Tietoa riskiryhmistä koulun aloitukseen liittyen
Koulujen avautuminen herättää ymmärrettävästi huolta ja epävarmuutta, ehkä ahdistustakin, vaikka koronaepidemia onkin varsin rauhallisessa vaiheessa. On tärkeää muistaa, että ahdistus on normaali reaktio poikkeavaan tilanteeseen.
Lasten ja nuorten turvallisuuden tunnetta voidaan lisätä sillä, että ympärillä olevat aikuiset suhtautuvat tilanteeseen mahdollisimman rauhallisesti ja luottavaisesti. Koulujen avautuminen on myös positiivinen merkki siitä, että alamme siirtyä kohti normaalimpaa arkea. Mikäli tätä hieman pelottavaakin asiaa ei nyt kohdata ja mennä kouluun, syksyllä koulun aloitus voi olla vieläkin vaikeampaa. Pandemiatilanne voi jatkua hyvin pitkään ja arkeen on tärkeää asteittain silti palata, turvallisuus huomioiden. Kouluilla huolehditaan siitä, että oppilaiden palaaminen lähiopetukseen onnistuu turvallisesti valtakunnallisia ohjeita noudattaen.
Mikäli lapsi tai hänen läheisensä kuuluu lääketieteelliseen riskiryhmään
Mikäli perheessä todetaan, että kouluun palaaminen ei lapsen riskiryhmään kuulumisen johdosta ole järkevää, asiasta kannattaa keskustella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.
Lääkäri arvioi yksilöllisesti aiempien tutkimus- ja seurantatietojen perusteella, aiheuttaako lapsen tai läheisen sairaus suurentuneen riskin vaikeaan koronavirustautiin.
Toimi näin:
- Ensisijaisesti ota yhteyttä siihen hoitavaan lääkäriin, johon olette jo hoitosuhteessa kyseisen sairauden osalta (esim. erikoissairaanhoidossa).
- Jos varsinaista hoitosuhdetta ei tällä hetkellä ole tai kyseistä lääkäriä ei tavoiteta, asiaan voi ottaa kantaa myös oman terveyskeskuksen lääkäri.
- Ota yhteyttä terveyskeskuksen ajanvaraukseen ma-pe klo 8:00–15:00, puh. 03 565 52045
- Lempäälässä teidät ohjataan lääkärin puhelinajalle, missä tilanteesta voidaan keskustella ja tarvittaessa voidaan tehdä lausunto lapsen koulusta poisjäännistä lääketieteellisin perustein.
- Lääkärille tärkeää tietoa on sairauden tämänhetkinen hoitotasapaino ja oireet, esim. astmaatikko voi ennen puhelinaikaa tehdä netissä astmatestin.
Riskiryhmään kuuluvat
Vakavan koronavirustaudin vaaraa tämänhetkisen tiedon mukaan lisäävät ne perussairaudet, jotka merkittävästi huonontavat keuhkojen tai sydämen toimintaa tai elimistön vastustuskykyä, esimerkiksi:
- Vaikea-asteinen sydänsairaus
- Huonossa hoitotasapainossa oleva keuhkosairaus
- Diabetes, johon liittyy elinvaurioita
- Krooninen maksan tai munuaisen vajaatoiminta
- Vastustuskykyä heikentävä tauti kuten aktiivisessa solunsalpaajahoidossa oleva syöpätauti
- Vastustuskykyä voimakkaasti heikentävä lääkitys (esimerkiksi suuriannoksinen kortisonihoito)
HUS on laatinut yhdessä muiden yliopistosairaaloiden kanssa tarkentavia ohjeita
potilasryhmittäin, ohje luettavissa ohessa:
Lasten riskiryhmiä koskeva sairaanhoitopiirien ohjeistus (pdf)
Omaehtoinen poissaolo
Mikäli huoltaja päättää omaehtoisesta poissaolosta, se tulee anoa koulun ohjeiden mukaan. Tällöin huoltaja vastaa oppivelvollisuuden toteutumisesta poissaolon aikana.