Ravitsemus

Ruokavalio vaikuttaa jokapäiväiseen hyvinvointiin ja on keskeisin osa hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä sekä monien sairauksien keskeinen hoitomuoto. Lempäälän ruokapalvelut tuottavat ruokapalvelut kunnan päiväkoteihin ja kouluihin. Ruokapalvelut vastaavat osaltaan kuntalaisten terveyden edistämisestä ja tukevat terveellisten ruokatapojen oppimista ja hyvinvointia edistävien valintojen tekemistä.
Haluaisitko tarkastella syömistottumuksiasi tai pohditko, mistä saisit lisävirtaa arkeen? Alta löydät hyvinvointia edistävän ravitsemuksen suositukset ja Lempäälän alueella tarjottavat yksilöllisen tuen palvelut syömiseen ja ravitsemukseen liittyvissä kysymyksissä.

Kuvan (C) Valtion ravitsemusneuvottelukunta.
Kansalliset ravitsemussuositukset
Kansalliset ravitsemussuositukset päivitettiin vuonna 2024. ”Kestävää terveyttä ruoasta – kansalliset ravitsemussuositukset 2024” uudistettiin uusien pohjoismaisten suositusten pohjalta. Ravitsemussuosituksiin on sisällytetty ruokasuosituksia eri kohderyhmille kuten raskaana oleville ja imettäville naisille, lapsille ja lapsiperheille sekä varhaiskasvatukseen, koulu- ja opiskelijaruokailuun sekä ikääntyneille ja sairaalapotilaille. Ravitsemussuositusten keskeinen tavoite on parantaa väestön terveyttä.
Kansalliset ravitsemussuositukset tiivistetysti
- Vihanneksia, juureksia, hedelmiä ja marjoja monipuolisesti, 500–800g päivässä eli 5-9 annosta.
- Palkokasvit (herneet, pavut ja linssit) sekä perunat merkittävänä osana ruokavaliota.
- Täysjyväviljavalmisteita suositellaan 90 g (kuivapaino) päivässä. Tämä tarkoittaa esim. 1 lautasellinen kaurapuuroa, 3 täysjyväruisleipäpalaa ja noin 1 dl ohrasuurimoita ruoan lisäkkeenä.
- Kalaa kestäviä kalakantoja suosien noin 300–450 g viikossa, josta vähintään 200 g rasvaista kalaa.
- Maito ja maitovalmisteet suositellaan käytettävän rasvattomana tai vähärasvaisina. Maitotuotteita suositellaan käytettävän 350-500 g päivässä. 100 g maitoa vastaa 10-20 g juustoa juustotyypistä riippuen.
- Ravintorasvoista suositellaan kasviöljyjä 25 g päivässä turvaamaan välttämättömän alfalinoleenihapon saanti. Vältetään voin ja trooppisten öljyjen kuten kookos-, palmu-, palmuydin- ja sheaölyjä pääasiallisena rasvan lähteenä. Valitaan pehmeitä, kasviöljyistä tehtyjä margariineja.
- Pähkinöitä 20–30 g päivässä, myös siemeniä.
- Terveysnäkökulmasta enintään 350 g punaista lihaa viikossa; ympäristönäkökulmasta punaista lihaa tulisi syödä huomattavasti tätä määrää vähemmän. Lihavalmisteita niin vähän kuin mahdollista. Punaisen lihan vähentämisen ei tulisi johtaa siipikarjan lihan kulutuksen lisääntymiseen.
(Lähde: Ruokavirasto 2024)
Lisätietoa ravitsemussuosituksista löytyy Ruokaviraston verkkosivuilta.
- Pirkanmaan hyvinvointialue antaa hyvinvointikioskilla (Manttaalitie 15) maksutonta ravitsemusneuvontaa, jonka tavoitteena on saada aikaan pysyviä elämäntapamuutoksia arjen pienillä muutoksilla enemmin kuin tarkoilla ruokavaliosuunnitelmilla. Ravitsemusneuvonnasta saat ravitsemusterapeutin antamia vinkkejä arjen hyviin valintoihin sekä ruokakaupassa että kotona. Ravitsemusterapeutti on tavattavissa hyvinvointikioskilla maanantaisin klo 10-12.
- Laillistettu ravitsemusterapeutti auttaa asiakkaita löytämään yksilöllisen ruokavalion ja tukee ravitsemuskäyttäytymisen muutoksissa ja hänen vastaanotolla on mahdollista saada henkilökohtaista ohjausta ja neuvontaa omasta ruokavaliosta. Ravitsemusterapeutin vastaanotolle pääsee lääkärin, hoitajan tai muun terveydenhuoltoalan ammattilaisen lähetteellä ravitsemushoidon erityisosaamista vaativissa tilanteissa.
- Ravitsemusterapian palvelut, Pirkanmaan hyvinvointialue