ensiarvoisen tärkeää katsoa tarkkaan väylälle, ennen kuin heittää oman heittonsa. Anna edellisen ryhmän pelata väylänsä rauhassa loppuun, ennen kuin avaat. Vaikka et ihan korille asti avaustasi saisikaan, lähistölle tippuvat frisbeet voivat häiritä puttaajia.
Muutenkin radalla on suotavaa antaa pelitovereilla pelirauha. Turha meluaminen ei ole suotavaa. Useat pelaajat kokevat myös lähellä olevien ihmisten liikkumisen häiritsevänä. Jos kaverisi on puttaamassa, älä heilu vaan seiso paikallasi. Eritoten suoraan korin takana liikkuminen on häiritsevää. Kannattaa pyrkiä sijoittumaan aina siten, että pelaajan näkökentässä on mahdollisimman vähän ylimääräisiä häiriötekijöitä.
Jotta pelaaminen olisi sujuvaa, pelaa enintään 4-5 hengen ryhmissä. Yli viiden hengen ryhmät pelaavat merkittävästi muita hitaammin, ja tämä aiheuttaa ruuhkautumista, turhautumista ja vaaratilanteita.
Jos takanasi pelaa omaa ryhmääsi nopeampi ryhmä, on kohteliasta päästää se ohi.
Pidä puisto siistinä ja vahingoittumattomana
Roskaaminen puistossa on kiellettyä. Kanna tyhjät pullot mukanasi puistosta ja pistä roskat niille tarkoitettuihin roskakoreihin.
Radalla olevat puut, pensaat ja muut luontaiset esteet ovat siellä tarkoituksella. Älä vahingoita niitä tarkoituksella. Mikäli puut ja niiden oksat tulevat heittosi tielle, ei se ole oksien vika, älä tuhoa niitä! Heitä ensi kerralla paremmin.
Frisbeegolfradan elinehtona on yleensä se että se ei aiheuta ylimääräisiä kustannuksia kyseisen alueen ylläpidolle.
Naapurisopu
Puistot ovat usein asutuksen läheisyydessä. Pidä huoli, että käytökselläsi et häiritse puiston vieressä asuvia ihmisiä. Jos kiekko vahingossa lentää jonkun pihaan, on kohteliasta pyytää lupa sen noutamiseen.
Usein frisbeegolfratojen läheisyydessä on myös muiden lajien harrastuspaikkoja. On kaikkien etu, että yhteistyö sujuu kitkattomasti.
Kaupungit ja kunnat voivat halutessaan poistaa väylä tai jopa kokonaisia ratoja käytöstä jos niillä ei osata käyttäytyä oikein.
Frisbeiden merkkaaminen ja löytökiekot
Hankittuaan pelivälineet kannattaa ne merkitä ennen ensimmäistäkään heittoa. Paitsi että virallisissa kisoissa säännöt edellyttävät frisbeiden yksilöllistä merkkausta, myös frisbeen kadottua on suurempi todennäköisyys että saat pelivälineesi takaisin, jos olet merkinnyt sen asianmukaisesti. Hyvä merkintä on oma nimi ja puhelinnumero ja jos kuulut johonkin frisbeeseuraan, seuran nimi.
Aktiivisesti ylläpidetyillä radoilla on yleensä löytölaatikko, jonne maastosta löytyneet frisbeet voi palauttaa. Paikalliselta seuralta voi sitten kysellä oman kadonneen frisbeen perään.
Muista vastavuoroisesti, että palautat aina löytämäsi frisbeet löytölaatikkoon jos radalla sellainen on. Mikäli löytölaatikkoa ei ole, soita kiekon omistajalle jos frisbeehen on puhelinnumero merkitty. Jos numeroa ei ole, voi kysellä radalla mahdollisesti muilta pelaavilta, onko heiltä kadonnut frisbee tai tuntevatko he frisbeen omistajaa. Vasta viimeinen vaihtoehto on frisbeen varastaminen. Kyllä, löytyneen frisbeen omaksi ottaminen on rikos!
Vaikka frisbeet eivät ole kovin kalliita, niitä kuitenkin katoaa usein ja jos niitä ei koskaan saa takaisin, alkaa harrastukselle kertyä kustannuksia. Monet pelaajat myös kiintyvät omiin, sopivasti kulutettuihin frisbeihin siten, että sellaisen katoaminen on merkittävästi rahallista menetystä suurempi.
Muista:
- pyri aina palauttamaan löytämäsi frisbee omistajalleen
- merkitse omat frisbeesi
Sari Juuti
Palvelupäällikkö
Yhteisöpalvelut, aktiviteetti- ja elämyspalvelut
Puh. 0500-633 241