Lähiruokaa lautaselle Lempäälässä 9.11. – Hyvinvointiviikolla herkutellaan paikallisella ruoalla
Hyvinvointiviikko näkyy Lempäälässä monella tavalla. Ruoka on yksi keskeinen hyvinvointia lisäävä tekijä, minkä vuoksi myös lähiruokateemapäivä nousi tärkeäksi Hyvinvointiviikon teemaksi.
– Olemme yhteistyössä muiden seudun kuntien kanssa järjestäneet oman teemapäivän kuhunkin kuntaan. Niin Lempäälän kuin muidenkin seudun kuntien kouluissa ja päiväkodeissa sekä laitosruokailussa Lähiruokaa lautaselle -aterialla on tarjolla erityisesti lähellä tuotettuja raaka-aineita sekä lähellä valmistettuja tuotteita, kertoo Lempäälän kunnan ruokapalvelupäällikkö Liisa Belaid.
Hyvinvointia lisäävistä tekijöistä ruoka on asia, johon jokainen voi omalta osalta vaikuttaa, koska jokainen tietää itse parhaiten, millainen ruoka itselle sopii. Ruokailuvalinnoissa on kuitenkin hyvä yhdistää tutkittu tieto ja suomalaiset ravitsemussuositukset omiin oivalluksiin. Oman kehon kuuntelu harvoin riittää kertomaan riittävästi ravintoaineiden tarpeista. Monen tuntema ruokapyramidi taipuu hyvin moneen eri muotoon ja lopputuloksena on monipuolinen ja terveyttä edistävä ruokavalio.
Lähiruokaa lautaselle -teemapäivät:
9.11. Lempäälä, Kangasala
10.11. Vesilahti, Orivesi
12.11. Ylöjärvi, Pirkkala ja Nokia
Taustaa
- Pirkanmaan kehyskuntien (Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Vesilahti ja Ylöjärvi) tarjoamasta ruoasta yli 80% on suomalaista alkuperää ja vielä suurempi osa näistä on valmistettu Suomessa.
- Ruokalistasuunnittelussa monipuolisuus ja vaihtelevuus ovat tärkeitä tekijöitä ja näin ollen kotimaisuutta pyritään lisäämään sesonkiajattelulla.
- Kehyskuntien ruokapalvelut ovat tehneet jo pitkään yhteistyötä mm. elintarvikehankintojen osalta.
- Elintarvikekilpailutuksella pystytään vaikuttamaan ruoan laatutekijöihin, kokonaistaloudellisuuteen sekä kestäviin hankintoihin.
- Ekologiset tavoitteet huomioidaan esimerkiksi luomuruoan- ja lähiruoan osuudessa sekä korkeassa kotimaisuusasteessa.
- Ruokapalveluiden toimintaa ohjaavat monet kohderyhmäkohtaiset ruokailusuositukset. Koulujen ja varhaiskasvatuksen joukkoruokailua koskevat omat ruokasuositukset ja ikääntyneiden ravintoaineiden tarpeessa on puolestaan huomioitu ikääntyneiden suositukset.