Keskiaikainen Lempäälä

Birgitan keskiaikapäivät
Lempäälän keskiaikainen kivikirkko on omistettu Pyhälle Birgitalle. Birgitan päivä pyhimyskalenterissa on 7.10., joka on suomalaisessa almanakassa Pirjon ja Pirkon päivä. Katolisena aikana vietettiin Lempäälän kirkossa juhlallisesti Birgitan päivää, kirkon nimipäivää. Katolisen ajan jälkeenkin vielä 1800-luvulla Lempäälässä vietettiin Birgitta-juhlia. 1950-luvulla alettiin seurakunnassa pitää Birgitan päivää juhlapäivänä.
Vuonna 2001 oli koolla joukko kulttuurista, kotiseutuhistoriasta ja matkailusta kiinnostuneita lempääläisiä. ”Birgitta-innostus” muotoutui päätökseksi, että järjestetään parittomina vuosina Birgitta-viikot, jotka sisältävät useita eri tapahtumia, mm. Birgitan markkinat ja keskiaikaseminaarin, usein konsertteja ja muita keskiaikateemaisia tapahtumia. Tapahtumakokonaisuudesta vastaavaan Birgitta-työryhmään kuuluu edustajia Lempäälän kunnasta, Lempäälän seurakunnasta, Pirkan opistosta, Taitokeskus Lempäälästä, Lempäälä-Seurasta sekä lempääläisiä keskiaikaharrastajia.
Vuonna 2025 Birgitta-viikot tiivistyvät kirkkovaellusta lukuunottamatta Birgitan keskiaikapäiviksi 3.-5.10. Tapahtumasisällöt päivitetään tapahtumakalenteriin tapahtumat.lempaala.fi sekä Birgitta-viikot Facebook -sivuille. Pirkan opiston järjestämä keskiaikaseminaari on 3.10., Birgitan markkinat 4.10. ja Lempäälän seurakunnan järjestämä konsertti 5.10.
Birgitan kirkkovaellus
Lempäälän seurakunta järjestää Pyhän Birgitan kirkkovaelluksia joka vuosi elo-syyskuun vaihteessa. Pyhän Birgitan kirkko on pyhitetty sekä Maria Magdalenalle että Birgitalle, mutta Birgitta, Pirjo on nykyisin tutumpi. Nykyiselle paikalle on rakennettu ensin puukirkko vuoden 1420 vaiheilla, kivikirkko 1500-luvun alkuvuosina.
Birgitan vaellus on jo perinteeksi muodostunut pyhiinvaellustapahtuma. Tarjolla on eri mittaisia Lempäälässä ja lähiseuduilla kulkevia reittejä, jotka kuljettavat Lempäälän Pyhän Birgitan kirkolle. Perillä odottaa yhteinen ruokailu ja tunnelmallinen pyhiinvaellusmessu. Seuraava kirkkovaellus järjestetään syksyllä 2025. Lisätietoja vaelluksesta seurakunnan internet-sivuilta: http://www.lempaalanseurakunta.fi
Aimalan kirkko
Vesilahdella ja Lempäälällä oli perimätiedon mukaan yhteinen puukirkko Lempäälän Aimalassa. Tarina Aimalan kirkon poltosta ja uusien kirkonpaikkojen valinnasta on ollut elävää perinnettä 1500-luvulta saakka. Ensimmäiset versiot kirjoitettiin muistiin 1750-luvulla. Vuosina 2017 ja 2021 tehtyjen arkeologisten tutkimusten mukaan Aimalan kirkon hautausmaata on alettu käyttää 1200-luvun viime vuosikymmeninä ja sen käyttö on päättynyt 1400-luvun alussa. Kirkon jäänteitä ei vielä ole löydetty, oletettavasti rakenteita on sekä purettu että jäänyt uusien rakennusten alle. Lisätietoa: Aimala – Lempäälä-Seura ry